Op 1 juli opent de dijkgraaf Bert Middel de expositie bij gemaal De Waterwolf en trapt daarmee het ‘Jaar van De Waterwolf’ af. Daarnaast publiceert Waterschap Noorderzijlvest vier fietsroutes en lanceert het de podcastserie ‘Ik ben De Waterwolf’. Alle activiteiten die in dit ‘Jaar van De Waterwolf’ georganiseerd zullen worden, staan in het teken van de viering van het honderdjarig bestaan van dit gemaal. Het ‘Jaar van De Waterwolf’ loopt van 1 juli 2020 tot en met 30 juni 2021.

Expositie, fietsroutes en podcast

Bij het gemaal is een expositie ingericht waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de aanleiding voor de bouw van het gemaal en hoe deze tot stand kwam. Ook de invloed van vroeger tijden op de loop van het water en de vorming van ons huidig watersysteem, komt aan bod.

Expositie

De expositie is op werkdagen geopend van 10.00 tot 16.00. Daarnaast is zowel de expositie als het gemaal op de tweede en vierde zaterdag van de maand buiten het stormseizoen te bezoeken.

Fietsroutes

Voor de fietsers onder ons hebben we ook vier mooie fietsroutes uitgedacht. Deze verspreiden vanaf De Waterwolf uit naar de vier windstreken en brengen je op elke route langs acht cultuurhistorische objecten.

Fietsroutes:

Oplaadpunten:

Podcast

De eerste podcast is te downloaden. Het is de eerste uit een serie van drie afleveringen en neemt je mee naar de wereld van de Electraboezem waar De Waterwolf heer en meester is. Binnenkort zijn alle afleveringen ook op Spotify en Itunes te vinden.

Podcast ik ben de waterwolf

 

Opening expositie - dijkgraaf Bert Middel

Opening expositie - dijkgraaf Bert Middel

Waterschap Electra

Op 5 november 1920 is gemaal De Waterwolf officieel in gebruik gesteld door koningin Wilhelmina en viel onder het beheer van het waterschap Electra. Dit boezemwaterschap is in 1913 speciaal opgericht voor het beheer van het elektrische gemaal en het bijbehorende afwateringsgebied. Dat omvatte de waterschapsgebieden van Hunsingo, Westerkwartier en Reitdiep. Het elektrisch gemaal dat bij opening de naam De Waterwolf kreeg, ging van volledig elektrische aandrijving naar dieselektrisch in 1945. Om in 1975 volledig over te gaan op aandrijving door dieselmotoren. In 1995 ging het beheer van het gemaal en het afwateringsgebied over naar Waterschap Noorderzijlvest.

Komende activiteiten

In het jaar van De Waterwolf zullen we nog meer activiteiten gaan organiseren. Wil je meer weten? Houd dan de website in de gaten voor de meest actuele informatie. En/of vind hier aanvullende weetjes over de historie van dit gemaal.