Gaarkeuken
De sluis (Een sluis staat tussen twee sloten of rivieren die een ander waterpeil hebben. Dus aan de ene kant van een sluis is het water hoger of lager dan aan de andere kant. We kunnen een sluis openen zodat er water door kan stromen.) in het Van Starkenborghkanaal in Gaarkeuken vormt de scheiding tussen het Wetterskip Fryslân en het waterschap Noorderzijlvest.
Via deze sluis (Een sluis staat tussen twee sloten of rivieren die een ander waterpeil hebben. Dus aan de ene kant van een sluis is het water hoger of lager dan aan de andere kant. We kunnen een sluis openen zodat er water door kan stromen.) wordt Fries boezemwater doorgevoerd naar de Groninger Electraboezem.
Streefpeil (Streefpeil is het gewenste waterpeil van het oppervlaktewater in rustige weersomstandigheden)
Het streefpeil van de Groninger Electraboezem (NAP (Het Normaal Amsterdams Peil (NAP) is een referentiehoogte waaraan hoogtemetingen in Nederland worden gerelateerd. 0 meter NAP is ongeveer gelijk aan een gemiddeld zeeniveau.) -0,93 m) is ongeveer 40 cm lager dan het streefpeil van de Friese boezem (Een tijdelijke opslagplaats voor te veel polderwater.) (NAP -0,52 m). Het Friese water stroomt daarom vanzelf naar de Electraboezem.
Het sluizencomplex bestaat uit een schutsluis (Een schutsluis is een waterbouwkundig kunstwerk tussen twee waterwegen met verschillend waterpeil met als voornaamste doel om schepen van het ene naar het andere waterpeil te brengen.) en een inlaatwerk.
Zomerse droogte (Een situatie van watertekort. Door weinig regenval, verdamping en minder water dat via de Rijn ons land binnenkomt.)
In droge perioden heeft het gemaal (Is een pomp die het water van een lager naar een hoger niveau kan brengen. Water loopt van nature van hoog naar laag. Het gemaal zorgt ervoor dat de waterstand (het peil) in een gebied op een vooraf ingesteld peil blijft.) bij Gaarkeuken een belangrijke rol om de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's van voldoende water te voorzien. Bij Lemmer wordt dan water vanuit het IJsselmeer ingelaten. Dit water komt via het Prinses Margrietkanaal bij Gaarkeuken uit. Daar stroomt het het gebied van Noorderzijlvest in. Verderop in het Van Starkenborghkanaal, bij Dorkwerd, wordt water opgepompt uit de boezem van Noorderzijlvest om het gebied van waterschap Hunze en Aa’s van water te voorzien.
Informatie waterstanden
Uitleg over de begrippen: