Problemen door droogte
Bij langdurige droogte (Een situatie van watertekort. Door weinig regenval, verdamping en minder water dat via de Rijn ons land binnenkomt.) is de aanvoer van water beperkt. Er is dan onvoldoende water in sloten en kanalen. Dan kan landbouwgrond uitdrogen en verdrogen de gewassen. Ook de natuur en het stedelijk gebied kunnen er last van ondervinden.
In ons beheergebied (Het gebied waar het waterschap voor het waterbeheer zorgt.) is dat alleen de Hoornsedijk. Bij droogte (Een situatie van watertekort. Door weinig regenval, verdamping en minder water dat via de Rijn ons land binnenkomt.) inspecteren we de dijk (Een door mensen aangelegde waterkering die een gebied beschermt tegen hoog water, bijvoorbeeld uit rivieren of zee.) heel regelmatig. Als het erg droog is, maken we de dijk nat, zodat hij niet scheurt of verschuift.
We zorgen voor extra water
- Op plekken waar dat kan verhogen we de waterstand. Zo slaan we meer zoetwater op in onze sloten en kanalen. Dat water kunnen we gebruiken als het nog droger wordt.
- We zetten het inlaatwerk Gaarkeuken open zodat er water uit het IJsselmeer in de sloten en kanalen van ons waterschap stroomt. Het water uit het IJsselmeer stroomt dan via Friesland ons waterschap in. Het IJsselmeer is de grootste waterbuffer van Nederland. Het water uit het IJsselmeer komt weer uit de Rijn.
- Met een groot deel van het water dat wij inlaten (Het aanvoeren van water tijdens drogere tijden, bijvoorbeeld uit het IJsselmeer.) via Gaarkeuken helpen we ons buurwaterschap Hunze en Aa's. Gemaal (Is een pomp die het water van een lager naar een hoger niveau kan brengen. Water loopt van nature van hoog naar laag. Het gemaal zorgt ervoor dat de waterstand (het peil) in een gebied op een vooraf ingesteld peil blijft.) Dorkwerd pompt het water naar het beheergebied (Het gebied waar het waterschap voor het waterbeheer zorgt.) van Hunze & Aa’s in Oost-Groningen en Drenthe.
Genoeg zoet water in de kustpolders
- We spoelen de polders aan zee in Noord-Groningen door met zoet water. Dat doen we van maart tot september. Zo hebben de boeren hier genoeg zoet water om hun land te beregenen. En verzilt hun grond niet door zoutwater van de zee.
- We controleren regelmatig hoe zout het water in de kustpolders is. Hoe zouter het water hoe meer zoetwater we doorspoelen. Ook het weer bepaalt hoeveel water we doorspoelen. Hoe droger het weer, hoe meer zoet water we doorspoelen.
Als het heel droog is in Nederland, beslist Rijkswaterstaat wat we moeten doen. Zij vragen hiervoor advies aan de landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). Deze commissie adviseert Rijkswaterstaat hoe we het water uit het IJsselmeer en de Rijn kunnen verdelen over het land.
Met droogte (Een situatie van watertekort. Door weinig regenval, verdamping en minder water dat via de Rijn ons land binnenkomt.) bedoelen we dat er gedurende een langere periode geen (of te weinig) neerslag valt. We spreken dus eigenlijk over een neerslagtekort. Het is normaal dat het in de zomer droger is dan in de winter. Op droge dagen verdampt er oppervlaktewater (Al het natuurlijke water dat te zien is aan de oppervlakte, zoals sloten, beken, kanalen en vennen, en in verbinding staan met grondwater.), maar er verdampt ook water door landbouwgewassen en natuur. In de zomerperiode is de verdamping gemiddeld zo'n 5 millimeter per 24 uur.
Dat kan. In de zomer verdampt er per dag ongeveer 5mm. water. Als het dan regent - en de hoeveelheid regen is bijvoorbeeld 2 mm - dan blijft er sprake van een tekort, en dus droogte (Een situatie van watertekort. Door weinig regenval, verdamping en minder water dat via de Rijn ons land binnenkomt.). Er verdampt immers meer water, dan dat er valt.
Het water dat wij aanvoeren komt vanuit het IJsselmeer.
Waterverdeling in Nederland bij droogte (Een situatie van watertekort. Door weinig regenval, verdamping en minder water dat via de Rijn ons land binnenkomt.)
In Nederland hebben we drie bronnen van zoetwater: water dat via de rivieren binnenstroomt, regenwater en grondwater. Dit water gebruiken we o.a. als drinkwater, voor landbouw, natuurbeheer, scheepvaart en de industrie. Maar welke maatregelen kunnen we treffen als het droog is?
Bekijk het YouTube filmpje van Rijkswaterstaat - waterverdeling in Nederland bij droogte
Als er niet meer voldoende water is voor iedereen in het land wordt door het Rijk bepaald hoe het beschikbare water verdeeld moet worden. Dat water komt voor ons uit het IJsselmeer.
