Natuurvriendelijke oevers
Wilt u een natuurvriendelijke oever (Een oever met een ondiepe 'natte' zone die oever- en watervegetatie de kans biedt zich te ontwikkelen en een natuurlijk thuis biedt aan (water)dieren en vogels.) aanleggen? Neem contact op met het waterschap Noorderzijlvest op 050 309 9504.
Voor 1 januari 2022 moet het waterschap ruim 45 kilometer natuurvriendelijke oevers (Een rand van een kanaal, rivier of meer.) aanleggen in de provincie Groningen. Zo wil het waterschap de waterkwaliteit in het gebied verbeteren en het aantrekkelijk maken voor watergebonden leven zoals amfibieën, vissen en macrofauna (In het water levende kleine dieren, zoals slakken, libellen- en muggenlarven en kokerjuffers.).
Wat is een natuurvriendelijke oever (Een oever met een ondiepe 'natte' zone die oever- en watervegetatie de kans biedt zich te ontwikkelen en een natuurlijk thuis biedt aan (water)dieren en vogels.)?
Dit zijn oevers die flauw aflopen, waar planten op kunnen groeien. Veel oevers lopen steil af, hierdoor is er weinig ruimte voor dieren en planten, zij hebben ondiep water nodig. De planten op de oevers halen voedingsstoffen uit het water waardoor het water helderder wordt. De oeverplanten zorgen ook voor bescherming van vissen en waterinsecten. Zij kunnen zich op de ondiepe oevers tussen de planten verstoppen om te paren of om hun kleintjes te laten opgroeien. Deze macrofauna horen bij natuurlijk water en dragen bij aan de waterkwaliteit.
Hoe gaat het in zijn werk?
Een gedeelte van de stroken grond langs de oevers kopen wij van de landeigenaren, meestal agrariërs. Er zijn ook boeren die zelf de oevers op natuurvriendelijke wijze inrichten. Wij gaan samen met de boeren kijken hoe dit op hun land het beste kan. Zij ontvangen hiervoor een vergoeding.
Wat zijn de voordelen voor de boeren?
De boeren die meedoen aan dit project zijn erg enthousiast. Ze zien dat het invloed heeft op de diversiteit aan flora en fauna (Flora en fauna is een vaste Nederlandse uitdrukking waarmee gedoeld wordt op alle planten en dieren die in een bepaalde streek of periode voorkomen.) aan de randen van hun land, maar ze zien ook andere voordelen. Veel boeren hebben last van inzakkende oevers, hierdoor kunnen ze de randen van hun percelen (Perceel: stuk grond dat in het Kadaster is opgenomen) niet goed bewerken, omdat ze er niet met tractors op durven rijden. De planten op de nieuwe flauwe oevers houden de grond vast, zo kunnen zij ook de randen van hun perceel weer verbouwen.
Hoe ver zijn we?
Het project wordt uitgevoerd over ons hele gebied en voornamelijk rond de Maren (Een maar is een diepe kuil die gevuld is geraakt met water. Het water kan niet wegzakken omdat de bodem bestaat uit een ondoordringbaar laag.). Op dit moment hebben we binnen dit project ongeveer 8 kilometer natuurvriendelijke oever gereed, vooral in het oostelijk deel van ons gebied. In het gebied ten westen van de Eemshavenweg zijn wij nog druk bezig met het aanleggen van natuurvriendelijke oevers.
Hoe betalen we dit project?
Dit project wordt gefinancierd door een bijdrage van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Daarnaast betaalt waterschap Noorderzijlvest een deel van het project zelf.
Subsidie
Voor het project krijgt het waterschap subsidie van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
Meer informatie :
Waterschap Noorderzijlvest heeft in de provincie Groningen al 36 kilometer natuurvriendelijke oever (Een oever met een ondiepe 'natte' zone die oever- en watervegetatie de kans biedt zich te ontwikkelen en een natuurlijk thuis biedt aan (water)dieren en vogels.) aangelegd. Dit project is gesubsidieerd door het Waddenfonds en de Provincie Groningen.
Vragen
Bel ons: 050 304 89 11
maandag tot en met vrijdag
- 08:00 - 16:30 uur