Storm en hoogwater - stormseizoen
Tussen oktober en mei komt het meest storm en hoogwater voor. Tijdens dit zogenaamde stormseizoen (periode 1 oktober tot 1 mei - In het stormseizoen komt het meest storm en hoogwater voor. Tijdens het stormseizoen (periode oktober tot mei) houden wij onze dijken extra goed in de gaten.) houden wij onze dijken extra goed in de gaten.
Woont u in risicogebied?

Voer je postcode in en je ziet hoe hoog het water maximaal komt mocht er toch iets mis (Management Informatie Systeem) gaan met de dijken.
Calamiteiten
We staan altijd paraat (meteen beschikbaar) omdat we een calamiteitenorganisatie zijn. Dat betekent dat we in actie komen bij noodsituaties. Situaties waarbij de waterkering (Een dijk of kade. Heeft als functie het water van de zee, een rivier of kanaal tegen te houden en te zorgen dat dit niet in het achterland terecht komt.), het waterpeil of de waterkwaliteit, en daarmee de veiligheid van mensen, ernstig in gevaar is. Ook bij hoogwater op zee komen wij in actie. Dit is bij (spring)vloed en een noorderstorm of noordwesterstorm.
Waterstanden
Van Rijkswaterstaat krijgen we de officiële meldingen over de verwachte waterstanden per locatie. Rijkswaterstaat Waterinfo:
We bewaken de zeedijk
Bij hoogwater houdt de stormvloedwachtdienst van het waterschap Noorderzijlvest de zeedijk tussen Lauwersoog en Delfzijl goed in de gaten. De stormvloedwachtdienst bestaat uit ongeveer 110 mensen. Zij komen in ploegen in actie bij een voorspelde waterstand van 3,80 meter NAP (Het Normaal Amerdams Peil (NAP) is een referentiehoogte waaraan hoogtemetingen in Nederland worden gerelateerd. 0 meter NAP is ongeveer gelijk aan een gemiddeld zeeniveau.) of hoger. Gaat de dijk (Een door mensen aangelegde waterkering die een gebied beschermt tegen hoog water, bijvoorbeeld uit rivieren of zee.) kapot? Bijvoorbeeld door een losse boei of een boot? Dan kunnen zij hem repareren. Gelukkig gebeurt dat niet vaak.
Soms sluiten we de dijkdeuren
Tussen de stad Delfzijl en de haven van Delfzijl hebben we een dijk (Een door mensen aangelegde waterkering die een gebied beschermt tegen hoog water, bijvoorbeeld uit rivieren of zee.) gebouwd van 750 meter om de stad te beschermen tegen zeewater.
In deze dijk hebben we vier gangen gemaakt, als toegang van de haven. In deze gangen zitten deuren. Komt het zeewater hoger dan 3 meter boven het Normaal Amsterdams Peil (Een merkteken om een bepaalde hoogtemaat aan te geven, bij water de hoogte (het niveau) van de waterspiegel.) (NAP (Het Normaal Amsterdams Peil (NAP) is een referentiehoogte waaraan hoogtemetingen in Nederland worden gerelateerd. 0 meter NAP is ongeveer gelijk aan een gemiddeld zeeniveau.)). Dan sluiten we de deuren (coupures (Een doorsnijding van een dijk, bijvoorbeeld door een weg. Bij hoog water kan deze opening in de dijk afgesloten worden met een deur, schotbalken of zandzakken.)). Bij hoog water kan deze opening in de dijk afgesloten worden met een deur, schotbalken of zandzakken).
De hoogste waterstand ooit
Tijdens een storm kan de wind het zeewater opstuwen en komt het water erg hoog. Op 1 november 2006 was de hoogste waterstand ooit in Delfzijl. Het water stond toen 4,83 meter boven NAP.
Noorderzijlvest sluit dijkdoorgangen Delfzijl
YouTube: Noorderzijlvest sluit dijkdoorgangen coupures (Een doorsnijding van een dijk, bijvoorbeeld door een weg. Bij hoog water kan deze opening in de dijk afgesloten worden met een deur, schotbalken of zandzakken.) Delfzijl bij hoog water op zee (ondertiteling)