Dijkverbetering Eemshaven - Delfzijl
Onze dijken beschermen ons tegen overstromingen. Nu en in de toekomst. Dijken moeten voldoen aan normen. Om de zes jaar kijken we of onze dijken nog veilig genoeg zijn. Dat noemen we het toetsen van onze dijken. De zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl voldeed bij de laatste toetsing niet aan de norm. Daarom gaat het waterschap dit stuk zeedijk van bijna 12 km lang verbeteren. In december 2016 starten de werkzaamheden aan de zeedijk. Vooraf vinden er voorbereidende werkzaamheden plaats, zoals het verleggen van kabels en leidingen.
Waarom verbeteren?
De bekleding aan de zeekant van de dijk is afgekeurd. Ook de binnenkant (landkant) is afgekeurd. Onder extreme omstandigheden kan de binnenkant van de zeedijk afglijden. Deze omstandigheden komen heel zelden voor. Dijken worden meestal om de 40/50 jaar verbeterd. Nu doen we het eerder. Dat moet als gevolg van de aardbevingen en de bodemdaling in het gebied.
Wat is de opdracht?
De minister en het bestuur van het waterschap hebben als opdracht gegeven: Zorg voor een zeedijk die bij de eerstvolgende toetsingsronde voldoet aan de veiligheidsnormen. Neem ook extra maatregelen, zodat de dijk bestand is tegen aardbevingen.
Wat is er al gedaan?
In mei 2014 startte het project. De toestand van de dijk is nauwkeurig onderzocht. Het waterschap weet nu heel veel over de opbouw van de grondlagen, de bekleding, de kwaliteit van de bodem en het water in en rond de dijk. Ook is in kaart gebracht welke kabels en leidingen in en langs de dijk liggen. Verder is onderzocht welke planten en dieren zich in het gebied bevinden. En wat de betekenis is van de dijk vanuit de cultuur en het landschap. Tot slot is onderzocht of er resten zijn van niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Alle onderzoeken zijn nodig om een goed verbeterplan te maken.
Normen
De maatregelen die het waterschap gaat nemen moeten passen bij de normen die daarvoor in Nederland gelden. Daarom is er ook uitvoerig onderzoek gedaan wat nodig is om hogere waterstanden aan te kunnen. En wat nodig is om de aardbevingen op te kunnen vangen.Hiervoor schakelde het waterschap de hulp in van de beste ingenieurs uit Nederland. Om de dijk aardbevingsbestendig te maken is ook kennis uit het buitenland gebruikt.
Wat gaat er gebeuren?
Met alle uitkomsten uit het onderzoek heeft het waterschap berekend hoeveel ruimte er nodig is voor de nieuwe dijk. De dijk wordt gemiddeld vijftig centimeter hoger. Vanaf Voolhok en langs de wijk Kwelderland in Delfzijl bedraagt de verhoging circa twee meter. De voet van de dijk wordt aan de landzijde over de hele lengte van twaalf kilometer zo’n 15 meter breder. De dijk krijgt over een lengte van 9 kilometer aan de zeezijde nieuwe ‘harde bekleding’ van steen. Om de dijk aardbevingsbestendig te maken moeten op enkele plekken verweekte zandlagen behandeld worden. Het waterschap heeft op de meeste plaatsen voldoende grond om de dijk te verbreden. Op enkele plaatsen is er grond van anderen nodig. Het waterschap overlegt hierover met de grondeigenaren.
Extra kansen
Meer organisaties tonen belangstelling voor de dijkverbetering. Zij zien kansen om tegelijkertijd extra voorzieningen te realiseren die goed zijn voor de regio. Het waterschap wil hieraan meewerken onder voorwaarden:
- de dijkverbetering mag geen vertraging oplopen
- het waterschap betaalt niet mee aan deze extra voorzieningen.
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat extra kansen haalbaar zijn. De provincie Groningen, de gemeenten Delfzijl en Eemsmond en het waterschap werkten hierin goed samen. Gezamenlijk herkennen en erkennen zij de meerwaarde van de kansen. Dit willen zij ook graag gezamenlijk vertellen en in het verbeterplan opnemen.
Uitbreiding stadsstrand Delfzijl
Zo wordt bijvoorbeeld de dijk vanaf het Eemshotel landinwaarts verlegd om ruimte te maken voor een groter stadsstrand met een boulevard. Het bestaande strand in het centrum van Delfzijl wordt ruim driemaal zo groot. Een nieuwe loop- en fietsbrug verbindt het stadscentrum rechtstreeks met de kruin van de dijk. Daarmee gaat een wens van de gemeente in vervulling om de verbinding tussen de stad en het strand, de Waddenzee te herstellen.
