Projecten
Aanpak bruggen 2019-2023
Aanpak 17 bruggen is een onderdeel van Programmering Bruggen. Het waterschap zet hierbij in op duurzame en waar mogelijk circulaire vervanging.
Zonneparken
Noorderzijlvest wil in 2025 een energieneutraal waterschap zijn. Een bijdrage, om dit doel te halen, is dat we zonneparken aanleggen op de terreinen van rwzi (Rioolwaterzuiveringsinstallatie. Hier wordt het rioolwater schoongemaakt zodat het weer kan worden geloosd op de rivier of het kanaal.)'s energie op te wekken, hoeven we minder fossiele energie in te kopen en zorgen we voor een lagere CO2-uitstoot.
Dijkverbetering Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat

De start van de werkzaamheden aan de zeedijk staat gepland voor 2023. In de komende jaren werken we de plannen voor een sterke dijk (Een door mensen aangelegde waterkering die een gebied beschermt tegen hoog water, bijvoorbeeld uit rivieren of zee.) uit met extra’s voor natuur, recreatie, economie en verkeersveiligheid.
Afsluitvoorziening De Kromme Raken

Toekomstige waterbeheer (Dit is het totaal aan activiteiten die tot doel hebben om het grond- en oppervlaktewater zo goed mogelijk te beheren.) rondom Schouwerzijl. Noorderzijlvest voert een oriënterend onderzoek uit naar een afsluitvoorziening in De Kromme Raken.
Gebiedsgericht toezicht ‘De Zeven Blokken’ Smilde

Onderzoek naar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater (Al het natuurlijke water dat te zien is aan de oppervlakte, zoals sloten, beken, kanalen en vennen, en in verbinding staan met grondwater.). Het project is gestart 2018 in het landbouwgebied ‘De Zeven Blokken’ bij Smilde.
Droge voeten 2050

De kans op wateroverlast (Een situatie waarin mensen overlast hebben door te veel water.) en watertekort wordt in de noordelijke provincies steeds groter. 'Droge Voeten 2050' heeft onderzocht welke maatregelen we moeten nemen.
Gemaal Spijksterpompen

Noorderzijlvest breidt de bemalingscapaciteit uit en renoveert gemaal (is een pomp die het water van een lager naar een hoger niveau kan brengen. Water loopt van nature van hoog naar laag. Het gemaal zorgt ervoor dat de waterstand (het peil) in een gebied op een vooraf ingesteld peil blijft.) Spijksterpompen nabij de Eemshaven.
Gebiedsinrichting Zuidelijk Westerkwartier

In het Zuidelijk Westerkwartier neemt het waterschap maatregelen. Tegelijk richt de provincie Groningen het Nationaal Natuur Netwerk in.
Kadeversterking Eemskanaalkade
Sinds 2012 versterken we de Eemskanaalkade Noordzijde tussen Groningen en Delfzijl. Waar mogelijk nemen we ook extra maatregelen om de dijk (Een door mensen aangelegde waterkering die een gebied beschermt tegen hoog water, bijvoorbeeld uit rivieren of zee.) aardbevingsbestendig te maken. De afronding van het project is 2020/2021.
Kaderrichtlijn Water maatregelen Drenthe

Kaderrichtlijn Water Drenthe. Waterschap Noorderzijlvest werkt aan het toegankelijk (Makkelijk te begrijpen, openbaar, bruikbaar voor iedereen) maken van stuwen voor vissen en de aanleg van 3 kilometer natuurvriendelijke oever (Een oever met een ondiepe 'natte' zone die oever- en watervegetatie de kans biedt zich te ontwikkelen en een natuurlijk thuis biedt aan (water)dieren en vogels.).
Natuurvriendelijke oevers

Natuurvriendelijke oevers (Een rand van een kanaal, rivier of meer.) zijn flauwe oevers die de kwaliteit van het water verbeteren. Zo wil het waterschap gebieden aantrekkelijk maken voor dieren als vogels, reptielen en vissen.
Veenhuizen

In mei 2016 is een Landinrichtingscommissie Veenhuizen benoemdom te komen tot kavelruil en bemiddeling bij de overdracht van infrastructuur (verkeer) en kunstwerken (Gemalen, stuwen, sluizen en inlaten. Deze worden in waterschapstaal 'kunstwerken' genoemd).
Optimalisatie Onlanden

Het klimaat verandert. Hierdoor wordt de kans op wateroverlast (Een situatie waarin mensen overlast hebben door te veel water.) en watertekort in de noordelijke provincies groter. Een van de maatregelen is de aanpassing van de waterberging (Opvangplekken voor overtollig rivierwater (na bijvoorbeeld heftige regenval), waarbij dit water wordt bewaard voor drogere tijden.) De Onlanden.
Nieuwe Waterwerken Zoutkamp

