Ga naar de inhoud

Gebiedsprogramma Paterswoldsemeer

Ga naar de homepage Gebiedsprogramma Paterswoldsemeer
zoeken
Menu
  • Home
  • Nieuws
  • ProjectProject
    • Maatregelen in uitvoering
  • Samenwerking
  • WaterkwaliteitWaterkwaliteit
    • Kaderrichtlijn Water
    • Begrippen Kaderrichtlijn Water
    • Waterkwaliteit Paterswoldsemeer
    • Monitoringsprogramma’s
  • Veelgestelde vragenVeelgestelde vragen
    • Kaderrichtlijn Water
    • Waterkwaliteit Paterswoldsemeer
    • Proces maatregelen Paterswoldsemeer
    • Plantengroei
    • Blauwalg
    • Peilbesluit
    • Gemaal Hoornsedijk en ijzerzandbassin
  • Denk mee
  • Contact
Broodkruimelnavigatie
Home › Veelgestelde vragen › Proces maatregelen Paterswoldsemeer
Delen
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter
  • Delen op Facebook

Proces maatregelen Paterswoldsemeer

Hoe ziet het proces tot het komen van alternatieve maatregelen er uit?

Alle aangedragen ideeën vanuit de bewoners en gebruikers van het Paterswoldsemeer en van het waterschap worden verzameld. Een inhoudelijke groep (Deskundigen vanuit waterschap en vanuit het gebied Paterswoldsemeer die alle voorgestelde maatregelen beoordelen en toetsen en de meest kansrijke voorleggen aan de stuurgroep.), bestaande uit experts van het waterschap en vanuit het gebied, beoordelen deze ideeën op effect en haalbaarheid. Na een eerste beoordeling wordt een aantal maatregelen verder doorgerekend aan de hand van modelstudie, literatuurstudie en praktijkvergelijkingen. Vanuit de inhoudelijke groep wordt een advies gegeven aan de stuurgroep (Vertegenwoordigers vanuit bewoners, recreatie, natuur en waterschap die werken aan een gezamenlijk advies dat zo veel mogelijk recht doet aan de KRW-doelen en belangen van bewoners en gebruikers van het Paterswoldsemeer.). De stuurgroep maakt een belangenafweging en brengt een advies uit aan het dagelijks bestuur (Het bestuurlijke college dat in opdracht van het algemeen bestuur de dagelijkse gang van zaken binnen het waterschap bestuurt.) van het waterschap Noorderzijlvest. Het algemeen bestuur (Hoogste beslisorgaan van het waterschap. Zet beleid uit en neemt beslissingen.) neemt uiteindelijk het besluit.

Wat is de rol van de stuurgroep?

De stuurgroep (Vertegenwoordigers vanuit bewoners, recreatie, natuur en waterschap die werken aan een gezamenlijk advies dat zo veel mogelijk recht doet aan de KRW-doelen en belangen van bewoners en gebruikers van het Paterswoldsemeer.) is opgericht om te komen tot een co-creatie/gezamenlijk advies,  dat zoveel mogelijk recht doet aan de KRW (De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die voorschrijft dat de waterkwaliteit van de Europese wateren aan bepaalde eisen moet voldoen.)-doelen en de belangen van bewoners/gebruikers van het Paterswoldsemeer. De stuurgroep stelt een advies op dat wordt behandeld door het dagelijks bestuur (Het bestuurlijke college dat in opdracht van het algemeen bestuur de dagelijkse gang van zaken binnen het waterschap bestuurt.). Het algemeen bestuur (Hoogste beslisorgaan van het waterschap. Zet beleid uit en neemt beslissingen.) neemt uiteindelijk een besluit over het voorstel.

Wie zitten er in de stuurgroep?

In de stuurgroep (Vertegenwoordigers vanuit bewoners, recreatie, natuur en waterschap die werken aan een gezamenlijk advies dat zo veel mogelijk recht doet aan de KRW-doelen en belangen van bewoners en gebruikers van het Paterswoldsemeer.) zitten vertegenwoordigers vanuit bewoners/recreatie, natuur en waterschap. De partijen die namens deze belangen in de stuurgroep zitten zijn:

  • Beweging Recreatie Paterswoldsemeer (3),
  • Natuurmonumenten (1),
  • Sportvisserij Groningen Drenthe (1)
  • waterschap Noorderzijlvest (2).

Ton Baas is als onafhankelijk procesbegeleider voorzitter van de stuurgroep.

Wie zitten er in de inhoudelijke groep?

In de inhoudelijke groep (Deskundigen vanuit waterschap en vanuit het gebied Paterswoldsemeer die alle voorgestelde maatregelen beoordelen en toetsen en de meest kansrijke voorleggen aan de stuurgroep.) zitten vertegenwoordigers vanuit bewoners/recreatie, natuur en waterschap. Het zijn mensen met een ecologische/aquatische achtergrond en/of veel gebiedskennis. De groep wordt aangevulde met een externe deskundige. Ton Baas is als onafhankelijke procesbegeleider voorzitter van de inhoudelijke groep.

