Pilot ‘gebruik overstortbagger
Overstortbagger is bagger die dichtbij een riooloverstort uit sloten en kanalen wordt gehaald. Deze bagger is vaak vervuild. Dit komt doordat bij hevige regenval rioolwater uit de overstort loopt. Er is ook overstortbagger die schoon genoeg is om duurzaam te gebruiken. Begin 2017 heeft het waterschap Noorderzijlvest Waterbodembeleidsplan 2017-2027 vastgesteld, dat het gebruik van deze ‘schone’ overstortbagger mogelijk maakt.
Nauwelijks ziektekiemen in overstortbagger gevonden
Het waterschap Noorderzijlvest en de gemeente Eemsmond hebben samengewerkt in de pilot ‘Gebruik overstortbagger’. Het onderzoek levert opvallend resultaat op. Na een jaar ‘indrogen' zijn er nauwelijks ziektekiemen aangetroffen in de onderzochte overstortbagger. Dit betekent dat we overstortbagger in de toekomst naar verwachting duurzaam kunnen gebruiken in bijvoorbeeld dijken, viaducten, geluidswallen, op industrielocaties of onder wegen. Momenteel wordt deze bagger altijd afgevoerd naar een stortplaats.
De bagger is onderzocht met DNA-techniek. Dit maakt het goed mogelijk ziektekiemen in de overstortbagger op te sporen. Deze nieuwe methode heet v-PCR (viable Polymerase Chain Reaction) en is in deze pilot voor het eerst toegepast in onderzoek van bagger. Met deze techniek worden alleen levende ziektekiemen gemeten.
Wat is overstortbagger?
Overstortbagger is bagger op de bodem van sloten en kanalen dichtbij een riooloverstort. Bij een riooloverstort komt ongezuiverd rioolwater in de sloot terecht als het riool het bij hevige regenval niet snel genoeg kan afvoeren. Overstortbagger is daarom vaak vervuild met ziektekiemen en daarom gelden voor de verwerking en afvoer strenge regels.
Het onderzoek
Op de locatie van de voormalige rioolwaterzuivering bij Uithuizen zijn in oktober 2017 twee baggerdepots opgericht: een depot met overstortbagger en een met gewone bagger om te kunnen vergelijken. Gedurende 11 maanden, tot en met augustus 2018, hebben we onderzocht of het indrogen van bagger effect heeft op ziektekiemen en medicijnresten. Het blijkt dat indrogen zorgt voor een afname van ziektekiemen en medicijnresten in de bagger. Hierbij was geen relevant verschil tussen het depot met overstortbagger en het vergelijkingsdepot met ‘normale’ bagger. Vooraf verwachtten we dat er veel meer ziektekiemen in de overstortbagger zouden zitten.
Nieuwe onderzoeksmethoden
Bioclear Earth en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) hebben speciaal voor de pilot protocollen voor onderzoek naar ziektekiemen in bagger ontwikkeld. Het onderzoek naar ziektekiemen is uitgevoerd met twee methoden die tot nu toe vrijwel alleen in water werden gebruikt. De v-PCR (viable Polymerase Chain Reaction) methode is voor het eerst ingezet voor onderzoek naar ziektekiemen in bagger/grond. Met v-PCR is het mogelijk om aan de hand DNA-sporen ziektekiemen te detecteren. Ook het onderzoek naar medicijnresten in overstortbagger is vernieuwend. De laboratoria Eurofins en Aqualysis hebben het waterbodemslib op medicijnresten geanalyseerd.
Meerwaarde pilot
De resultaten van de pilot levert gemeenten en waterschappen nieuwe mogelijkheden op om bagger dicht bij riooloverstorten te verwerken. Er is nog wel meer onderzoek nodig. Per situatie kunnen gemeenten en waterschappen aan de hand van de beschikbare onderzoeksresultaten beoordelen of hergebruik van de overstortbagger verantwoord is. Er zijn dan mogelijkheden om deze bagger bijvoorbeeld te verwerken in dijken, viaducten, geluidswallen, op industrielocaties of onder wegen. Dit verruimt de lokale hergebruiksmogelijkheden en levert een besparing van kosten op. Daarnaast zorgt dit voor een beperking van transportkilometers per vrachtwagen en daarmee voor minder CO2-uitstoot, fijnstof en hinder.
Samenwerking in onderzoek en presentatie
Om beter inzicht in de risico’s van ziektekiemen en medicijnresten in overstortbagger te krijgen hebben het waterschap Noorderzijlvest en de gemeente Eemsmond samengewerkt in de pilot. De provincie Groningen heeft financieel bijgedragen en het laboratorium van het waterschap Hunze en Aa's heeft de bemonsteringen en een deel van de analyses verricht. Het adviesbureau Bioclear earth heeft geadviseerd over de opzet van de pilot, de analyses op ziektekiemen met de nieuwe v-PCR uitgevoerd en de onderzoeksresultaten geïnterpreteerd. De vertaling van de onderzoeksresultaten naar beleid is door bureau Trunk & Branches verwoord in een publieksvriendelijk eindrapport.
In de media
Artikel RTVnoord
Maandag 19 november 2018
Interview Radio RTVnoord
Maandag 19 november 2018
Uitzending van 6:00 – 7:00 uur (na 4:44 min.)
Filmpje RTVnoord
Een unieke proef in Uithuizen om onder andere medicijnresten en slib te verwijderen uit het water. De tijdelijke proef zou voor honderdduizenden euro's aan besparingen kunnen zorgen.
Interview Radio 1
20 september 2017, 08:00 - 09:00 uur (0:52:20)
Artikel Dagblad van het Noorden
Innovatief project
- 2017 - 2018
- Onderzoek naar ziektekiemen en medicijnresten in overstortbagger is nieuw.
(Was tot nu toe alleen in water.) - Binnen 1 a 2 jaar verwacht Noorderzijlvest dat het technisch en financieel ook mogelijk is de overstortbagger op ziektekiemen en medicijnresten te onderzoeken voordat het baggeren begint.
Locatie
bagger depot
Havenweg 54, Uithuizen
Achtergrond artikelen
Uit literatuuronderzoek blijkt dat door het indrogen van overstortbagger de risico's van ziektekiemen vrijwel geheel verdwijnen.
Vragen
Bel ons: 050 304 89 11
maandag tot en met vrijdag
- 08:00 - 12:30 uur
- 13:00 - 16:30 uur