Waterschap Noorderzijlvest vergroot de capaciteit van het gemaal (is een pomp die het water van een lager naar een hoger niveau kan brengen. Water loopt van nature van hoog naar laag. Het gemaal zorgt ervoor dat de waterstand (het peil) in een gebied op een vooraf ingesteld peil blijft.) H.D. Louwes en versterkt de regionale keringen (Regionale kering (kade) biedt bescherming tegen overstroming vanuit binnenwater ofwel vanuit kanalen, rivieren, en andere waterlopen) in Zoutkamp. Dit is noodzakelijk om op langere termijn de waterveiligheid te kunnen garanderen.
Programma Gouden Gronden

Beter bodembeheer. Een samenwerking voor een beter bodembeheer met de provincie en de landbouw. Gebiedsgerichte projecten voor een betere waterkwaliteit en minder verdroging.
Paterswoldsemeer

Als waterschap Noorderzijlvest zijn wij verantwoordelijk voor een goede waterkwaliteit in het meer. Jammer genoeg is de waterkwaliteit niet voldoende. Wat gaan we doen en hoe pakken we dit aan.
Project Building with Nature
De grootste bedreiging voor de Noordzee regio is klimaatverandering. Stormvloeden tasten de kust aan. Hoosbuien laten rivieren en meren sneller overstromen. We kunnen onszelf tegen het water verdedigen door dammen en dijken te bouwen of te versterken. Maar door met ‘natuur te bouwen’ komen we wellicht tot meer effectieve (effectief=doeltreffend) en duurzame oplossingen.
Project baggeren maren en kanalen

Het waterschap Noorderzijlvest baggert in 2018 en 2019 vijf maren (Een maar is een een diepe kuil die gevuld is geraakt met water. Het water kan niet wegzakken omdat de bodem bestaat uit een ondoordringbaar laag.) in Noord-Groningen. We verwachten in totaal ongeveer 80.000 m3 bagger (Een laag modder of slib op de bodem van sloten, rivieren, kanalen en meren.) te verwijderen.
Project Meerjarige Veldmetingen

Het waterschap gaat langdurig metingen verrichten naar het effect van waterstanden, golven en wind in de Waddenzee en het Eems-Dollard gebied.
Project Haven Noordpolderzijl

Het waterschap is op zoek naar een oplossing voor het dichtslibben van de vaargeul naar de haven Noordpolderzijl. Momenteel wordt onderzocht of een spoelzee realiseerbaar is.
Restauratie ophaalbrug Zuidema's Klap

Het waterschap gaat de ophaalbrug Zuidema's Klap nabij Niekerk (Leens) restaureren. De monumentale brug ligt op de scheiding van de Kanaalstraat en de Wester Aikemapadin.
Onderhoud R.J. Cleveringsluizen

De geleidingen van de deuren en de contragewichten van één van de 12 spuikokers (Kokers waar het spuiwater doorheen gaat. Spuien is het lozen van water .) van de R.J. Cleveringsluizen in Lauwersoog worden vervangen.
RWZI Westerkwartier

Het waterschap Noorderzijlvest bereidt de bouw voor van een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (Een installatie waar afvalwater wordt schoongemaakt zodat het weer kan worden geloosd op de rivier of het kanaal.) in Gaarkeuken en de aanleg van 20 km persleidingen.
Restauratie Kruissteeklap

Het waterschap gaat de Kruissteeklap nabij Usquert restaureren. De beweegbare brug is een Rijksmonument en ligt over het Usquerdermaar.
Verkenning kansen zonnepark Garmerwolde

Op terrein gelegen aan de rwzi (Rioolwaterzuiveringsinstallatie. Hier wordt het rioolwater schoongemaakt zodat het weer kan worden geloosd op de rivier of het kanaal.) in Garmerwolde onderzoeken we de mogelijkheden voor de realisatie van een zonnepark: een veld met zonnepanelen waar met behulp van zonne-energie elektriciteit duurzaam (Een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast') wordt opgewekt.
Rietproef Lauwersmeer

Noorderzijlvest heeft vergunning verleend aan de provincies Groningen en Fryslân voor het uitvoeren van een rietproef in het Lauwersmeer.
Project baggeren maren en kanalen

Van Groningen tot Delfzijl baggert het waterschap de vaarwegen om ze voldoende diep te houden en om de waterkwaliteit te verbeteren.
Uitbreiding capaciteit Schaphalsterzijl

Uitbreiding capaciteit gemaal (Is een pomp die het water van een lager naar een hoger niveau kan brengen. Water loopt van nature van hoog naar laag. Het gemaal zorgt ervoor dat de waterstand (het peil) in een gebied op een vooraf ingesteld peil blijft.) Schaphalsterzijl. Dit om gedurende extreem natte perioden en bij veel neerslag wateroverlast (Een situatie waarin mensen overlast hebben door te veel water.) tegen te gegaan.
Innovatieve projecten
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om waterbeheer (Dit is het totaal aan activiteiten die tot doel hebben om het grond- en oppervlaktewater zo goed mogelijk te beheren.) beter, goedkoper en duurzamer te maken. Een selectie van onze innovatieve projecten: