Klimaat-stresstest
Klimaatverandering leidt tot weersextremen. En daar moeten wij ons als land op voorbereiden. Om die reden is landelijk besloten dat alle gemeenten voor 1 januari 2020 een zogenaamde ‘stresstest’ uitvoeren.
Verantwoordelijk
Met deze Klimaat-stresstest wordt in kaart gebracht wat de effecten zijn van droogte, hitte, wateroverlast door hoosbuien en wateroverlast door overstromingen.
De gemeenten zijn hiervoor verantwoordelijk, maar waterschap Noorderzijlvest helpt de gemeenten binnen het eigen beheergebied hierbij. Wij hebben de kennis en de technische middelen in huis om de testen, samen met de gemeenten, uit te voeren.
Kwetsbaarheden in kaart
Met behulp van stresstesten brengen we kwetsbaarheden in kaart. Welke delen van een stad of dorp warmen snel op? Wat zijn verdrogingsgevoelige plekken? Waar kan het water slecht weg bij hoosbuien? En op welke plekken ontstaat wateroverlast na een overstroming?
Bij het laatste wordt vooral stil gestaan bij de inrichting van het binnendijkse gebied nadat de dijk al is doorgebroken.
Aardbevingen
Daarnaast heeft Groningen te maken met aardbevingen. Dat wordt in landelijke stresstesten niet meegenomen. Om die reden heeft Noorderzijlvest besloten om de invloed van aardbevingen op de infrastructuur mee te nemen in de stresstest. Ook wordt digitale veiligheid meegenomen in de test. Dit omdat de gevolgen van een digitale aanval (of een aardbeving), dezelfde kunnen zijn als die van bijvoorbeeld een dijkdoorbraak.
Wanneer?
Het waterschap Noorderzijlvest begint in het najaar van 2018 met het uitvoeren van de stresstest op de vier landelijke thema’s. Dit doen we niet alleen, maar gezamenlijk met clusters van gemeenten binnen ons beheergebied. De landelijke deadline om de stresstest afgerond te hebben, is eind 2019.
En daarna?
Nadat de stresstest is afgerond, zal met de verschillende partijen gesproken worden over de mogelijke knelpunten in het gebied. Op grond van die gesprekken zullen vervolgens maatregelen genomen worden om ook uw huis droog en veilig te houden.
