Aardbevingen
De gaswinning in de provincie Groningen kunnen zware aardbevingen veroorzaken. Noorderzijlvest versterkt de dijken om ze aardbevingsbestendig te maken en de inwoners te beschermen tegen wateroverlast (Een situatie waarin mensen overlast hebben door te veel water.).
Dijkversterking
In februari 2014 heeft het dagelijks bestuur (Het bestuurlijke college dat in opdracht van het algemeen bestuur de dagelijkse gang van zaken binnen het waterschap bestuurt.) van het waterschap een plan van aanpak vastgesteld om de risico's van de aardbevingen in Groningen versneld te beperken. Hierbij pakken we eerst de meest kwetsbare stukken dijk (Een door mensen aangelegde waterkering die een gebied beschermt tegen hoog water, bijvoorbeeld uit rivieren of zee.) aan. Het ministerie van Economische Zaken betaalt de versterkingen om de dijken bestendig te maken voor aardbevingen.
Kanaaldijken
Sinds 2012 en de komende jaren staat veel werk gepland om de Eemskanaalkade te versterken.
- Sinds 2014 maken we de kade (Een waterkering (dijk) die het water van rivieren en kanalen tegenhoudt.) waar mogelijk ook aardbevingsbestendig.
- In 2015 pakken we twee trajecten van de Eemskanaaldijk aan:
het traject Groningen tot Woltersum en een stuk bij Appingedam. - In 2019 moet de kade helemaal op sterkte zijn.
Meer over de werkzaamheden leest u op de projectpagina Dijkversterking Eemskanaalkade.
Zeedijken
Ook de zeedijk (Ommelanderzeedijk) pakken we versneld aan om aardbevingsbestendig te maken. We doen nu onderzoek naar de versterkingsmaatregelen die nodig zijn en de bodemopbouw van de dijk. In 2016 willen we starten met versterken van de zeedijk.
Andere schade door aardbevingen
Zwaardere aardbevingen door gaswinning kunnen ook schadelijke gevolgen hebben voor gemalen (Een gemaal pompt water van een lager naar een hoger niveau. Het zorgt daarmee dat het water in een peilgebeid op een bepaald peil komt of blijft.), sluizen en (pers)leidingen. Deltares doet vervolgonderzoek naar de kwetsbaarheid.
Wat doen we bij aardbevingen
Bij een aardbeving vanaf 3.0 op de Schaal van Richter of hoger doen we extra dijkinspecties. We bekijken dan of de aardbeving scheuren in de dijk heeft gemaakt. Scheuren of andere schade zijn slecht voor de stabiliteit van de dijk. Deze afspraak hebben we samen met de Veiligheidsregio Groningen gemaakt.
Op een paar plekken in de zeedijk en in de Eemskanaalkade hebben we sensoren geplaatst. Die sensoren meten trillingen in de dijk.
Ook zijn de calamiteitenplannen van het waterschap en de Veiligheidsregio aangepast op het aardbevingsrisico. Hier horen ook calamiteitenoefeningen bij.
Downloads
- Uitvoeringsplan keringen naar aanleding van aardbevingen (62 kB) (pdf, 62 kB)
- Planning uitvoering dijkversterking Delfzijl-Eemshaven (141 kB) (jpg, 141 kB)
- Planning uitvoering dijkversterking Eemskanaalkade (225 kB) (jpg, 225 kB)
- Presentatie dialoogtafel aardbevingen 8 april 2014 (4278 kB) (pdf, 4,2 MB)
- Artikel Civiele techniek aardbevingsbestendige keringen (pdf, 860 kB)
Vragen
Bel ons: 050 304 89 11
maandag tot en met vrijdag
- 08:00 - 16:30 uur