Blauwalgen
Als het erg warm is, kunnen blauwalgen ontstaan. Blauwalgen zijn bacteriën en zien eruit als een blauwgroene olie en drijven op het water. Ze zijn giftig en ze stinken. Krijgt u water met blauwalgen binnen? Dan kunt u last krijgen van diarree, misselijkheid, koorts, jeuk of rode ogen. Ook kan uw lever beschadigd raken. Ga naar uw dokter of naar de GGD.
Gaat u zwemmen?
Wilt u gaan zwemmen in open water? Kijk dan eerst op zwemwater (Zijn aangewezen zwemplassen. Op die plaatsen controleren waterschap en provincie de waterkwaliteit. U vindt de zwemplassen op de zwemwaterkaart van zwemwater.nl.).nl of de kwaliteit van het water goed is. Staat het water waar u wilt zwemmen er niet tussen? Dan controleren wij het water niet en raden wij u af erin te zwemmen.
Kijk waar u veilig kunt zwemmen in open water.
Wat kunt u zelf doen?
Woont of bent u aan water en ziet u blauwalgen? Als u er last van heeft, kunt u ze besproeien met water. Gebruik bijvoorbeeld een tuinslang. Hierdoor krijgen ze minder zuurstof en gaan ze dood. Ze zinken dan naar de bodem.
Wat doet het waterschap?
Op plekken waar blauwalg (Een kleine - voor het oog onzichtbare - bacterie in het water die huidirritatie en darmklachten kan vooroorzaken en die een blauwgroene laag op het water kan vormen.) is geconstateerd, probeert het waterschap met extra watertoevoer de waterkwaliteit te verbeteren. Waar mogelijk wordt het besmette water afgescheiden van andere wateren. De verwachting is dat de blauwalg verdwijnt, zodra het minder warm wordt.
Wij proberen blauwalgen te bestrijden
Het is moeilijk om blauwalgen te bestrijden. Door onderzoek weten we steeds meer over blauwalgen. Helaas is er nog geen oplossing om alle blauwalgen te verwijderen. Daarom proberen we blauwalgen te bestrijden in zwemwater (Zijn aangewezen zwemplassen. Op die plaatsen controleren waterschap en provincie de waterkwaliteit. U vindt de zwemplassen op de zwemwaterkaart van zwemwater.nl.) en in water bij woningen.
Blauwalg (Een kleine - voor het oog onzichtbare - bacterie in het water die huidirritatie en darmklachten kan vooroorzaken en die een blauwgroene laag op het water kan vormen.) is wereldwijd een probleem. De verwachting is dat het probleem alleen maar groter wordt. Dat komt doordat de aarde opwarmt en er meer voedingsstoffen in het oppervlakte water zitten waarop blauwalgen goed groeien. We houden de nieuwste manieren om blauwalgen te bestrijden goed in de gaten. We zijn op zoek naar een methode die niet schadelijk is voor andere planten en dieren in het water. Daarom kunnen we niet zomaar alles uitproberen.
Proef Blauwalg (Een kleine - voor het oog onzichtbare - bacterie in het water die huidirritatie en darmklachten kan vooroorzaken en die een blauwgroene laag op het water kan vormen.) in Paterswoldsemeer bestrijden met mosselen
Proef met planten en mosselen voor betere waterkwaliteit. In juli 2019 is Noorderzijlvest gestart met een eenjarig experiment in het Paterswoldsemeer. Meer informatie over deze proef kun je lezen op de projectpagina:
Algensensor
Hoe kunnen we blauwalg (Een kleine - voor het oog onzichtbare - bacterie in het water die huidirritatie en darmklachten kan vooroorzaken en die een blauwgroene laag op het water kan vormen.) beter voorspellen en mogelijk ook bestrijden? In het Paterswoldsemeer brengen we algen in kaart met Ecowatch. De sensor registreert continu de kleur van het water en hoe helder het water is.
Hoe weet u of het blauwalg of ijzerbacterie of olie is?

In de zomermaanden krijgen we veel meldingen van vervuiling van het oppervlaktewater (Al het natuurlijke water dat te zien is aan de oppervlakte, zoals sloten, beken, kanalen en vennen, en in verbinding staan met grondwater.). Hoe weet u of het blauwalg (Een kleine - voor het oog onzichtbare - bacterie in het water die huidirritatie en darmklachten kan vooroorzaken en die een blauwgroene laag op het water kan vormen.) of ijzerbacterie of olie is?
Vervuild water
- Wat zijn vervuilende stoffen in het water?
- Welke gevolgen hebben de stoffen die het water vervuilen en wat betekent dit voor het milieu op korte en langere termijn?
- Hoe ruimt het waterschap de vervuilende stoffen in het water op?
- Wat is blauwalg?
- Wat is botulisme?
- Hoe krijgt een gezond dier botulisme?
- Wat kan ik doen als ik een dood dier in het water zie?
- Waarom is botulisme gevaarlijk?
- Is botulisme ook gevaarlijk voor mensen?
- Wat is een oilboom?
- Wat doet de brandweer en wat doet het waterschap bij watervervuiling?
Vragen
Heeft u vragen over blauwalgen of ergens grote drijflagen blauwalgen gezien, laat het ons weten.
050 304 89 11
maandag tot en met vrijdag
- 08:00 - 16:30 uur