Rietproef Lauwersmeer
Rietproef van start op zaterdag 27 februari 2021
De proef met een natuurlijker waterstand in het Lauwersmeer start zaterdag 27 februari. De proef zou op 15 februari beginnen, maar vanwege de vorst was dat niet mogelijk. Met de rietproef willen de provincies Groningen en Fryslân onderzoeken of een tijdelijk hogere waterstand helpt om het waterriet weer te laten groeien. Waterriet is belangrijk als leefgebied voor beschermde vogels, zoals de blauwborst en de rietzanger. De rietproef duurt tot en met 31 maart.
De provincie Groningen heeft dit op 24 februari bekend gemaakt: Rietproef Lauwersmeer van start.
Provincie en waterschap zijn op 1 februari gestart met de voorbereiding voor de rietproef Lauwersmeer. Op vijf locaties zijn pompen geplaatst. Ook zijn twee vispassages (In trektochten die vissen maken, komen zij stuwen tegen. Hierdoor kunnen zij niet verder zwemmen en bepaalde gebieden niet bereiken. Door trappen te bouwen langs of over de stuwen, zorgt Noorderzijlvest dat de vissen niet gehinderd worden.) aangelegd. Als waterbeheerder voor het Lauwersmeer voert waterschap Noorderzijlvest het peilbeheer (Beleid waarmee het waterpeil in een bepaald gebied (vaak één of meerdere polders) wordt gereguleerd.) voor de rietproef uit. Dit gebeurt in nauw overleg met de beide provincies en met Wetterskip Fryslan dat ook een deel van zijn boezemwater loost via het Lauwersmeer.
Kijk voor meer informatie ook op www.provinciegroningen.nl/rietproef
Werkwijze rietproef
Op verzoek van de provincie en volgens de strikte voorwaarden uit de vergunning krijgt het gedeelte Nationaal Park van het Lauwersmeer in de proefperiode 6 weken lang een waterstand van maximaal 0,52 meter onder NAP (Het Normaal Amerdams Peil (NAP) is een referentiehoogte waaraan hoogtemetingen in Nederland worden gerelateerd. 0 meter NAP is ongeveer gelijk aan een gemiddeld zeeniveau.) bij normale weers- en spuiomstandigheden. Waterstanden kunnen in de periode van de rietproef net als anders schommelen, afhankelijk van onder andere weersomstandigheden en spuimogelijkheden. Het water staat dus niet 6 weken lang continu op het maximale niveau.
Wateroverlast (Een situatie waarin mensen overlast hebben door te veel water.) door rietproef voorkomen
Wanneer de verwachting is dat er veel regen gaat vallen en er weinig spuimogelijkheden komen, dan laat Waterschap Noorderzijlvest de waterstanden al van tevoren dalen om wateroverlast (Een situatie waarin mensen overlast hebben door te veel water.) als gevolg van de rietproef te voorkomen. Wanneer er daarna weer genoeg water gespuid kan worden, kunnen de waterstanden weer oplopen naar maximaal 0,52 meter onder NAP (Het Normaal Amsterdams Peil (NAP) is een referentiehoogte waaraan hoogtemetingen in Nederland worden gerelateerd. 0 meter NAP is ongeveer gelijk aan een gemiddeld zeeniveau.).
Beheerprotocol voor een objectieve beslissing
Tijdens de rietproef is het waterpeil van het Lauwersmeer hoger dan het gangbare streefpeil (Streefpeil is het gewenste waterpeil van het oppervlaktewater in rustige weersomstandigheden) van 0,93 m onder NAP. Daardoor kan het Lauwersmeer minder water bergen. Onder bepaalde weersomstandigheden en bij beperkte spuimogelijkheden op de Waddenzee kan het waterpeil op het Lauwersmeer tijdens de proef dusdanig meer stijgen dan normaal dat wateroverlast kan ontstaan. Daarom is het nodig dat het waterschap al van tevoren kan beoordelen of de proef veilig kan worden uitgevoerd.
