Verkenning kansen zonnepark Garmerwolde
Op terrein gelegen aan de RWZI (Rioolwaterzuiveringsinstallatie. Hier wordt het rioolwater schoongemaakt zodat het weer kan worden geloosd op de rivier of het kanaal.) in Garmerwolde onderzoeken we de mogelijkheden voor de realisatie van een zonnepark: een veld met zonnepanelen waar met behulp van zonne-energie elektriciteit duurzaam (Een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast') wordt opgewekt.
Energieneutraal waterschap
Dit project doen we enerzijds vanuit het Klimaatakkoord: internationale klimaatdoelen waarbij we als overheden in Nederland 49% CO2-reductie (Vermindering.) in 2030 moeten realiseren. Anderzijds willen we zelf graag een energieneutraal waterschap zijn en zo zorgdragen voor een vermindering van de CO2-uitstoot vanuit fossiele energie.
Garmerwolde voorkeurslocatie
De gemeente Ten Boer wil de komende jaren ruimte geven aan zonne-energie. De gemeenteraad heeft in het Beleidskader Zonneparken Ten Boer de mogelijke locaties hiervoor vastgelegd. Eén van deze locaties is het voormalige slibdepot van Waterschap Noorderzijlvest en omliggende gronden tussen het Damsterdiep en het Eemskanaal. Naar aanleiding van het beleidskader van de gemeente hebben ontwikkelaar Ecorus en Waterschap Noorderzijlvest het initiatief genomen te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor de realisatie van een zonnepark op de door de gemeente aangegeven locatie.
Partijen
Ecorus is een organisatie dat zonne-energieprojecten ontwikkelt. Voor bedrijven, woningcorporaties en landeigenaren verzorgen zij het gehele zonne-energietraject. Van subsidieaanvraag, vergunningen en financiering tot aan realisatie en ingebruikname.
In de verkenning naar een mogelijk zonnepark nabij de zuivering van Garmerwolde zijn de lokale dorpsvertegenwoordigingen en energiecoöperaties betrokken.
Alternatieve methodes energiewinning

Een waterschap heeft in zijn dagelijks werk direct te maken met de effecten van klimaatverandering, zoals intensievere buien en langere periodes van droogte (Een situatie van watertekort. Door weinig regenval, verdamping en minder water dat via de Rijn ons land binnenkomt.). De emissie (Is de verontreiniging die uit een bepaalde bron (mestopslag, reinigen veldspuit op het erf, toepassen van gewasbeschermingsmiddelen op het perceel of uitrijden van mest op het perceel) vrijkomt wat bijvoorbeeld in het oppervlaktewater terecht kan komen.) van CO2 draagt bij aan de klimaatverandering. Daarbij heeft het waterschap in haar gebied direct te maken met de gevolgen van fossiele energiewinning: anticiperen op bodemdaling en aardbevingsbestendig maken van de objecten. Reden te meer om alternatieve methodes van energiewinning grondig te onderzoeken.