Afsluitvoorziening De Kromme Raken (Schouwerzijl)
Noorderzijlvest gaat in de sluis (Een sluis staat tussen twee sloten of rivieren die een ander waterpeil hebben. Dus aan de ene kant van een sluis is het water hoger of lager dan aan de andere kant. We kunnen een sluis openen zodat er water door kan stromen.) van Schouwerzijl een afsluitvoorziening realiseren.
Om klimaatverandering te compenseren en om aan de veiligheidseisen te voldoen, zijn aanvullende maatregelen nodig in de 3e Schil van de Electraboezem. De Studie Droge Voeten in 2050 geeft een overzicht van effectieve (effectief=doeltreffend) maatregelen.
- Eén daarvan is het aanbrengen van een voorziening nabij Schouwerzijl om de bemalingsgebieden van HD-Louwes en Waterwolf te scheiden. Deze scheiding optimaliseert de verhanglijnen in het watersysteem (Een geografisch afgebakend (een grens trekken), samenhangend en functionerend geheel van oppervlakte- en grondwater. Plus de daarbij horende waterbouwwerken, levensgemeenschappen, processen en relaties met de omgeving.) en zorgt ervoor dat de capaciteit van beide gemalen (Een gemaal pompt water van een lager naar een hoger niveau. Het zorgt daarmee dat het water in een peilgebeid op een bepaald peil komt of blijft.) maximaal wordt benut. Daarmee is een keuze gemaakt voor het ‘wat’ (afsluiten van Schouwerzijl).
- Het algemeen bestuur (Hoogste beslisorgaan van het waterschap. Zet beleid uit en neemt beslissingen.) heeft besloten om de afsluitvoorziening in de sluis (Een sluis staat tussen twee sloten of rivieren die een ander waterpeil hebben. Dus aan de ene kant van een sluis is het water hoger of lager dan aan de andere kant. We kunnen een sluis openen zodat er water door kan stromen.) van Schouwerzijl te realiseren. Hoe het er precies uit komt te zien en wat de precieze scope is en of werk-met-werk gemaakt kan worden is nog niet duidelijk. Dit vormt de kern van de planfase.
Documenten
Presentaties en verslagen over de voorbereidingen op het toekomstige waterbeheer (Dit is het totaal aan activiteiten die tot doel hebben om het grond- en oppervlaktewater zo goed mogelijk te beheren.) rondom Schouwerzijl:
Bijeenkomst 26 september:
- Presentatie bewonersbijeenkomst Schouwerzijl 26 09 2019 (pdf, 1,7 MB)
- Verslag informatieavond Schouwerzijl 26-9-2019 (pdf, 229 kB)
Bijeenkomst 20 november:
Stappenplan
In de oriëntatiefase zijn alle mogelijke oplossingen afgewogen en heeft op basis van een beoordelingskader een scheiding tussen kansrijke en kansarme oplossingsrichtingen plaats gevonden. In Schouwerzijl heeft het waterschap twee informatie avonden georganiseerd om de omgeving te informeren over de laatste stand van zaken. Op 18 december 2019 heeft het algemeen bestuur (Hoogste beslisorgaan van het waterschap. Zet beleid uit en neemt beslissingen.) van het waterschap besloten om een afsluitvoorziening te realiseren in de sluis (Een sluis staat tussen twee sloten of rivieren die een ander waterpeil hebben. Dus aan de ene kant van een sluis is het water hoger of lager dan aan de andere kant. We kunnen een sluis openen zodat er water door kan stromen.) in Schouwerzijl. De oriëntatiefase is hiermee afgerond.
Dit jaar zal verder worden besteed aan de planfase. In de planfase zal o.a. het ontwerp van de afsluitvoorziening verder worden uitgewerkt waarna in 2021 gestart kan worden met de uitvoering.
Planning
- 2018 - 2019 - oriëntatiefase
- December 2019 - het algemeen bestuur (Hoogste beslisorgaan van het waterschap. Zet beleid uit en neemt beslissingen.) van Noorderzijlvest heeft besloten een afsluitvoorziening in de sluis (Een sluis staat tussen twee sloten of rivieren die een ander waterpeil hebben. Dus aan de ene kant van een sluis is het water hoger of lager dan aan de andere kant. We kunnen een sluis openen zodat er water door kan stromen.) van Schouwerzijl te realiseren
- 2020 - planfase
- Januari - juni 2021 - uitvoeringsfase
Vragen
Projectmanager: Mark Pietersen
Omgevingsmanager: Eddi Ottens
Bel ons: 050 304 89 11
maandag tot en met vrijdag
- 08:00 - 16:30 uur