Droge Voeten 2050
Het klimaat verandert. Hierdoor wordt de kans op wateroverlast (Een situatie waarin mensen overlast hebben door te veel water.) en watertekort in de noordelijke provincies groter. Het project 'Droge Voeten 2050' heeft onderzocht welke maatregelen we moeten nemen om de wateroverlast tot 2050 te kunnen tegengaan. De provincies en de waterschappen zijn samen verantwoordelijk voor die maatregelen.
Watersysteem (Een geografisch afgebakend (een grens trekken), samenhangend en functionerend geheel van oppervlakte- en grondwater. Plus de daarbij horende waterbouwwerken, levensgemeenschappen, processen en relaties met de omgeving.) robuuster maken
We moeten actie ondernemen om ons te beschermen tegen de extremere (weers)omstandigheden die verwacht worden. De komende jaren maken we de boezem (Een tijdelijke opslagplaats voor te veel polderwater.) van ons waterschap robuuster. Dat doen we zo:
- We verbeteren de aansturing van gemalen (Een gemaal pompt water van een lager naar een hoger niveau. Het zorgt daarmee dat het water in een peilgebeid op een bepaald peil komt of blijft.)
- We leggen waterbergingen (Opvangplekken voor overtollig rivierwater (na bijvoorbeeld heftige regenval), waarbij dit water wordt bewaard voor drogere tijden) aan in bestaande of nieuwe natuurgebieden
- We passen schilgemaal (Een gemaal dat er voor zorgt dat in bodemdalingsgebieden de afwatering volgende de geldende regel heel blijft.) Schaphalsterzijl aan
- We hogen kades op en versterken dijken
- In uiterste nood van hoog water en heftige regenval zetten we gemalen uit op plekken waar dorpen hier geen overlast van hebben.
Combinatie waterbergingsgebied (Een gebied dat dient om (tijdelijk) water te bergen om overstromingen of ander wateroverlast te voorkomen en tegelijk watertekorten tegen te gaan.) en natuur
Een van de maatregelen gaat over de combinatie van waterberging (Opvangplekken voor overtollig rivierwater (na bijvoorbeeld heftige regenval), waarbij dit water wordt bewaard voor drogere tijden.) en de ecologische hoofdstructuur (Een door de provincie begrensd netwerk van bestaande natuurgebieden, nieuw aan te leggen natuur en ecologische verbindingszones.). Er zijn al gebieden aangemerkt voor het aanleggen van een deel van de Ecologische Hoofdstructuur. In de gebieden die daarvan het laagst liggen, zoals het Westerkwartier, wordt een combinatie gemaakt met waterberging. Dit betekent dat we een gedeelte samen met gebiedspartners en in overleg met het gebied speciaal inrichten om het overtollige water in op te vangen.
Meer informatie hierover staat op de site zuidelijkwesterkwartier.nl
Met wie werken we samen?
De studie hebben we gemaakt met de provincies Groningen en Drenthe. De maatregelen hebben we besproken met belanghebbenden zoals LTO-Noord, agrarische natuurverenigingen, (natuur-)terreinbeheerders en gemeenten.
Projectplanning
Lopend project
- Start 2014
- Afronding 2050
Uitgebreide informatie op de site van provincie Groningen
Vragen
Bel ons: 050 304 89 11
maandag tot en met vrijdag
- 08:00 - 16:30 uur