Inrichting Marumerlage
Boven het dorp Marum ligt het gebied Marumerlage waardoor het Oude Diepje/Dwarsdiep stroomt. Het water in deze beek is niet schoon genoeg volgens de Europese Kader Richtlijn Water. Hier leest u wat we doen om dit te verbeteren.
YouTube filmpje: Marumerlage wordt moerasgebied - RTV Noord, gepubliceerd op 22 oktober 2014.
'Een moerasgebied van 25 hectare. Dat wordt het natuurgebied de Marumerlage bij Marum. Het Dwarsdiep dat door het gebied stroomt kronkelt weer door het landschap. Ook worden er vispassages aangelegd'.
Wat is er uniek aan de Marumerlage?
De Marumerlage is een onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Dit betekent dat dieren en planten voorrang krijgen in het gebied. Een goede kwaliteit van het water is dus erg belangrijk.
Wat doet het waterschap?
Het waterschap gaat bij Marumerlage een natuurgebied aanleggen van 20 tot 25 hectare groot. We leggen de beek opnieuw aan, verplaatsen grond en leggen stuwen, vispassages, een wandelroute en een uitkijkheuvel aan.
Zo verbeteren we de kwaliteit van het water in het Oude Diepje/Dwarsdiep.
De uitvoering van het project Marumerlage is inmiddels in volle gang. De contouren van het nieuwe moerasgebied worden nu snel zichtbaar!
Er is met name al veel grondwerk verzet. Voedselrijke bovengrond wordt afgegraven en afgevoerd. Een gedeelte van de vispassage en de oversteekplaatsen (voordes) zijn klaar.
Naar verwachting zijn de meeste werkzaamheden voor het einde van dit jaar afgerond.
Wie werken er nog meer aan dit project?
We werken samen met de provincie Groningen, Staatsbosbeheer en de gemeente Marum. De provincie Groningen betaalt mee aan het project in de vorm van subsidie.
Het werk wordt uitgevoerd door de aannemers De Waard en Mechielsen. Dit onder projectbegeleiding van RoyalHaskoningDHV.
Het project wordt mede gefinancierd met een subsidiebijdrage van het Europees Landbouwfonds. Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.
Vragen
Bel ons: 050 304 89 11
maandag tot en met vrijdag
- 08:00 - 12:30 uur
- 13:00 - 16:30 uur
Projectleider: Rob Bos