Het Beheerprotocol Rietproef is onderdeel van de verleende vergunning. In dat protocol zijn vier zogenoemde triggers opgenomen, waaronder de vijfdaagse neerslagverwachting en de vijfdaagse verwachting van de spuimogelijkheden. De waarden die bij iedere trigger horen zijn een indicator voor het afbreken van de proef:
ID | Trigger | Waarde = 0 | Waarde = 1 | Waarde = 2 |
---|---|---|---|---|
A | 5 daagse neerslagverwachting | <35 mm | 35 -50 mm | >50 mm |
B | 5 daagse spuicapaciteit Lauwersoog | Maximaal 1 x stremming in de komende 5 dagen | 2 - 3 opeenvolgende stremmingen | 4 of meer opeenvolgende stremmingen |
C | Waterbezwaar Friese Boezem (Een tijdelijke opslagplaats voor te veel polderwater.) gemiddeld over de komende 3 dagen | < 4miljoen m3/dag | 4 - 7 miljoen m3/dag | > 7 miljoen m3/dag |
D | Draaiboek 'waterbeheer (Dit is het totaal aan activiteiten die tot doel hebben om het grond- en oppervlaktewater zo goed mogelijk te beheren.) bij aanhoudende vorst' | Draaiboek treedt niet in werking | Draaiboek is in werking getreden |
Aan iedere trigger (A, B, C en D) zijn de waarden 0, 1 of 2 toegekend. Op het moment dat de som van alle waarden meer is dan 2, moet de rietproef volgens het Beheerprotocol worden afgebroken. De waterstand gaat dan terug naar 0,93 m onder NAP. In (voorschrift 10, eerste lid, van) de watervergunning is bepaald dat de proef per direct moet worden afgebroken zoals het Beheerprotocol Rietproef dit voorschrijft óf wanneer het waterschap dit vanuit het waterbeheer of veiligheid noodzakelijk acht. Sinds 15 februari is de totale waarde van de triggers nog niet onder de waarde 2 gedaald.
Water bergen en water lozen
Het water uit het Lauwersmeer gaat naar de Waddenzee onder zogenaamd vrij verval (Water wordt zonder te pompen (op natuurlijke wijze) van hoger naar lager water afgevoerd.). Dat betekent dat het water vrij weg kan stromen naar het Wad wanneer de waterstand op het Lauwersmeer hoger is dan op de Waddenzee en de spuisluizen (Een spuisluis, ook wel ‘zijl’ genoemd, is bedoeld om binnenwater te spuien en buitenwater te keren) open gaan. Omdat de Waddenzee onder invloed staat van eb en vloed, kunnen de spuisluizen op Lauwersoog alleen bij laag water open om het Lauwersmeerwater te lozen. Daarnaast staan eb en vloed ook nog eens onder invloed van maanstanden, waardoor de ene periode van laag water lager is dan de andere. En dat heeft weer invloed op de hoeveelheid water die er op Lauwersoog uit kan. Gelukkig kan het Lauwersmeer wel veel water bergen, zodat het meestal niet erg is wanneer het buitenwater bij eb hoger staat dan het water op het Lauwersmeer en er dus geen water naar zee kan. Daarnaast kan de wind dan ook nog van invloed zijn. Wanneer er storm of harde wind staat die het water op het Wad bij Lauwersoog opstuwt, betekent dat ook minder spuimogelijkheden.
Vergunning en verbeterd monitoringsplan rietproef Natura 2000 Lauwersmeer
Op 14 februari 2020 heeft de Rechtbank Noord-Nederland een beslissing genomen over de voorlopige voorziening tegen de rietproef, aangevraagd door agrariërs en ondernemers uit het Lauwersmeergebied. De rechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen. Daarbij heeft de rechter wel als voorwaarde gesteld dat waterschap en provincie voor de start van het tweede proefjaar de groei van de zoetwaterlens beoordelen. Dit betekent dat de provincie Groningen de rietproef uit het Beheerplan Natura 2000 (Een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In Natura 2000-gebieden worden bepaalde diersoorten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd. Dit om de verscheidenheid aan plant- en diersoorten die leven op aarde te behouden) mag starten volgens de vergunning en het door Noorderzijlvest goedgekeurde monitoringsplan. Als waterbeheerder voor het Lauwersmeer gaat Noorderzijlvest de rietproef uitvoeren, in nauw overleg met de provincie Groningen.
