Groningen - waterschapshuis
Het hoofdkantoor van het waterschap, waterschapshuis genoemd, staat aan de rand van de stad Groningen.
Het markante waterschapshuis aan de Stedumermaar 1 in Groningen en doet dienst als bestuurscentrum van het waterschap. Het is in mei 2001 opgeleverd. AAS-stedebouwkundige architecten te Groningen/Emmen tekende voor het ontwerp.
Gebouw en directe omgeving
Het kantoor bestaat uit vijf verdiepingen. Het terrein wordt grotendeels in beslag genomen door parkeervoorzieningen voor personeel en bezoekers. Een ander, kleiner, deel van het terrein is ingevuld met een fraaie vijverpartij, waarin menig watervogel en waterplant deel uitmaken van de daarin aanwezige biotoop.
Het waterschapshuis: open en transparant
Noorderzijlvest wil een open en transparante organisatie zijn. Bij het ontwerp van het waterschapshuis is aan dit streven een fysieke uitstraling gegeven. Er is gekozen voor een grote vide als centrale ontmoetingsplaats Hier omheen vier galerijen. Medewerkers van alle verdiepingen hebben zo zicht op wat er zich beneden in de hal afspeelt, terwijl zij visueel contact hebben met collega's van de boven en onder zich bevindende verdiepingen. Dit vergroot het communicatieve aspect, belangrijk voor het creëren en instandhouden van een prettige en doelmatige werksituatie.
Glas, hout, beton
Het ontwerp is gestoeld op het dubo principe (duurzaam (Een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast') bouwen). Er is veel glas, hout en beton toegepast. Daarnaast is er gekozen voor duurzame maatregelen als een grijswatercircuit (ten behoeve van het sanitair). Bij het ontwerp is rekening gehouden met de toepassing van energiebesparende maatregelen.
Het waterschapshuis is een opvallende verschijning in de wijk Lewenborg. Het exterieur geeft een post-moderne indruk. Min of meer daarmee in contrast is het interieur, dat niet alleen functioneel, maar ook warm en harmonieus overkomt. Prettig voor zowel de medewerker als de bezoeker. De opvallende trappartij doet enigszins Escherachtig aan en vormt als het ware de rode draad binnen het doorzichtige en open kantoorgebouw.
De binnenwanden van de kantoorvertrekken zijn in principe verplaatsbaar, waardoor werkruimten flexibel worden.

