Schoon water
Burgers en bedrijven gebruiken allemaal water. Wij maken dit water weer schoon. Dat doen we in onze zuiveringsinstallatie. Het schone water pompen we weer de natuur in. We zorgen voor de kwaliteit van het water in sloten, kanalen en meren. In de zomer controleren we het water in zwemplassen.
Wij zorgen voor schoon water
We zorgen voor de kwaliteit van het water in sloten (Een sloot is een watergang die belangrijk is om water af te voeren naar hoofdwatergangen of kanalen), kanalen en meren. In de zomer controleren we het water in zwemplassen.
Wij zorgen voor minder schadelijke stoffen in het water
Schadelijke stoffen en bestrijdingsmiddelen maken het water schadelijk voor mensen, dieren en planten. Wij werken samen met agrariers en natuurbeheerders om bestrijdingsmiddelen in het water terug te dringen. We ruimen bagger (Een laag modder of slib op de bodem van sloten, rivieren, kanalen en meren.) op en maken ons afvalwater (Vies water vanuit bijvoorbeeld douches en wc's dat via het riool naar een rioolwaterzuivering gaat om daar weer schoon te worden gemaakt.) schoon. Onze handhavers controleren of bedrijven en mensen zich houden aan de regels om water en bodemvervuiling te voorkomen.
Wij zorgen voor natuurlijker inrichten en beheren van water
We willen meer ruimte voor planten en dieren bij en in het water.Meer soorten dieren en planten betekent dat het water schoner is. We richten samen met anderen gebieden anders in. En we onderhouden sloten, kanalen, beken en plassen op een natuurvriendelijke manier.
Wij maken plannen voor schoner water
Wij controleren regelmatig de kwaliteit van het water. We voeren verschillende onderzoeken uit. Zo volgen we de ontwikkeling van de waterkwaliteit. Er verandert veel dat invloed heeft op ons de kwaliteit van het water in sloot (Een watergang die belangrijk is om water af te voeren naar hoofdwaterwegen of kanalen.), kanaal, beek of plas. Ons klimaat verandert, we wonen dichter op elkaar en we hebben steeds meer industrie. Ons water in sloot, plas, beek en kanaal moet hier tegen kunnen. Daar maken we als waterschap plannen voor, bijvoorbeeld het Waterbeheerplan en maatregelen voor de Kaderrichtlijn Water.
Minder schadelijke stoffen in het water
Activiteiten en projecten om te zorgen dat er minder schadelijke stoffen in het water komen. En om schadelijke stoffen in het water op te ruimen.
Gebieden natuurlijker inrichten en beheren
Activiteiten en projecten om gebieden natuurlijker in te richten en te beheren.
Vragen
Bel ons: 050 304 89 11
maandag tot en met vrijdag
- 08:00 - 16:30 uur