Maaien van watergangen
Sloten, maren, beken en kanalen hebben een belangrijke functie. Ze houden water vast en voeren het water af en aan. Om te zorgen dat watergangen niet dichtgroeien, maaien we de oevers, taluds en waterbodems. Bij het maaien laten we voldoende ruimte voor verschillende soorten planten en dieren. Daar wordt het water schoner en gezonder van.
Veldgids met spelregels over werkzaamheden en beheerzaken
Werk je in het veld? Heb je projecten die uitgevoerd moeten worden? Lees dan de Veldgids 2016 online.
- Voor de meest voorkomende werkzaamheden van het waterschap staan werkprotocollen in de gids.
- Voor de beschermde dier- en plantensoorten staan in de gids beheeraspecten. Zo kun je op een verantwoorde manier omgaan met de soort tijdens werkzaamheden.
Gedragscode Flora- en faunawet voor de waterschappen
In ons werk houden we met verschillende afspraken rekening. Zo ook met Europese richtlijnen en de Flora- en faunawet. Dat heeft gevolgen voor ons dagelijks werk. Om ons daarbij te helpen, hebben wij een veldgids voor ons beheergebied. Medewerkers in het veld werken met de gids. Deze is nu ook online beschikbaar. Aannemers en derden die voor ons werken kunnen hiervan gebruik maken.
Waarom maaien we
We maaien om wateroverlast en droogte te voorkomen. En om het water schoon en gezond te houden. We maaien bijvoorbeeld niet alles weg. We willen ook de natuur ruimte geven. Hoe meer verschillende planten en diersoorten bij en in het water, hoe schoner het water wordt.
Hoe maaien we
We maaien ongeveer 2500 kilometer aan watergangen. We hebben per watergang bepaald wat we maaien en hoe vaak per jaar. Voor het maaien gebruiken we trekkers met maaiers, maai-hark aanbouw en kranen met maaikorven of maaiboten. Langs sloten en kanalen hebben we speciale maaipaden, zodat onze maaimachines veilig en goed bij de oever en het water kunnen.
Wanneer maaien we
We maaien vooral tussen 15 juli en 1 november. Daarbuiten maaien we alleen als het echt nodig is. Bijvoorbeeld voor de aan- en afvoer van water. Maar ook vanwege bepaalde beschermde planten of diersoorten.
In het voorjaar broeden veel vogels. We willen broedende vogels niet storen met ons maaiwerk. Tussen 15 maart en 15 juli maaien we alleen als het echt nodig is. Voor het maaien sporen we nesten op en markeren ze. Tijdens het maaien blijven we uit de buurt van de nesten.
Filmpje maaien
In dit filmpje ziet u hoe een medewerker van het waterschap met een klepelmaaier de Pieterbuurstertocht in Pieterburen maait. Een klepelmaaier hakt de begroeiing als het ware fijn met behulp van roterende klepels. De manier van maaien verschilt per watergang. Langs de Pieterbuurstertocht ligt een breed maaipad, waardoor de trekker met klepelmaaier veilig en goed bij de oever kan komen.
Download Veldgids

Aannemers en derden die voor ons werken kunnen hiervan gebruik maken.
In dit filmpje ziet u hoe we samen met landbouwers riet in de sloot laten staan:
Vragen
Bel ons: 050 304 89 11
maandag tot en met vrijdag
- 08:00 - 12:30 uur
- 13:00 - 16:30 uur