Peilbesluit polder Fledderbosch-Ons Belang
Het waterschap is verantwoordelijk voor het peilbeheer (Beleid waarmee het waterpeil in een bepaald gebied (vaak één of meerdere polders) wordt gereguleerd.) in Fledderbosch-Ons Belang. Deze polder (Een gebied dat lager ligt dan het omringende water. Doordat er een dijk om de polder is gelegd, kan het waterpeil daarbinnen precies worden geregeld.) ligt in het gebied waar bodemdaling door aardgaswinning optreedt. Dat heeft invloed op het watersysteem (Een geografisch afgebakend (een grens trekken), samenhangend en functionerend geheel van oppervlakte- en grondwater. Plus de daarbij horende waterbouwwerken, levensgemeenschappen, processen en relaties met de omgeving.). Daarom wordt een nieuw peilbesluit opgesteld.
Digitale document Peilbesluit Fledderbosch - Ons Belang
Dit digitale document is onderdeel van de toelichting op het peilbesluit Fledderbosch - Ons Belang. Hierin wordt onderbouwd hoe de vastlegging van het peilbeheer (Beleid waarmee het waterpeil in een bepaald gebied (vaak één of meerdere polders) wordt gereguleerd.) in de polder (Een gebied dat lager ligt dan het omringende water. Doordat er een dijk om de polder is gelegd, kan het waterpeil daarbinnen precies worden geregeld.) Fledderbosch – Ons Belang, met eventuele bijbehorende maatregelen, tot stand is gekomen.
(Mocht u problemen ervaren met het lezen van het digitale document of pdf-bestand dan kunt u contaqct met ons opnemen via peilbesluiten@noorderzijlvest.nl )
Peilbesluit
Bij de voorbereiding van het peilbesluit onderzoeken we of het watersysteem (Een geografisch afgebakend (een grens trekken), samenhangend en functionerend geheel van oppervlakte- en grondwater. Plus de daarbij horende waterbouwwerken, levensgemeenschappen, processen en relaties met de omgeving.) voldoet aan de normen en gebruikseisen. Om deze berekeningen te kunnen maken wordt een hydrologisch model (Hydrologische modellen doen de beweging na van het water en ondersteunen beleidsmakers en beheerders bij het nemen van beslissingen over water.) gemaakt.
Het onderzoek bestaat uit:
- berekeningen van afmetingen van hoofdwatergangen en duikers (Een koker die watergangen met elkaar verbindt, vaak gelegen in wegen en toegangsdammen);
- toetsing van de drooglegging aan de normen voor grondgebruik;
- inventarisatie van de knelpunten vanuit het beheer en onderhoud;
- de kans op wateroverlast (Een situatie waarin mensen overlast hebben door te veel water.) bij zeer natte perioden;
- de effecten van bodemdaling op het waterbeheer (Dit is het totaal aan activiteiten die tot doel hebben om het grond- en oppervlaktewater zo goed mogelijk te beheren.).
Belangrijkste stappen bij het vaststellen van een peilbesluit
Het waterschap bepaalt de streefpeilen (streefpeil is het gewenste waterpeil van het oppervlaktewater in rustige weersomstandigheden) en legt deze vast in een peilbesluit (Besluit waarin het waterschap binnen een bepaald gebied (vaak één of meerdere polders) voor 10 jaar de waterpeilen vaststelt) . Het vaststellen van een peilbesluit (Besluit waarin het waterschap binnen een bepaald gebied (vaak één of meerdere polders) voor 10 jaar de waterpeilen vaststelt) gaat in samenspraak met de belanghebbenden.
Planning
- In het voorjaar van 2020 is een watersysteemanalyse gedaan en een eerste rapportage opgesteld. Het watersysteem (Een geografisch afgebakend (een grens trekken), samenhangend en functionerend geheel van oppervlakte- en grondwater. Plus de daarbij horende waterbouwwerken, levensgemeenschappen, processen en relaties met de omgeving.) is een geografisch afgebakend, samenhangend en functionerend geheel van oppervlakte- en grondwater met daarbij horende waterbouwwerken en relaties met de omgeving. Deze zijn met een hydrologisch model (Hydrologische modellen doen de beweging na van het water en ondersteunen beleidsmakers en beheerders bij het nemen van beslissingen over water.) doorgerekend.
- In dezelfde periode zijn de knelpunten in het gebied in kaart gebracht.
- In het voorjaar van 2020 is contact opgenomen met de stakeholders in het gebied.
- De input uit bovenstaande overleggen wordt verwerkt in een nieuwe rapportage. Hierna zullen opnieuw gebiedsbijeenkomsten worden georganiseerd indien nodig.
- In het voorjaar van 2021 wordt het ontwerppeilbesluit opgeleverd.
- Daarna start de bestuurlijke procedure voor het vaststellen van het peilbesluit. In die periode heeft u de mogelijkheid een zienswijze in te dienen. Wij laten op deze pagina en in lokale kranten weten in welk tijdsbestek dit mogelijk is.
- Na afloop van de termijn van terinzagelegging worden de zienswijzen behandeld. Het peilbesluit wordt op basis hiervan mogelijk nog aangepast. Het definitieve peilbesluit wordt daarna ter vaststelling aangeboden aan het Algemeen Bestuur (Hoogste beslisorgaan van het waterschap. Zet beleid uit en neemt beslissingen.).
Drooglegging

Drooglegging is het verschil tussen de hoogte van het maaiveld (De bovenkant van de grond, het loopvlak) en het streefpeil (Streefpeil is het gewenste waterpeil van het oppervlaktewater in rustige weersomstandigheden) (waterpeil). Elke gebruik heeft zijn eigen wensen voor drooglegging. Zo is voor het gebruik als grasland een andere drooglegging gewenst, dan voor gebruik als akkerbouw.
Bodemdaling

De bodemdaling kan ook invloed hebben op het watersysteem (Een geografisch afgebakend (een grens trekken), samenhangend en functionerend geheel van oppervlakte- en grondwater. Plus de daarbij horende waterbouwwerken, levensgemeenschappen, processen en relaties met de omgeving.) en daarmee op de waterstand. In onderstaande afbeelding ziet u welk effect bodemdaling door aardgaswinning heeft op de bodem.
Melden op de kaart
Kaart
Kaart met Wateroverlast (Een situatie waarin mensen overlast hebben door te veel water.) (NBW (Normen Wateroverlast)), Hydraulische toetsing (Toetsing van waterkering (dijk)), Klachten en meldingen vanuit de omgeving, Beheerders inzichten)