Watervriendelijk tuinieren
Noorderzijlvest moedigt tuinliefhebbers aan om hun tuin zo in te richten, dat water in tuinen de ruimte krijgt om op een goede manier weg te stromen. Want het klimaat verandert. Extreme hoosbuien gaan steeds vaker voorkomen, afgewisseld met periodes van extreme droogte (Een situatie van watertekort. Door weinig regenval, verdamping en minder water dat via de Rijn ons land binnenkomt.).
Tuinliefhebbers kunnen een steentje bijdragen aan een klimaatbestendig en duurzaam (Een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast') Nederland.
Natuur- en watervriendelijke tuinen
Alle tuinen van Nederland bij elkaar opgeteld levert een gebied op ter grootte van bijna 18.000 voetbalvelden. Maar liefst 40% van dit oppervlak is bestraat. Door de stenen lopen tuinen sneller onder water. Dat kan anders: tegel eruit, groen erin! Zo worden de tuinen in Nederland water-, maar ook natuurvriendelijker.
Groene tuinen zijn immers niet alleen beter voor het klimaat en gezonder voor de bewoners, maar bieden ook meer leefgebied voor stads- en tuinvogels, vlinders en bijen.
Vogelaar Nico de Haan presenteert in zijn nieuwste boek ‘Hoe maakt u van uw tuin of balkon een vogelparadijs en waarom?’ dan ook allerlei tips om voor het vergroenen van de Nederlandse tuin.
Tips en slimme oplossingen
Wat kun jij zelf doen? Een aantal tips om je huis en tuin waterbestendig te maken. Tips om jouw tuin watervriendelijk te maken:
Grindstroken
Grindstroken aanleggen zodat regenwater tijdelijk wordt opgevangen en in de bodem kan wegzaken.
Groene daken
Groene daken aanleggen zodat het groene dak als een spons regenwater kan opslaan. Bovendien geeft een groen dak je meer verkoeling in de hitte. Je kunt ook je tuinhuisje of balkon vergroenen.
Hoogteverschillen
Hoogteverschillen in de tuin aanbrengen zodat regenwater in de grond kan wegzakken via de lager gelen delen van de tuin.
Infiltratiekratten
Infiltratiekratten gebruiken zodat het opgevangen regenwater vertraagd naar de bodem zakt.
Open voegen
Klinkers of tegels met een open voeg gebruiken zodat het regenwater in de grond kan zakken.
Open goten
Open goten aanleggen zodat regenwater kan worden afgevoerd naar een onverhard lager gelegen deel in de tuin. Of bijvoorbeeld naar een grindstrook, regenwatervijver of nabijgelegen sloot (Een watergang die belangrijk is om water af te voeren naar hoofdwaterwegen of kanalen.).
Regenpijp afkoppelen
Regenpijp van riool afkoppelen (Regenwater loopt niet meer via het riool weg, maar wordt direct in de bodem of op rivier, beek, sloot of vijver geloosd.) zodat het regenwater kan weglopen in de tuin. Of gebruik een regenton, regenwaterschutting, regenwatervijver, infiltratiekrat, open goot, grindstrook of aansluiting op een sloot (Een watergang die belangrijk is om water af te voeren naar hoofdwaterwegen of kanalen.).
Regenton
Een regenton of regenwaterschutting plaatsen zodat je het water later kunt gebruiken.
Regenwatervijver
Regenwatervijvers aanleggen zodat de waterstand in de vijver tijdelijk wat hoger kan zijn.
Tegels eruit
Tegels door groen vervangen zodat regenwater direct in de bodem kan wegzakken en niet hoeft te worden afgevoerd via het riool. Ook geeft groen je meer verkoeling in de hitte. En het is goed voor de biodiversiteit (De grote variatie van planten en dieren in de bodem): meer vogels en insecten weten je tuin te vinden.