De Drie Delfzijlen
Het boezemgemaal (Een gemaal dat het water oppompt en loost in kanalen of rivieren die op zee uitkomen.) De Drie Delfzijlen staat in Delfzijl. Overtollig water vanuit de achterliggende Filvelingo-boezem (Een tijdelijke opslagplaats voor te veel polderwater.) gaat via dit gemaal (Is een pomp die het water van een lager naar een hoger niveau kan brengen. Water loopt van nature van hoog naar laag. Het gemaal zorgt ervoor dat de waterstand (het peil) in een gebied op een vooraf ingesteld peil blijft.) de zeehaven in, en stroomt verder naar de Eemsmonding.
Het boezemgebied Fivelingo is 16.200 ha groot. Voor het aanvoerkanaal, het Damsterdiep, geldt een streefpeil (Streefpeil is het gewenste waterpeil van het oppervlaktewater in rustige weersomstandigheden) van NAP (Het Normaal Amsterdams Peil (NAP) is een referentiehoogte waaraan hoogtemetingen in Nederland worden gerelateerd. 0 meter NAP is ongeveer gelijk aan een gemiddeld zeeniveau.) –1,33 m. In het vaarseizoen wordt voor de recreatievaart de waterstand met ongeveer 10 cm verhoogd.
Lozen onder vrij verval (Water wordt zonder te pompen (op natuurlijke wijze) van hoger naar lager water afgevoerd.)
Overtollig boezemwater wordt zo veel mogelijk onder vrij verval geloosd. Dit kan alleen als de waterstand op de Eems voldoende laag is. Als de waterstand op de Eems te hoog is dan worden één of meer van de drie schroefpompen van gemaal (Is een pomp die het water van een lager naar een hoger niveau kan brengen. Water loopt van nature van hoog naar laag. Het gemaal zorgt ervoor dat de waterstand (het peil) in een gebied op een vooraf ingesteld peil blijft.) De Drie Delfzijlen aan gezet.
Capaciteit en naam van het gemaal
Het gemaal heeft een capaciteit van 1.500 m3/min. Het gemaal is genoemd naar het oude Groninger waterschap het 'Generale Zijlvest (Een zijlvest is de Groningse voorloper van de huidige waterschappen. Zijlvesten waren belast met het onderhoud en toezicht van wateren en wegen.) van de Drie Delfzijlen'. Dit oude waterschap beheerde de drie oorspronkelijke uitwaterende sluizen (= zijlen):
- het Dorpsterzijl
- het Slochterzijl
- het Scharmerzijl
Informatie waterstanden
Uitleg over de begrippen: