Lees terug: Liveblog Containerafval op zeedijk
Met het oog op de troep die nog blijft aanspoelen, blijven wij de dijken de komende tijd nauwgezet in de gaten houden.
Laatste update: 15 januari 2019
We sluiten de liveblog
Berichten over de containers en de troep kunt u vanaf nu via de nieuwsberichten op onze website vinden. #actiegroningernoordkust.
Lees terug
Liveblog - Containerafval op zeedijk (gesloten)
In de nacht van dinsdag 2 op woensdag 3 januari is een groot aantal containers overboord geslagen in de buurt van Borkum. De inhoud van een aantal containers spoelt als afval aan op de waddeneilanden en op onze zeedijk. We ruimen de troep op. Op deze pagina houden we u op de hoogte van onze werkzaamheden.
Zaterdag 12 januari - 15:03 uur
Zo stilletjes aan ronden we de opruimactie van vandaag af. Ondanks de regen en het koude weer waren er ontzettend veel enthousiaste medewerkers en vrijwilligers die hartverwarmend de handen uit de mouwen staken. Fantastisch. Met dank aan gemeente Het Hogeland, Zeehondencentrum Pieterburen en 't Zielhoes #actiegroningernoordkust
Vrijdag 11 januari - 14:34 uur
De opruimactie loopt nog steeds door. Vanochtend vroeg liepen onze mensen weer op de dijk (Een door mensen aangelegde waterkering die een gebied beschermt tegen hoog water, bijvoorbeeld uit rivieren of zee.) om alle aangespoelde troep op te ruimen. Ook de kwelsloten achter de dijk werden opgeruimd.
Morgen, zaterdag 12 januari, staat er een opruimactie op de dijk met vrijwilligers gepland. Er wordt 6 kilometer dijk tussen Noordpolderzijl en Westernieland schoongemaakt. De coördinatie daarvan is in handen van de Zeehondencentrum. Wie wil helpen, kan zich bij hen melden. Zie daarvoor de website van het Zeehondencentrum #actiegroningernoordkust
Donderdag 10 januari - 19:53 uur
Ook vandaag hebben we weer opgeruimd aan de dijk. Resten plastic en veel matrassen zijn verzameld om afgevoerd te worden. Ook zijn we begonnen met het machinaal opruimen van het ruid (Dit zijn plantenresten die in het water drijven. Uit zeewater spoelen ze aan op de vloedlijn. Uit binnenwater ruimen we de plantenresten op bij het sloot schonen of bij de roosters voor de gemalen) (plantenresten). Dit gebeurt met tractors met een schuif ervoor.
Gecoördineerde opruimacties
Vrijdag en zaterdag worden gecoördineerde opruimacties gehouden. Het Zeehondencentrum en Noorderzijlvest bepalen in overleg waar deze acties plaatsvinden. Het zeehondencentrum verzorgt de coördinatie.
Hulp
Ook vandaag hadden we weer veel hulp van vrijwilligers die spontaan naar de dijk kwamen. Hier zijn en blijven we heel blij mee. Verzoek blijft ook niet met auto’s de dijk op te rijden.
Woensdag 9 januari - 15:55 uur
Vanmorgen hebben we de situatie bij de zeedijk geïnspecteerd met een helikoptervlucht. Er zijn weinig grote zaken aangespoeld. Aan de binnenkant van de dijk ligt wel veel klein materiaal dat over de dijk is gewaaid. Waterschapsploegen ruimen het afval op #actiegroningernoordkust
Woensdag 9 januari - 12:50 uur
Wilt u komen helpen met opruimen?
Noorderzijlvest zet zelf voldoende mensen in om het afval zo snel mogelijk op te ruimen. Natuurlijk zijn we blij met alle hulp van vrijwilligers. Als u naar de dijk komt kunt u bij onze medewerkers aan de dijk en bij onze dijkmagazijnen plastic zakken ophalen om het vuil in te verzamelen. De dijkmagazijnen staan aan het eind van de toegangswegen naar de dijk. Volle zakken kunt u boven op de dijk zetten, zodat waterschappers dit kunnen afvoeren.
Dinsdag 8 januari - 19.45 uur
Vandaag hebben we dijkbewaking uitgevoerd om de gevolgen van de storm en hoogwater te kunnen bekijken en beoordelen. We hebben op verschillende plaatsen behoorlijk wat afval uit de over boord geslagen containers aangetroffen. Op het hele stuk van de Ommelanderzeedijk tussen Lauwersoog en Eemshaven is vooral piepschuim gevonden. Op het hele stuk dijk ligt ook groen afval zoals planten- en algenresten. Dit organisch afval is verweven met piepschuim en plastics.
