Kaderrichtlijn Water bij Noorderzijlvest (KRW)
De Europese Kaderrichtlijn water (KRW (De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die voorschrijft dat de waterkwaliteit van de Europese wateren aan bepaalde eisen moet voldoen.)) is opgesteld ter verbetering van de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater.
Voor schoon en gezond water geldt een wettelijke richtlijn:
- De Kaderrichtlijn Water (KRW (Kaderrichtlijn Water)) is een Europese richtlijn, die de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater verbetert. De Kaderrichtlijn Water is sinds 2000 van kracht. Het gaat daarbij om zowel de chemische, als de ecologische kwaliteit.
Het waterschap heeft daarvoor een maatregelenpakket opgesteld, die ze zelf ook uitvoert. De doelen moeten met de uitvoering van het maatregelenpakket 2016 -2021 in 2027 gehaald zijn.
Nieuws, achtergronden en informatie over activiteiten rondom het beleid en de uitvoering van de Kaderrichtlijn Water (KRW (De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die voorschrijft dat de waterkwaliteit van de Europese wateren aan bepaalde eisen moet voldoen.)):
Kaderrichtlijn Water - animatie
De Kaderrichtlijn Water (KRW (De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die voorschrijft dat de waterkwaliteit van de Europese wateren aan bepaalde eisen moet voldoen.)) heeft als doel dat alle landen in de EU (Europese Unie) de waterkwaliteit van rivieren, kustwater, meren én grondwater op orde brengen. In onderstaande animatie leggen we uit wat dat betekent. (het filmpje duurt ongeveer 5 minuten)
Schoon en gezond water
Schoon en gezond water in combinatie met aantrekkelijke oevers (Een rand van een kanaal, rivier of meer.) en andere natte natuurgebieden zorgen voor een verbetering van de leefomgeving; een betere kwaliteit van wonen, en een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven. Daarnaast leveren de verbetering van de waterkwaliteit en de herinrichting van watergangen een toename van de recreatieve mogelijkheden op. Ook maakt de verbetering van de (grond)waterkwaliteit het zuiveren voor drinkwater makkelijker.
Zo zorgen we ervoor dat ook toekomstige generaties verzekerd kunnen zijn van voldoende en schoon water.
De KaderRichtlijn Water en Noorderzijlvest
De Kaderrichtlijn Water (KRW (Kaderrichtlijn Water)) is een Europese richtlijn, die de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater verbetert. In het beheergebied (Het gebied waar het waterschap voor het waterbeheer zorgt.) van waterschap Noorderzijlvest zijn in totaal 15 oppervlaktewaterlichamen (Oppervlaktewaterlichamen zijn de rivieren, sloten, kanalen en meren. De zorg voor de kwaliteit van het oppervlaktewater is een van de taken van een waterschap.) onderscheiden, die gelden als KRW (De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die voorschrijft dat de waterkwaliteit van de Europese wateren aan bepaalde eisen moet voldoen.)-waterlichaam.
Het betreft in alle gevallen sterk veranderde of kunstmatige wateren. Natuurlijke wateren zijn niet aanwezig. Voor deze waterlichamen (Oppervlaktewaterlichamen zijn de rivieren, sloten, kanalen en meren. De zorg voor de kwaliteit van het oppervlaktewater is een van de taken van een waterschap.) heeft het waterschap opgesteld welke waterkwaliteit gehaald moet worden. Dat hangt af van het type water. Voor water in een beek gelden andere eisen dan voor een kanaal of meer. Om de doelen te behalen worden er verschillende maatregelen getroffen. Voorbeelden hiervan zijn het aanleggen van vispassages (In trektochten die vissen maken, komen zij stuwen tegen. Hierdoor kunnen zij niet verder zwemmen en bepaalde gebieden niet bereiken. Door trappen te bouwen langs of over de stuwen, zorgt Noorderzijlvest dat de vissen niet gehinderd worden.) of het terugdringen van fosfaat in het oppervlaktewater (Al het natuurlijke water dat te zien is aan de oppervlakte, zoals sloten, beken, kanalen en vennen, en in verbinding staan met grondwater.). Vervolgens worden de effecten hiervan gemonitord. Zo wordt de toestand van de waterkwaliteit in het beheergebied (Het gebied waar het waterschap voor het waterbeheer zorgt.) nauwlettend in de gaten gehouden en jaarlijks gerapporteerd.
Maatregelenpakket 2016 – 2021
Welke maatregelen het waterschap wil gaan uitvoeren zijn vastgelegd in een zogeheten maatregelenpakket. De maatregelen die de komende jaren op de planning staan in het document:
Samenwerking
Om de doelen van de KaderRichtlijn Water te halen werken we samen met verschillende partijen; de provincies Groningen en Drenthe en Land en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO).
Actuele Projecten
Samen werken aan de herinrichting van het Oostervoortschediep en de aanleg van vispassages (In trektochten die vissen maken, komen zij stuwen tegen. Hierdoor kunnen zij niet verder zwemmen en bepaalde gebieden niet bereiken. Door trappen te bouwen langs of over de stuwen, zorgt Noorderzijlvest dat de vissen niet gehinderd worden.).
- Om de chemische waterkwaliteit op orde te krijgen wordt de emissie (Is de verontreiniging die uit een bepaalde bron (mestopslag, reinigen veldspuit op het erf, toepassen van gewasbeschermingsmiddelen op het perceel of uitrijden van mest op het perceel) vrijkomt wat bijvoorbeeld in het oppervlaktewater terecht kan komen.) van nutriënten (Voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei en de instandhouding van eendieren, schimmels, planten, algen en bacteriën. Zoals stikstof en fosfaat) en gewasbeschermingsmiddelen teruggedrongen.