Zitting rechtbank verbeterde monitoringsplan
Een week eerder, op 7 februari 2020, heeft de Rechtbank Noord-Nederland een zitting gehouden over het verbeterde monitoringsplan voor de rietproef van de provincies Groningen en Fryslân. In deze hoofdzaak heeft de rechtbank nog geen uitspraak gedaan.
Goedkeuring verbeterde monitoringsplan
Op 10 december 2019 heeft het dagelijks bestuur (Het bestuurlijke college dat in opdracht van het algemeen bestuur de dagelijkse gang van zaken binnen het waterschap bestuurt.) van waterschap Noorderzijlvest het verbeterde monitoringsplan voor de rietproef goedgekeurd. Het monitoringsplan omschrijft hoe de provincie Groningen de effecten van de rietproef gaat controleren. De monitoring is nodig om goed te kunnen beoordelen of er bij de uitvoering van de rietproef nadelen zijn voor het waterbeheer (Dit is het totaal aan activiteiten die tot doel hebben om het grond- en oppervlaktewater zo goed mogelijk te beheren.) en andere belangen. Zoals die van de agrariërs en ondernemers in het Lauwersmeergebied.
Natura 2000 Lauwersmeer
De rietproef heeft als doel de rietgroei in het Lauwersmeer te stimuleren. Dat is onderdeel van de ecologische ontwikkeling op Europees niveau en uitvoering van Europees vastgesteld beleid, het zogenaamde Natura 2000-beleid. De provincies Groningen en Fryslân staan voor de uitvoering van dat beleid. De provincie Groningen voert het beleid uit namens beide provincies.
Waterschap als waterbeheerder voor het Lauwersmeer
Om de rietproef uit te kunnen voeren is een vergunning van de waterbeheerder nodig. Waterschap Noorderzijlvest beheert het water op het Lauwersmeer. Het Lauwersmeer is belangrijk voor de waterafvoer uit Groningen en de waterafvoer uit Fryslân. Daarom stemmen Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân alles rond het waterbeheer op het meer met elkaar af.
Vergunning onder strikte voorwaarden
Waterschap Noorderzijlvest heeft eerder na afstemming met Wetterskip Fryslân besloten dat de rietproef veilig kan worden uitgevoerd. Daarna is de vergunning voor de rietproef aan de provincie Groningen verleend. In de vergunning staan de voorwaarden waaraan de provincie moet voldoen om de rietproef uit te kunnen voeren. Een van de voorwaarden is een goede monitoring van de effecten van de rietproef. Hiervoor moest de provincie Groningen een monitoringsplan voorleggen aan Noorderzijlvest. De eerste versie van dit plan is aangepast na advies van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak. De verbeterde versie is op 10 december vastgesteld door het dagelijks bestuur van het waterschap.
Rietproef in 2021
De provincie kan de rietproef in 2021 starten. In 2020 was dat ook mogelijk, maar vanwege de hevige regenval en het aanhoudende onstuimige weer kon de proef dat jaar niet doorgaan. De vergunning voor de rietproef maakt het mogelijk de proef te houden in de periode van 15 februari tot 1 april voor twee achtereenvolgende jaren. De provincie moet dan wel voldoen aan strikte voorwaarden, waaronder het goedgekeurde monitoringsplan. De vergunning geeft de provincie tot en met 2022 ruimte voor het uitvoeren van de rietproef.
Beheerplan Natura 2000 Lauwersmeer
Het Lauwersmeer is een Natura 2000 (Een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In Natura 2000-gebieden worden bepaalde diersoorten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd. Dit om de verscheidenheid aan plant- en diersoorten die leven op aarde te behouden)-gebied, een beschermd natuurgebied. Elke zes jaar stellen de provincies een beheerplan op voor het Lauwersmeer. Het Rijk stelt het beheerplan vast; de provincies Groningen en Fryslân voeren het uit. De provincies hebben samen besloten dat de provincie Groningen trekker is in dit project.
