Polder De Dijken-Bakkerom
Het waterschap is verantwoordelijk voor het peilbeheer (Beleid waarmee het waterpeil in een bepaald gebied (vaak één of meerdere polders) wordt gereguleerd.) in de polder (Een gebied dat lager ligt dan het omringende water. Doordat er een dijk om de polder is gelegd, kan het waterpeil daarbinnen precies worden geregeld.) De Dijken-Bakkerom. Binnen deze polder is de inrichting van het natuur- en waterbergingsgebied (Een gebied dat dient om (tijdelijk) water te bergen om overstromingen of ander wateroverlast te voorkomen en tegelijk watertekorten tegen te gaan.) De Dijken-Bakkerom gepland. De gebiedsinrichting verandert het watersysteem (Een geografisch afgebakend (een grens trekken), samenhangend en functionerend geheel van oppervlakte- en grondwater. Plus de daarbij horende waterbouwwerken, levensgemeenschappen, processen en relaties met de omgeving.) van de polder. Ook zijn voor de natuurdoelen hogere waterpeilen nodig. Om deze redenen hebben we een nieuw peilbesluit opgesteld.
Het doel van de inrichting van dit gebied is het opheffen van de verdroging en het ontwikkelen van natte natuur. Ook krijgt polder (Een gebied dat lager ligt dan het omringende water. Doordat er een dijk om de polder is gelegd, kan het waterpeil daarbinnen precies worden geregeld.) De Dijken-Bakkerom met de herinrichting een bergingscapaciteit van 1,1 miljoen m3 water. De verwachting is dat inzet van de waterberging (Opvangplekken voor overtollig rivierwater (na bijvoorbeeld heftige regenval), waarbij dit water wordt bewaard voor drogere tijden.) één keer in de 25 jaar nodig is. De waterberging is onderdeel van het maatregelenpakket Droge Voeten 2050.
Peilbesluit
Binnen het peilbesluit onderzoeken we of het huidige en nieuwe watersysteem (Een geografisch afgebakend (een grens trekken), samenhangend en functionerend geheel van oppervlakte- en grondwater. Plus de daarbij horende waterbouwwerken, levensgemeenschappen, processen en relaties met de omgeving.) voldoet aan de normen en gebruikseisen. Om deze berekeningen te kunnen uitvoeren, maken we een hydrologisch model (Hydrologische modellen doen de beweging na van het water en ondersteunen beleidsmakers en beheerders bij het nemen van beslissingen over water.). Het onderzoek daarvoor bestaat uit:
- Berekenen van afmetingen van hoofdwatergangen en duikers (Een koker die watergangen met elkaar verbindt, vaak gelegen in wegen en toegangsdammen);
- Toetsen van de drooglegging aan de normen voor grondgebruik;
- Inventariseren van de knelpunten vanuit het beheer en onderhoud;
- Berekenen van de kans op wateroverlast (Een situatie waarin mensen overlast hebben door te veel water.) bij zeer natte perioden;
- Toetsen van het toekomstige watersysteem, inclusief het inrichtingsplan voor het natuur en waterbergingsgebied (Een gebied dat dient om (tijdelijk) water te bergen om overstromingen of ander wateroverlast te voorkomen en tegelijk watertekorten tegen te gaan.) De Dijken-Bakkerom.
Het peilbesluit maakt het mogelijk dat we na de gebiedsinrichting daadwerkelijk de nieuwe peilen mogen instellen.
Bestuurlijke stappen
- September 2018
Inrichtingsplan De Dijken-Bakkerom definitief vastgesteld. - Juni 2019
Het ontwerp-peilbesluit vastgesteld. - Oktober 2019
Definitieve peilbesluit vastgesteld. - Vanaf 4 november
Definitieve peilbesluit ter inzage.
Ter inzage legging
Het peilbesluit ligt ter inzage van 4 november 2019 tot 16 december 2019 en kan worden ingezien:
- op het kantoor van waterschap Noorderzijlvest, Stedumermaar 1 te Groningen tijdens kantooruren;
- vanaf 4 november in het Waterschapsblad (De waterschappen publiceren in het Waterschapsblad alle besluiten en regels die zij hebben vastgesteld.) van waterschap Noorderzijlvest op
Uitvoering inrichtingsmaatregelen
De waterhuishoudkundige maatregelen gaan we dit jaar technisch uitwerken. De uitvoering vindt uiterlijk in 2020 plaats binnen de gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier.
Meer informatie
Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met projectleider René van der Ploeg.