Recreatieve voorzieningen
Het waterschap stemt ermee in de dijk ook voor recreatie te gebruiken. Tegelijkertijd met de dijkverbetering wordt de dijk daarom toegankelijker gemaakt voor wandelaars en fietsers. Op drie plaatsen komen speciale opstapplekken. In Delfzijl komen ter hoogte van de flat Hoogwatum extra parkeerplaatsen en een uitkijkplek op de dijk.
Nieuwe dijkconcepten
Het waterschap stemt er ook mee in nieuwe dijkconcepten toe te passen. Een daarvan is de ‘Rijke dijk’. Aan de buitenkant van de dijk komen voorzieningen die goed zijn voor veel soorten vogels, mosselen en andere dieren en planten. Volwassenen en kinderen krijgen de kans om de natuur op en rond de zeedijk beter te beleven. Daarvoor komen ter hoogte van de wijk Kwelderland buitendijks getijdepoelen.
Een ander nieuw dijkconcept is de ‘Dubbele dijk’. In het buitengebied ter hoogte van het Bierummer strandje (tussen km paal 34 en 36) zijn plannen voor een dubbele dijk. In een binnendijkse zone van circa 55 hectare wordt slib ingevangen en komen kansen voor ‘zilte teelt’. Op verschillende plaatsen in Nederland experimenteren ondernemers succesvol met plantenteelt op zilte gronden.
Duurzaamheid
Energiebedrijf RWE onderzoekt de plaatsing van drie windmolens op de Oostpolderdijk. Voor het waterschap staat de veiligheid voorop. De windturbines moeten daarom voldoen aan strenge voorschriften. Eind maart 2016 heeft het algemeen bestuur van het waterschap een voorbehoud gemaakt over de plaatsing van drie windturbines op de dijk. Een voorstel hierover komt later terug in een AB-vergadering.
Besluitvorming
Op 30 maart 2016 heeft het algemeen bestuur (AB) van het waterschap ingestemd met het ontwerp-Provinciaal Inpassingsplan (ontwerp-PIP) en het Milieueffectrapport (MER) Dijkverbetering Eemshaven-Delfzijl. Op 12 april 2016 heeft Gedeputeerde Staten ingestemd met het ontwerp-PIP/MER, inclusief een Nb-vergunning en een daarbij behorende Passende Beoordeling.
Van donderdag 21 april tot en met woensdag 1 juni 2016 liggen de stukken ter inzage. Iedereen heeft in deze periode de mogelijkheid om de documenten in te zien en er op te reageren. De stukken liggen ter inzage in:
- de mediatheek van het provinciehuis, Sint Jansstraat 4 te Groningen;
- het kantoor van het waterschap Noorderzijlvest, Stedumermaar 1 te Groningen;
- het gemeentehuis van de gemeente Delfzijl, J. van den Kornpuntplein 10 te Delfzijl;
- het gemeentehuis van de gemeente Eemsmond, Hoofdstraat-West 1 te Uithuizen.
- op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.
Bijeenkomsten
Tijdens een informatiemarkt op 30 november 2015 in Delfzijl bleken de meeste mensen geïnteresseerd te zijn in de details van de dijkverbetering. Zo waren er veel vragen over waar de dubbele dijk wordt aangelegd en hoe hoog de dijk wordt op verschillende punten. Ook wilde men weten waar men straks over de dijk kan fietsen en hoe de dijk er precies uit komt te zien bij Delfzijl. Maar ook praktische vragen, zoals hoe het komt met parkeergelegenheid bij het MuzeeAquarium en of er foerageermogelijkheden blijven voor lepelaars en flamingo’s, kwamen voorbij.
In april en mei 2016 gaat het waterschap om tafel met verschillende belanghebbenden, zoals bewoners van woontorens in Delfzijl en agrariërs langs het traject Eemshaven-Delfzijl.
Planning
In december van 2016 starten de werkzaamheden aan de zeedijk. Vooraf vinden er voorbereidende werkzaamheden plaats, zoals het verleggen van kabels en leidingen.
Besluitvorming
Van donderdag 21 april tot en met woensdag 1 juni 2016 ligt het Ontwerp-PIP en het MER Dijkverbetering Eemshaven-Delfzijl ter inzage.
Projectplanning
Lopend project
- 2016 (start werkzaamheden)
- 2015 (plannen maken en voorbereidingen uitvoering)
- Start mei 2014 ( verkenning)
Vragen
Bel ons: 050 304 89 11
maandag tot en met vrijdag
- 08:00 - 12:30 uur
- 13:00 - 16:30 uur
Projectleider: Ate Wijnstra