Riet nodig voor bescherming leefgebied watervogels
Een van de doelen van het Beheerplan Natura 2000 Lauwersmeer is het voorkomen dat het leefgebied voor beschermde vogelsoorten in het Lauwersmeer verdwijnt. Voor verschillende watervogels zoals de roerdomp en porseleinhoen is waterriet essentieel. Daarom is het belangrijk de rietkragen en open gebieden in het Lauwersmeer te houden.
Tijdelijk hogere waterstand bevordert mogelijk rietgroei
Tijdelijke verhoging van de waterstand op het Lauwersmeer helpt daar mogelijk bij. Een rietproef kan aantonen of tijdelijke verhoging van de waterstand in het voorjaar inderdaad helpt om de rietkragen te verstevigen. Tijdens de rietproef gaat het waterpeil 6 weken lang omhoog. Dat is in het voorjaar, omdat dan het riet begint te groeien. En dat gaat beter wanneer het peil (Een merkteken om een bepaalde hoogtemaat aan te geven, bij water de hoogte (het niveau) van de waterspiegel.) schommelt tussen een lagere en een hogere waterstand. Het water staat dus niet 6 weken lang continu hoger. Het schommelt heen en weer.
Wat doen de waterschappen?
Waterschap Noorderzijlvest beheert het water op het Lauwersmeer en het grootste deel van Groningen. Het Lauwersmeer is belangrijk voor de waterafvoer uit Groningen en de waterafvoer uit Friesland. Daarom overleggen Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân goed met elkaar hoeveel water er binnen komt op het Lauwersmeer. En hoeveel er op Lauwersoog weer uit kan en moet. De vaste afspraken staan in een waterakkoord. Beide waterschappen hebben ook afspraken gemaakt over hoe gewerkt moet worden tijdens de tijdelijke verhoging van de waterstand voor de proef. Waterschap Noorderzijlvest regelt ook tijdens de proef het waterbeheer (Dit is het totaal aan activiteiten die tot doel hebben om het grond- en oppervlaktewater zo goed mogelijk te beheren.).
Hoog water door weer en spuimogelijkheden
Door het hele jaar heen komen op het Lauwersmeer vaker waterstanden voor op het niveau van de rietproef of zelfs daarboven. Dat gebeurt wanneer er veel neerslag valt en de sluizen op Lauwersoog het vele water tijdelijk niet kunnen spuien (Het lozen van water door een spuisluis, vooral op buitenwater (zee).) door hoge waterstanden op zee. Het Lauwersmeer werkt dan als bergboezem (Een gebied naast een rivier die door kades is omsloten en waar bij hoog water, tijdelijk water kan worden ingelaten en vastgehouden.). De mogelijkheid van waterberging (Opvangplekken voor overtollig rivierwater (na bijvoorbeeld heftige regenval), waarbij dit water wordt bewaard voor drogere tijden.) is ook een van de redenen waarom het Lauwersmeer destijds is aangelegd.
Uitleg rietproef in film
Kan dat zomaar, de waterstand verhogen?
Nee, dat kan niet zomaar. Allereerst hebben de waterschappen verkend of zo’n proef mogelijk is. Na dat onderzoek hebben we voorwaarden voor de proef opgesteld. De belangrijkste zijn:
- De veiligheid gaat voor alles; de proef mag geen wateroverlast (Een situatie waarin mensen overlast hebben door te veel water.) geven.
- Is de neerslagverwachting voor de lange termijn vrij stabiel? Dan kan de waterstand omhoog. Ook moeten de verwachtingen zo zijn dat we de eerstvolgende dagen het water op Lauwersoog goed kunnen afvoeren.
- Wanneer we veel neerslag verwachten moet het peil (Een merkteken om een bepaalde hoogtemaat aan te geven, bij water de hoogte (het niveau) van de waterspiegel.) weer omlaag. Wanneer we verwachten dat we over enkele dagen het water op Lauwersoog niet kunnen afvoeren, moet het peil ook weer omlaag. Dan kunnen we voldoende water uit Friesland, Groningen en Drenthe opslaan of afvoeren.
- De huidige situatie moet eerst duidelijk zijn. Tijdens en na de proef kunnen provincies, natuurorganisaties en waterschappen de effecten dan goed meten.