- Bij de herinrichting van het Oostervoortschediep wordt de oude meander (Een meander is een lus in de loop van een beek, rivier of zeestroming. Een opeenvolging van deze lussen vormt een meanderende rivier.) weer teruggebracht.
- Er ontstaat meer variatie in de beek waardoor niet alleen beekvissen zich beter thuis voelen, maar ook waterinsecten en waterplanten.
- Een voorbeeld van een toekomstig project is de aanleg van een vispassage (In trektochten die vissen maken, komen zij stuwen tegen. Hierdoor kunnen zij niet verder zwemmen en bepaalde gebieden niet bereiken. Door trappen te bouwen langs of over de stuwen, zorgt Noorderzijlvest dat de vissen niet gehinderd worden.) in het Peizerdiep bij het Sterrebos onder Roden. Hierdoor wordt het leefgebied voor vissen vergroot waardoor meer stroomminnende soorten zich kunnen vestigen in het Peizerdiep wat de ecologische kwaliteit vergroot.
Afgeronde projecten
Afgelopen jaar zijn er een aantal vispassages in de watergangen Broekenloop, Oostervoortsche diep en de Grote Masloot gerealiseerd. Met deze vispassages krijgen vissen meer de ruimte en kunnen ze nu van en naar het Peizer- en Eelderdiep trekken.
Meer afgeronde projecten.
Monitoring
De toestand van het water wordt nauwlettend in de gaten gehouden door een uitgebreid monitoringsprogramma.
- De chemische toestand wordt bepaald door op vaste punten in het werkgebied (Het waterschap werkt aan veilige dijken en schoon en voldoende oppervlaktewater. Het werkgebied is in het noorden en westen van de provincie Groningen, in de kop van Drenthe en in het Friese deel van het Lauwersmeergebied.) de aanwezigheid van nutriënten (Voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei en de instandhouding van eendieren, schimmels, planten, algen en bacteriën. Zoals stikstof en fosfaat) en schadelijke stoffen te meten.
- De ecologische toestand wordt bepaald door te kijken naar de aanwezigheid van planten, vissen, waterinsecten en algen.
Op deze wijze wordt niet alleen de huidige toestand bepaald, maar ook gekeken of de effecten van getroffen maatregel én of de gestelde KRW (De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die voorschrijft dat de waterkwaliteit van de Europese wateren aan bepaalde eisen moet voldoen.) doelen al zijn gehaald.
Waterkwaliteit in het beheergebied
De waterkwaliteit in ons beheergebied (Het gebied waar het waterschap voor het waterbeheer zorgt.) is de afgelopen tien jaar flink verbeterd, vooral op chemisch gebied. Op veel plekken wordt op dit vlak aan de doelstelling voldaan. Op een aantal plekken kunnen stoffen nog voor problemen zorgen. Ook voor de ecologie (Gedrag dat goed is voor de mens en zijn milieu en voor de natuur) zijn positieve ontwikkelingen te noemen al loopt het wel wat achterop de chemie. Niet verwonderlijk, want één van de vereisten voor een goede ecologie is een goede chemische waterkwaliteit.
Tijdslijn - Kaderrichtlijn Water - NZV
De KaderRichtlijn Water (KRW (De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die voorschrijft dat de waterkwaliteit van de Europese wateren aan bepaalde eisen moet voldoen.)) kent een zesjaarlijkse rapportageverplichting, waarbij de status van de waterlichamen (Oppervlaktewaterlichamen zijn de rivieren, sloten, kanalen en meren. De zorg voor de kwaliteit van het oppervlaktewater is een van de taken van een waterschap.) aan de Europese Unie moet worden gerapporteerd:
- De toestand van elk waterlichaam wordt vastgelegd en gerapporteerd in gestandaardiseerde factsheets (Overzicht).
- Van elk waterlichaam is een achtergronddocument opgesteld, die als onderbouwing bij de factsheets dienen.
In 2008 is de status van de waterlichamen binnen het beheergebied (Het gebied waar het waterschap voor het waterbeheer zorgt.) van waterschap Noorderzijlvest voor het eerst vastgelegd.
In 2014 is de status voor de tweede keer gerapporteerd.
Documenten oppervlaktewaterlichamen
De achtergronddocumenten 15 oppervlaktewaterlichamen: (Oppervlaktewaterlichamen zijn de rivieren, sloten, kanalen en meren. De zorg voor de kwaliteit van het oppervlaktewater is een van de taken van een waterschap.)
- Benedenlopen Eelder en Peizerdiep (pdf, 1,4 MB)
- Boterdiep Winsumerdiep (pdf, 1,3 MB)
- Bovenlopen Eelder en Peizerdiep (pdf, 1,6 MB)
- Damsterdiep Nieuwediep (pdf, 1,2 MB)
- Dwarsdiepgebied (pdf, 1,4 MB)
- Hoendiep Aduarderdiep (pdf, 1,4 MB)
- Kanalen Hellend Gestuwd (pdf, 1,3 MB)
- Lauwersmeer (pdf, 1,2 MB)
- Leekstermeer (pdf, 1,3 MB)
- Maren Fivelingo (pdf, 1,3 MB)
- Maren Reitdiep (pdf, 1,2 MB)
- Matslootgebied (pdf, 1,2 MB)
- Noordoostelijke kustpolders (pdf, 1 MB)
- Paterswoldsemeer (pdf, 1,1 MB)
- Reitdiep Kommerzijl (pdf, 1,2 MB)
Rapportage documenten
Vragen
Bel ons: 050 304 89 11
maandag tot en met vrijdag
- 08:00 - 16:30 uur