Droogte
Is het warm weer en regent het weinig? Dan is het droog. Komt er ook minder water via de Rijn ons land binnen? Dan moeten we zuinig zijn met ons water.
Laatste nieuws over droogte
In de tweede helft van augustus viel er met regelmaat en lokaal soms veel neerslag. De vraag naar water nam hierdoor in het beheergebied (Het gebied waar het waterschap voor het waterbeheer zorgt.) van Noorderzijlvest af. Door de gevallen neerslag is de bodem voldoende vochtig. Veel gewassen worden of zijn al geoogst. We verwachten de komende weken geen droogte (Een situatie van watertekort. Door weinig regenval, verdamping en minder water dat via de Rijn ons land binnenkomt.) problemen. Voor 2020 is dit dan ook de laatst droogtemonitor.
Waterschap Noorderzijlvest is deze week gestart met de inspectie van de Hoornsedijk in Groningen.
Door de hoge temperaturen neemt de vraag naar water in het beheergebied (Het gebied waar het waterschap voor het waterbeheer zorgt.) van Noorderzijlvest toe. Er is meer water nodig voor het beregenen van gewassen. In de eerste tien dagen van augustus kregen we twintig meldingen van beregenen. Het neerslagtekort is gestegen van 145 naar 179 millimeter. Dit is een toename tot een hoeveelheid die net iets buiten de marges van de 5 procent droogste jaren vallen.
De tweede helft van juli was minder nat dan de eerste helft van de maand. Niettemin blijft het beeld dat de droogte (Een situatie van watertekort. Door weinig regenval, verdamping en minder water dat via de Rijn ons land binnenkomt.) afneemt. Het neerslagtekort is afgenomen tot een hoeveelheid die binnen de marges van de 5 procent droogste jaren vallen. In de komende 2 weken is er kans op een geringe hoeveelheid neerslag. De eerstkomende dagen volgt droog en warm weer.
De neerslag van de afgelopen weken heeft voor verlichting gezorgd. Het landelijk gemiddelde neerslagtekort is 178 mm. Dit is minder dan de droge jaren 2018 en 1976. Het neerslagtekort voor het beheergebied (Het gebied waar het waterschap voor het waterbeheer zorgt.) van Noorderzijlvest is met 138 mm lager dan het landelijk gemiddelde. Twee weken geleden was het tekort in ons gebied nog 168 mm.
Actuele informatie droogte
Rijkswaterstaat
Als het heel droog is in Nederland, beslist Rijkswaterstaat wat we moeten doen. Zij vragen hiervoor advies aan de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). Deze commissie adviseert Rijkswaterstaat hoe we het water uit het IJsselmeer en de Rijn kunnen verdelen over het land.
Water voor landbouwgrond
Heeft u extra water nodig om uw landbouwgrond te besproeien? Meld ons dat dan.
- Heeft u geen vergunning voor het onttrekken van oppervlaktewater (Al het natuurlijke water dat te zien is aan de oppervlakte, zoals sloten, beken, kanalen en vennen, en in verbinding staan met grondwater.) voor beregening? Dan kunt u deze aanvragen.
- Heeft u wel een vergunning? Meldt u de beregening dan 48 uur van te voren bij Noorderzijlvest
Schoon zwemwater
Door droogte (Een situatie van watertekort. Door weinig regenval, verdamping en minder water dat via de Rijn ons land binnenkomt.) kan de waterkwaliteit verslechteren. Als het nodig is controleren we de waterkwaliteit extra.
Waterverdeling in Nederland bij droogte
In Nederland hebben we drie bronnen van zoetwater: water dat via de rivieren binnenstroomt, regenwater en grondwater. Dit water gebruiken we o.a. als drinkwater, voor landbouw, natuurbeheer, scheepvaart en de industrie. Maar welke maatregelen kunnen we treffen als het droog is?
In Nederland hebben we drie bronnen van zoetwater: water dat via de rivieren binnenstroomt, regenwater en grondwater. Dit water gebruiken we als drinkwater, voor de landbouw, natuurbeheer, scheepvaart en de industrie. Maar welke maatregelen kunnen we treffen als het droog is?
Zoetwatervoorziening Nederland

Water vanuit de Rijn
Als er tekort is aan gebiedseigen water dan laat waterschap Noorderzijlvest water in vanuit Friesland en een klein deel vanuit Drenthe. Voor beide waterinlaten geldt dat dit water zijn oorsprong kent in het Rijnstroomgebied.
