Polder De Delthe
Het waterschap is verantwoordelijk voor het peilbeheer (Beleid waarmee het waterpeil in een bepaald gebied (vaak één of meerdere polders) wordt gereguleerd.) in de polder (Een gebied dat lager ligt dan het omringende water. Doordat er een dijk om de polder is gelegd, kan het waterpeil daarbinnen precies worden geregeld.) De Delthe. Deze polder ligt in het gebied waar bodemdaling door aardgaswinning optreedt. Dat heeft invloed op het watersysteem (Een geografisch afgebakend (een grens trekken), samenhangend en functionerend geheel van oppervlakte- en grondwater. Plus de daarbij horende waterbouwwerken, levensgemeenschappen, processen en relaties met de omgeving.). Daarom wordt voor De Delthe een nieuw peilbesluit opgesteld.
Ter inzage legging
Het peilbesluit (Besluit waarin het waterschap binnen een bepaald gebied (vaak één of meerdere polders) voor 10 jaar de waterpeilen vaststelt) ligt ter inzage van 4 november 2019 tot 16 december 2019 en kan worden ingezien:
- op het kantoor van waterschap Noorderzijlvest, Stedumermaar 1 te Groningen tijdens kantooruren;
- vanaf 4 november in het Waterschapsblad (De waterschappen publiceren in het Waterschapsblad alle besluiten en regels die zij hebben vastgesteld.) van waterschap Noorderzijlvest op
Peilbesluit
Binnen het peilbesluit onderzoeken we of het watersysteem (Een geografisch afgebakend (een grens trekken), samenhangend en functionerend geheel van oppervlakte- en grondwater. Plus de daarbij horende waterbouwwerken, levensgemeenschappen, processen en relaties met de omgeving.) voldoet aan de normen en gebruikseisen. Het onderzoek bestaat uit:
- hydraulische doorrekeningen van de hoofdwatergangen en duikers (Een koker die watergangen met elkaar verbindt, vaak gelegen in wegen en toegangsdammen)
- toetsing van de drooglegging aan de normen voor grondgebruik
- inventarisatie van de knelpunten vanuit het beheer en onderhoud
- toetsing van de polder (Een gebied dat lager ligt dan het omringende water. Doordat er een dijk om de polder is gelegd, kan het waterpeil daarbinnen precies worden geregeld.) bij situaties van extreme neerslag.
Drooglegging
Drooglegging is het verschil tussen de hoogte van het maaiveld (De bovenkant van de grond, het loopvlak) en het streefpeil (Streefpeil is het gewenste waterpeil van het oppervlaktewater in rustige weersomstandigheden) (waterpeil). Zo is voor het gebruik als grasland een andere drooglegging gewenst, dan voor gebruik als akkerbouw.
Bodemdaling
De bodemdaling kan ook invloed hebben op het watersysteem en daarmee op de waterstand. In onderstaande afbeelding ziet u welk effect bodemdaling door aardgaswinning heeft op de bodem.
Vaststelling in bestuur
- Het peilbesluit is in september vastgesteld door het dagelijks bestuur (Het bestuurlijke college dat in opdracht van het algemeen bestuur de dagelijkse gang van zaken binnen het waterschap bestuurt.) van het waterschap.
- In oktober is het definitieve peilbesluit ter vaststelling voorgelegd aan het algemeen bestuur (Hoogste beslisorgaan van het waterschap. Zet beleid uit en neemt beslissingen.).
- Vanaf 4 november definitieve peilbesluit ter inzage.
Uitvoering inrichtingsmaatregelen
De waterhuishoudkundige maatregelen vanwege het peilbesluit wordt in 2020 verder technisch uitgewerkt. Ook wordt dan de uitvoering voorbereid.
Normen extreme neerslag
De normen bij extreme neerslag (NBW-norm (NBW-normen zijn normen voor wateroverlast. Het Nationaal Bestuursakkoord Water is het document waarin deze normen zijn vastgelegd)) bepaalt hoe vaak het maaiveld (De bovenkant van de grond, het loopvlak) onder water mag staan ten gevolge van extreme neerslag. Voor grasland geldt bijvoorbeeld dat maximaal eens in de tien jaar op 5 % van de polder (Een gebied dat lager ligt dan het omringende water. Doordat er een dijk om de polder is gelegd, kan het waterpeil daarbinnen precies worden geregeld.) het water in de sloot (Een watergang die belangrijk is om water af te voeren naar hoofdwaterwegen of kanalen.) op het maaiveld mag staan.
Melden op de kaart
Heeft u ideeën of vragen? Die kunt u aan ons doorgeven via ‘melden op de kaart voor peilbesluiten (Besluit waarin het waterschap binnen een bepaald gebied (vaak één of meerdere polders) voor 10 jaar de waterpeilen vaststelt)’
Vragen
Bel ons: 050 304 89 11
maandag tot en met vrijdag
- 08:00 - 16:30 uur