Woensdagmorgen gaan we met 6 opruimploegen van 5 mensen per ploeg langs de dijk om het afval op te ruimen. Het piepschuim wordt omwille van milieu het eerst aangepakt. Waterschapsmedewerkers rapen dit handmatig op en voeren het vervolgens af.
Het organisch afval (ruid) zoals planten- en algenresten, ruimen we daarna op met tractors.
Dinsdag 8 januari - 17.00 uur
De dijkdoorgangen in Delfzijl zijn om 17.00 uur geopend. Alleen het fietspad is nog afgesloten in verband met het water dat langzaam wegloopt.
Dinsdag 8 januari - 14.19 uur
Het zeewater zakt weer. Daarmee is het hoogste punt in zee achter de rug. Het hoogst gemeten punt was om 12:40 uur NAP (Het Normaal Amsterdams Peil (NAP) is een referentiehoogte waaraan hoogtemetingen in Nederland worden gerelateerd. 0 meter NAP is ongeveer gelijk aan een gemiddeld zeeniveau.) + 3,78 m., gemeten in Delfzijl. Het waterschap stopt daarom met de volledige dijkbewaking. Wél blijven we de dijken goed in de gaten houden. De dijkdoorgang in Delfzijl blijft ook gesloten, omdat het waterpeil nog niet beneden de 3 meter is. Wanneer wij de coupures (Een doorsnijding van een dijk, bijvoorbeeld door een weg. Bij hoog water kan deze opening in de dijk afgesloten worden met een deur, schotbalken of zandzakken.) weer openen, berichten we dat.
Nog niet de dijk op
Ondanks dat wij stoppen met de volledige dijkbewaking, is het nog niet veilig om zelf de dijk op te gaan om bijvoorbeeld de aangespoelde rommel uit de containers op ruimen. Wij houden dit goed in de gaten. Nadere berichtgeving over hoe u uw steentje bij kan dragen aan het opruimen, volgt via onze kanalen. Houdt daarvoor ons Twitter-kanaal en/of via ons live-blog goed in de gaten.
Dinsdag 8 januari - 11.15 uur
Om 10.10 zijn de eerste dijkbewakers de dijk op gegaan. We gaan door met dijkbewaking totdat het donker wordt. Hoogste waterstand wordt verwacht rond 13.00 uur. Verwachting nu is dat deze NAP + 4.20 meter bereikt.
Bij de Kluttenplas bij Den Andel hebben we – wat nu lijkt - de bovenkant van een container aangetroffen. Dit onderzoeken we verder.
Dinsdag 8 januari - 9:30 uur
De dijkdoorgangen bij Delfzijl zijn inmiddels gesloten. Als de waterstand beneden de NAP + 3 meter zakt, worden ze weer geopend. Dat melden wij dan in dat geval.
Dinsdag 8 januari - 8:22 uur
De verwachte zeewaterstand voor 8 januari om 12.50 uur bij Delfzijl is NAP + 4.20 m. Dit betekent dat we de dijkdoorgangen (coupures) in Delfzijl sluiten tussen 8.00 en 9.00 uur en volledige dijkbewaking instellen vanaf 10.00 uur.
Veel gestelde vragen:
Maandag 7 januari - 15:03 uur
Voorbereiding op storm – ga de dijk niet meer op
Er is storm op komst. Wij roepen daarom op om vanaf vanmiddag niet meer de dijk op te gaan om aangespoelde rommel op te ruimen. Op dinsdagmiddag rond een uur of 13.00 verwachten wij de hoogste waterstand op zee. Zoals dat nu lijkt bereikt het water bij Delfzijl een stand van boven NAP +3,00 meter.
We stellen dinsdag dijkbewaking in
Normaal gesproken stellen we pas dijkbewaking in bij een waterstand van NAP +3,80 meter. Echter, omdat er nog veel troep en mogelijk ook containers in het water drijven, houden we onze dijk tussen Eemshaven en Lauwersoog morgen extra goed in de gaten. Een koelkast of container die met kracht tegen de dijk wordt geslagen, kan beschadigingen veroorzaken.
We sluiten mogelijk de dijkdoorgangen in Delfzijl
Daarnaast gaan dinsdagmorgen waarschijnlijk de dijkdoorgangen (coupures) in Delfzijl dicht. De verwachte waterstand is NAP +3,40. De waterstand wordt rond middennacht definitief doorgegeven. Mocht het water boven de NAP +3.00 meter uitkomen sluiten wij – samen met buurwaterschap Hunze en Aa’s – de dijkdoorgangen.
Na de storm inspecteren we onze dijk, zoals we vanaf woensdag 2 januari dagelijks hebben gedaan. We hopen en verwachten dat er tijdens de storm veel rommel tegen de dijk opgestuwd wordt, zodat we het kunnen verwijderen.
Vragen of informatie
Heeft u een vraag of wilt u een melding doen (op de kaart)