- Schade moet worden voorkomen. Er is een schaderegeling voor als er onverhoopt toch schade ontstaat.
Documenten
- 1302-DB-VOORSTEL - Goedkeuring (herzie_Monitoringsplan definitieve herziene versie december 2019 (pdf, 1,8 MB)
- 1302-DB-VOORSTEL - Goedkeuring (herziene) monitoringsplan Rietproef Lau_Bijlage 1 - Offerte ATKB (pdf, 3,5 MB)
- 1302-DB-VOORSTEL - Goedkeuring (herziene) mo_Bijlage 2 - rapportage de Boer advies en uitvoering (pdf, 681 kB)
- 1302-DB-VOORSTEL - Goedkeuring (herziene) monitoringsplan _Bijlage 3 - rapportage Zoutkamp Sweco (pdf, 1,7 MB)
- 1302-DB-VOORSTEL - Goedkeuring (herziene) monitoringsplan Rietproe_bijlage 4a - peilbuislocaties (pdf, 1,8 MB)
- 1302-DB-VOORSTEL - Goedkeuring (herziene) monitoringspl_bijlage 4b - peilbuislocatieslandgebruik (pdf, 1,8 MB)
- 1302-DB-VOORSTEL - Goedkeuring (herziene) monitoringsplan_bijlage 4c - peilbuislocatiesdoorsnede (pdf, 1,8 MB)
- 1302-DB-VOORSTEL - Goedkeuring (herziene) monitoringsplan Rietproef_bijlage 5 - chloridemetingen (pdf, 1,7 MB)
- 1302-DB-VOORSTEL - Goedkeuring (herziene) monitorings_Bijlage 6 - Rapport HaskoningDHV.27.9.2017 (pdf, 762 kB)
Eerdere documenten:
- Goedkeuringsbesluit Monitoringsplan Rietproef Getekend (pdf, 88 kB) (pdf, 88 kB)
- Rietproef Bijlage 1 - offerte vismigratiemonitoring ATKB (pdf, 3.8 MB) (pdf, 3,8 MB)
- Rietproef Bijlage 2 - rapportage de Boer advies en uitvoering (pdf, 680 kB) (pdf, 680 kB)
- Rietproef Bijlage 3 - rapportage Zoutkamp Sweco (pdf, 1.7 MB) (pdf, 1,7 MB)
- Monitoringsplan watervergunning Rietproef Lauwersmeer - mei 2018 (pdf, 8.4 MB) (pdf, 8,4 MB)
- Besluit Provincie Groningen: Schaderegeling Rietproef Natura 2000gebied Lauwersmeer (pdf, 416 kB) (pdf, 416 kB)
Meer informatie
- Nieuwsbericht provincie Groningen: Rietproef Lauwersmeer verplaatst naar 2021 (gepubliceerd 19 maart 2020)
- Nieuwsbericht provincie Groningen: Natuur voert rietproef uit (gepubliceerd 6 maart 2020)
- Nieuwsbericht provincie Groningen: Rietproef Lauwersmeer voorlopig nog niet van start (gepubliceerd 20 februari 2020)
- Nieuwsbericht provincie Groningen: Rietproef Lauwersmeer gaat door (gepubliceerd 10 december 2019)
- Watervergunning rietproef volgens rechtbank Groningen terecht verleend (nieuwsbericht gepubliceerd 5 februari 2018)
- Proef met hoger waterpeil Lauwersmeer start in 2018 (nieuwsbericht: gepubliceerd 6 februari 2017)
- Vergunning voor tijdelijke verhoging waterpeil Lauwersmeer (nieuwsbericht: gepubliceerd 12 januari 2017)
- Dagelijks bestuur neemt positief besluit over rietproef (nieuwsbericht: gepubliceerd 02 november 2016)
- Algemeen bestuur positief over verlenen watervergunning rietproef (nieuwsbericht: gepubliceerd 27 oktober 2016)
- Waterveiligheid
- Provincie Groningen
- Nationaal Park Lauwersmeer
- Online meetnet Lauwersmeer
- Waterstanden
Vragen
Bel ons: 050 304 89 11
maandag tot en met vrijdag
- 08:00 -16:30 uur