Vanuit de Rijn via de IJsel wordt het Markermeer voorzien van water. En dit water wordt door Rijkswaterstaat weer verdeelt over een groot deel van Nederland (van Amsterdam tot Groningen).
De hoeveelheid sneeuw die in de winter valt in het Rijnstroomgebied is dan ook bepalend voor de beschikbaarheid van de hoeveelheid zoetwater in de zomer.
Watertekort
Als de verdamping en onttrekking van het oppervlaktewater (Al het natuurlijke water dat te zien is aan de oppervlakte, zoals sloten, beken, kanalen en vennen, en in verbinding staan met grondwater.) groter is dan de neerslag die er valt ontstaat er een neerslagtekort.
Een neerslag tekort kan met name in het voorjaar en in de zomer leiden tot een watertekort.
Er is dan te weinig gebiedseigen water om te voldoen aan de vraag en het op peilhouden van het hoofdwatersysteem.
Wat doet het waterschap als het droog is?
We zorgen voor extra water
- Op plekken waar dat kan verhogen we de waterstand. Zo slaan we meer zoetwater op in onze sloten (Een sloot is een watergang die belangrijk is om water af te voeren naar hoofdwatergangen of kanalen) en kanalen. Dat water kunnen we gebruiken als het nog droger wordt.
- We zetten het inlaatwerk Gaarkeuken open zodat er water uit het IJsselmeer in de sloten en kanalen van ons waterschap stroomt. Het water uit het IJsselmeer stroomt dan via Friesland ons waterschap in. Het IJsselmeer is de grootste waterbuffer van Nederland. Het water uit het IJsselmeer komt weer uit de Rijn.
- Met een groot deel van het water dat wij inlaten (Het aanvoeren van water tijdens drogere tijden, bijvoorbeeld uit het IJsselmeer.) via Gaarkeuken helpen we ons buurwaterschap Hunze en Aa's. Gemaal (is een pomp die het water van een lager naar een hoger niveau kan brengen. Water loopt van nature van hoog naar laag. Het gemaal zorgt ervoor dat de waterstand (het peil) in een gebied op een vooraf ingesteld peil blijft.) Dorkwerd pompt het water naar hun beheergebied (Het gebied waar het waterschap voor het waterbeheer zorgt.) in Oost-Groningen en Drenthe.
Genoeg zoet water in de kustpolders
- We spoelen de polders aan zee in Noord-Groningen door met zoet water. Dat doen we van maart tot september. Zo hebben de boeren hier genoeg zoet water om hun land te beregenen. En verzilt hun grond niet door zoutwater van de zee.
- We controleren regelmatig hoe zout het water in de kustpolders is. Hoe zouter het water hoe meer zoetwater we doorspoelen. Ook het weer bepaalt hoeveel water we doorspoelen. Hoe droger het weer, hoe meer zoet water we doorspoelen.
We houden onze veendijk in de gaten
We houden onze veendijk ‘de Hoornsedijk’ goed in de gaten. Als het erg droog is, moeten we de dijk (Een door mensen aangelegde waterkering die een gebied beschermt tegen hoog water, bijvoorbeeld uit rivieren of zee.) nat maken zodat hij niet scheurt of verschuift.
Veelgestelde vragen - problemen door droogte
- Waarom is droogte een probleem voor het waterbeheer?
- Hoeveel veendijken heeft Noorderzijlvest en waar?
- Wat doet Noorderzijlvest tegen droogte?
- Wat gebeurt er nog meer als het erg droog is?
- Wanneer is het droog?
- Kan er ook sprake zijn van droogte als het regent?
- Waar komt het water vandaan dat wij aanvoeren?
- Welke problemen levert een landelijk watertekort op?
- Wanneer stelt Noorderzijlvest een beregeningsverbod in?
- Mag ik beregenen uit oppervlaktewater?
- Waarom voeren jullie water af naar zee als het droog is?
- Waar kan ik veilig zwemmen?
- Ik zie dode vissen en/of watervogels in het water. Wat moet ik doen?
- Ik zie scheuren in de dijk. Wat moet ik doen?
- Ik wil mijn tuin besproeien. Mag dat?
Meer informatie
Vragen?
Bel ons: 050 304 89 11
maandag tot en met vrijdag
- 08:00 - 16:30 uur