CADoS
In afvalwater (Vies water vanuit bijvoorbeeld douches en wc's dat via het riool naar een rioolwaterzuivering gaat om daar weer schoon te worden gemaakt.) zit veel cellulose. Dit komt vooral uit wc-papier. Bij project CADoS (CADoS staat voor ‘Cellulose Assisted Dewatering of Sludge’. De grondstof Cellulose wordt uit het rioolwater gehaald en niet mee gezuiverd. Cellulose wordt vervolgens opnieuw gebruiken in het zuiveringsproces.) gaan we met een proefinstallatie de cellulose uit het rioolwater halen en niet mee zuiveren. Deze cellulose gaan we dan opnieuw gebruiken in het zuiveringsproces. We verkorten het proces hiermee. Wat aan slib met cellulose overblijft gebruiken we om biogas te maken.
CADoS (CADoS staat voor ‘Cellulose Assisted Dewatering of Sludge’. De grondstof Cellulose wordt uit het rioolwater gehaald en niet mee gezuiverd. Cellulose wordt vervolgens opnieuw gebruiken in het zuiveringsproces.) staat voor ‘Cellulose Assisted Dewatering of Sludge’. Op onze rioolwaterzuivering (rwzi (Rioolwaterzuiveringsinstallatie. Hier wordt het rioolwater schoongemaakt zodat het weer kan worden geloosd op de rivier of het kanaal.)) in Ulrum onderzoeken en testen we in de praktijk hoe we met een speciale fijnzeef de cellulose uit het afvalwater (Vies water vanuit bijvoorbeeld douches en wc's dat via het riool naar een rioolwaterzuivering gaat om daar weer schoon te worden gemaakt.) kunnen halen.
Slim zuiveren
Met een fijnzeef filteren we cellulose uit het rioolwater. Deze cellulose komt vooral uit het toiletpapier dat we doorspoelen. Als we rioolwater schoonmaken, houden we slib over. We gebruiken cellulose om water uit dit slib te halen. Op deze manier hoeven we minder slib over de weg te vervoeren. Ook is het slib met cellulose geschikt om biogas (groene energie) te maken.
Minder kosten, meer opbrengst
Als het onderzoek slaagt, kost het minder geld om rioolwater schoon te maken. Het kan zelfs geld opleveren. We hoeven minder hulpstoffen te gebruiken, minder slib af te voeren en we kunnen meerbiogas maken. We willen met deze manier van zuiveren ook bereiken dat we het milieu minder belasten.
Met wie werken we samen
Binnen dit project werken we samen met een ander waterschappen, kennisinstellingen en het bedrijfsleven:
- Brightwork B.V.
- Attero
- Rijksuniversiteit Groningen
- Center of Expertise Watertechnology
- Wetterskip Fryslan
Het project wordt mede gefinancierd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), Koers Noord en de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe.
Innovatief project
De cellulose die we uit het rioolwater halen zetten we opnieuw in. Hiermee verkorten we het zuiveringsproces. We hoeven minder hulpstoffen te gebruiken en minder slib af te voeren. En we kunnen meer biogas maken.
Vragen
Bel ons: 050 304 89 11
maandag tot en met vrijdag
- 08:00 - 16:30 uur