Helpdeskwater
Meer informatie over thema watertekort Kijk op de website van helpdeskwater. helpdeskwater.nl/onderwerpen/wetgeving-beleid/handboek-water/thema-s/watertekort/verdringingsreeks
Om voor iedereen het gebruik van oppervlaktewater (Al het natuurlijke water dat te zien is aan de oppervlakte, zoals sloten, beken, kanalen en vennen, en in verbinding staan met grondwater.) mogelijk te maken, moeten wij het water in ons beheergebied (Het gebied waar het waterschap voor het waterbeheer zorgt.) verdelen. Als dit niet meer lukt, stellen we een beregeningsverbod in. Om een beregeningsverbod in tijden van droogte (Een situatie van watertekort. Door weinig regenval, verdamping en minder water dat via de Rijn ons land binnenkomt.) zo lang mogelijk te kunnen uitstellen adviseren we daarom om pas ná zonsondergang te beregenen en afspraken over wateronttrekking te maken met andere gebuikers in het gebied. Door gelijkmatige verdeling van de wateronttrekking kan een beregeningsverbod worden uitgesteld.
Als u meer dan 10 m3 per uur water wilt gaan onttrekken dan moet u hiervoor een vergunning hebben, deze kan u bij ons aanvragen.
- Om voor iedereen het gebruik van oppervlaktewater (Al het natuurlijke water dat te zien is aan de oppervlakte, zoals sloten, beken, kanalen en vennen, en in verbinding staan met grondwater.) mogelijk te maken, moeten wij het water in het gebied verdelen. Zolang er geen beregeningsverbod is afgekondigd, mag u beregenen.
- Als u wilt beregenen, dan moet u dit twee dagen van tevoren bij ons melden. Geef hierbij aan waar u wilt beregenen en hoeveel kuub u gemiddeld gaat gebruiken. U kunt deze gegevens doorgeven aan het waterschap via telefoonnummer 050-3048911 of owsb@noorderzijlvest.nl
Bij aanhoudende droogte (Een situatie van watertekort. Door weinig regenval, verdamping en minder water dat via de Rijn ons land binnenkomt.) wordt het water in sommige kanalen steeds zouter. Dit noemen we verzilting (Is het geleidelijk toenemen van het zoutgehalte van bodem of water). Onder andere door het schutten van schepen (Het proces waarbij een schip door middel van een schutsluis tussen twee kanaalpanden met verschillend waterniveau wordt verplaatst. Van laag naar hoog heet opschutten, van hoog naar laag heet afschutten.) dringt zout water vanuit zee onze kanalen binnen. Om onze wateren zo zoet mogelijk te houden, is het noodzakelijk om af en toe water naar zee af te voeren. Dit noemen we ook wel terugdringen of doorspoelen.
Als u wilt weten of het water bij u in de buurt geschikt is, raadpleeg dan www.zwemwater.nl. Op deze website staan ook telefoonnummers voor vragen of klachten.
Zwemmen in natuurwater is altijd op eigen risico. Wij adviseren u uit te gaan van uw gezonde verstand, bij twijfel niet doen dus. Vooral jonge kinderen, ouderen, mensen met een slechte weerstand en dieren zijn gevoeliger voor bijvoorbeeld blauwalg (Een kleine - voor het oog onzichtbare - bacterie in het water die huidirritatie en darmklachten kan vooroorzaken en die een blauwgroene laag op het water kan vormen.) en kunnen eerder ziek worden.
Wanneer het droog en warm is, wordt de watertemperatuur hoger en groeien planten en bacteriën sneller. Hierdoor kan een zuurstoftekort in het water ontstaan, waardoor vissen doodgaan.
We vragen u dode vissen niet zelf op te ruimen of aan te raken. Meldingen kunt u bij ons 24/7 doen. We zorgen dan dat de vis zo snel mogelijk opgeruimd wordt, zodat het de waterkwaliteit niet verder aantast.
‘Melden op de kaart’ werkt op telefoons, tablets en computers. Een digitaal formulier, waarbij u op de kaart aangeeft wat u wilt melden, bijvoorbeeld vissterfte
Extreme droogte (Een situatie van watertekort. Door weinig regenval, verdamping en minder water dat via de Rijn ons land binnenkomt.) en neerslagtekort kan leiden tot uitdroging en instabiliteit van dijken en kades. Dit kan scheurvorming of verzakking veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat u meldt wanneer u ziet dat een dijk (Een door mensen aangelegde waterkering die een gebied beschermt tegen hoog water, bijvoorbeeld uit rivieren of zee.) scheuren vertoont. Als u schade aan een dijk ziet, dan kunt dit doorgeven via ons contactformulier. Vertrouwt u de situatie niet? Dan kunt u contact opnemen 050 – 304 8911.
We verzoeken u zuinig te zijn met water. Als er water in de sloot (Een watergang die belangrijk is om water af te voeren naar hoofdwaterwegen of kanalen.) zit, dan mag u hiermee uw tuin besproeien. Wilt u uw tuin besproeien met kraanwater? Dan wijzen wij u op de adviezen van www.waterbedrijfgroningen.nl en www.wmd.nl.
Droogte
Is het warm weer en regent het weinig? Dan is het droog. Komt er ook minder water via de Rijn ons land binnen? Dan moeten we zuinig zijn met ons water.