Wat hebben we gedaan
- We hebben de zeedijk gemiddeld 50 centimeter hoger. In Delfzijl is de dijk (Een door mensen aangelegde waterkering die een gebied beschermt tegen hoog water, bijvoorbeeld uit rivieren of zee.) ongeveer 2 meter hoger.
- We hebben de zeedijk steviger gemaakt door de dijk 5 tot 15 meter breder te maken. Dat hebben we gedaan door veel grond aan de onderkant van de dijk te storten. Dit hebben we gedaan aan de kant van het land.
- We hebben de stenen die de dijk sterker maken opnieuw ingegoten met beton.
- We zorgen ervoor dat de zeedijk tegen aardbevingen kan; we plaatsten aardbevingssensoren in de dijk om deze goed in de gaten kunnen te houden. Achter de dijk zijn extra kleidepots gekomen om eventuele aardbevingsschade snel te kunnen herstellen.
We zorgen voor de natuur
Natuurlijk zorgen we ook voor de natuur. We maken bijvoorbeeld natuurvriendelijke oevers (Een rand van een kanaal, rivier of meer.) voor planten en dieren bij de Oostpolderdijk. We doen ook een aantal vernieuwende projecten:
De Rijke dijk (Een door mensen aangelegde waterkering die een gebied beschermt tegen hoog water, bijvoorbeeld uit rivieren of zee.)
We maken een Rijke dijk. Aan de buitenkant van de dijk maken we voorzieningen die goed zijn voor veel vogels, mosselen en andere dieren en planten. En in de zee voor de dijk komt een broedeiland voor vogels. We kunnen hier allemaal van genieten als we over de dijk lopen of fietsen.
De Dubbele dijk
Bij het Bierummer-strandje maken we een tweede dijk. We noemen dit de Dubbele dijk. Deze dijk is goed voor onze veiligheid, maar ook voor de natuur, landbouw en recreatie.
- De tweede dijk maken we van klei. En tussen de twee dijken komen kleine polders met slib uit de Waddenzee. Zo ontstaat er een kleigrond die we kunnen gebruiken voor landbouw of voor het verbeteren van veengrond.
- Tussen de dijken komen twee polders. In de eerste polder (Een gebied dat lager ligt dan het omringende water. Doordat er een dijk om de polder is gelegd, kan het waterpeil daarbinnen precies worden geregeld.) vangen we slib op en is er ruimte voor natuur. In de tweede polder is ruimte voor vernieuwende landbouw.
- Tussen de dijken komt een ruimte van ongeveer 50 hectare waar we kokkels gaan verbouwen en planten, bijvoorbeeld zeekraal.
Meer informatie vindt u op de website van Eemsdollard 2050
Welk voordeel heeft u van de verbeterde dijk?
We verbeterden de dijk (Een door mensen aangelegde waterkering die een gebied beschermt tegen hoog water, bijvoorbeeld uit rivieren of zee.) voor uw veiligheid. We werkten samen met de provincie Groningen, de gemeente Delfzijl, de gemeente Eemsmond, Rijkswaterstaat, Groninger Landschap en andere organisaties. Tijdens het verbeteren van de dijk deden we ook mee met de projecten die hieronder staan.
Fietspad

We maakten een fietspad op en langs de dijk (Een door mensen aangelegde waterkering die een gebied beschermt tegen hoog water, bijvoorbeeld uit rivieren of zee.). Dit hebben we samen gedaan met de provincie Groningen in het project Kiek over de Diek. Het fietspad is 90 kilometer lang en gaat langs de hele kust van de provincie Groningen. Langs de dijk tussen Eemshaven en Delfzijl komen drie Toeristische Opstappunten (TOP’s). Dit zijn speciale punten waar verschillende fiets- en wandelroutes starten.
Meer informatie.
Stadsstrand Delfzijl groter
We maken het stadsstrand van Delfzijl groter
- De dijk (Een door mensen aangelegde waterkering die een gebied beschermt tegen hoog water, bijvoorbeeld uit rivieren of zee.) bij het Eemshotel hebben we verplaatst richting het centrum van Delfzijl. In oktober 2018 hebben we de nieuwe dijk afgerond en overgedragen aan de gemeente Delfzijl. Het strand wordt hiermee 4 keer zo groot.
- Ook gaat de gemeente Delfzijl een nieuwe loop- en fietsbrug plaatsen. Zo loopt of fietst u gemakkelijk van het centrum naar het strand en de dijk.