Wat is de rol van de inhoudelijke groep?

De inhoudelijke groep (Deskundigen vanuit waterschap en vanuit het gebied Paterswoldsemeer die alle voorgestelde maatregelen beoordelen en toetsen en de meest kansrijke voorleggen aan de stuurgroep.) verzamelt alle aangedragen ideeën voor maatregelen om de waterkwaliteit van het Paterswoldsemeer te verbeteren. Deze worden binnen de groep getoetst op effect en haalbaarheid. Kansrijke maatregelen worden doorgerekend aan de hand van model- en literatuurstudie en praktijkvergelijkingen. De inhoudelijke groep adviseert de stuurgroep (Vertegenwoordigers vanuit bewoners, recreatie, natuur en waterschap die werken aan een gezamenlijk advies dat zo veel mogelijk recht doet aan de KRW-doelen en belangen van bewoners en gebruikers van het Paterswoldsemeer.).

Wat is de Herstartnota?

De Herstartnota (Een document met informatie over eerder gemaakte keuzen, financiële aspecten en beschrijving van de aanpak van de herstart van het gebiedsproces Paterswoldsemeer.) is in samenspraak met vertegenwoordigers uit het gebied opgesteld. In dit document wordt op hoofdlijnen een overzicht gegeven van de achtergronden van de Kaderrichtlijn Water en de voorgestelde maatregelen. Het document is bedoeld om eenieder die bij het komende proces betrokken is dezelfde informatie te geven over de eerder gemaakte keuzen, financiële aspecten en de aanpak van het net gestarte proces; de herstart van de gebiedsontwikkeling Paterswoldsemeer. Ook gat het document in op de stappen die nodig zijn om tot een besluit te komen.

Hoe is het waterschap gekomen tot de aanvankelijke set aan KRW-maatregelen voor het Paterswoldsemeer?

Voor elk KRW (De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die voorschrijft dat de waterkwaliteit van de Europese wateren aan bepaalde eisen moet voldoen.)-waterlichaam, waar het Paterswoldsemeer er een van is, wordt een Water Systeem Analyse (WSA) gemaakt. Zo’n analyse vertelt ons wat de kwaliteit van het watersysteem (Een geografisch afgebakend (een grens trekken), samenhangend en functionerend geheel van oppervlakte- en grondwater. Plus de daarbij horende waterbouwwerken, levensgemeenschappen, processen en relaties met de omgeving.) is en hoe deze is te verbeteren. Een goede watersysteemanalyse maakt duidelijk aan welke ‘knoppen’ het best gedraaid kan worden om een verbetering te realiseren. Ook wordt inzichtelijk welke obstakels er eventueel nog zijn om de KRW-doelen te halen. Op basis van deze inzichten formuleert het waterschap een set aan maatregelen en toetst deze bij o.a. natuurbeheerders, gemeenten en provincie.

Het kan jaren duren voordat het effect van een moeras of waterinlaat gemeten kan worden. Als alle maatregelen tegelijk worden ingevoerd, zal het dus onmogelijk zijn om vast te stellen welke maatregelen effect heeft. Waarom niet eerst water inlaten vanuit

Uit de watersysteemanalyse en het PCLake model wordt duidelijk dat we alleen met een combinatie aan maatregelen de KRW (De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die voorschrijft dat de waterkwaliteit van de Europese wateren aan bepaalde eisen moet voldoen.)-doelen behalen. Uit deze analyses wordt ook duidelijk dat alleen water inlaten (Het aanvoeren van water tijdens drogere tijden, bijvoorbeeld uit het IJsselmeer.) vanuit de Drentse Aa niet voldoende is. De KRW-doelen bestaan bovendien uit verschillende onderdelen (biologisch en ecologisch (Onderzoek naar de samenstelling van planten en de dieren)), waarvoor verschillende maatregelen getroffen moeten worden. Met behulp van de Water Systeem Analyse en het PCLake model kunnen we daarbij verschillende scenario’s (combinaties van maatregelen) doorrekenen. Daarnaast wordt gemonitord om te kijken of de ingezette maatregelen tot voldoende resultaat leiden of dat er aanvullende maatregelen nodig zijn.


Veelgestelde vragen

Contact

Heeft u vragen over het project stuur een e-mal naar:
paterswoldsemeer@noorderzijlvest.nl

Telefonisch contact

Wilt u iemand spreken over het project Gebiedsprogramma Paterswoldsemeer?
Bel dan met 050 304 8911.

  • Sitemap
  • Waterschap Noorderzijlvest
  • Privacyverklaring
  • Toegankelijkheid
  • Archief website

© Waterschap Noorderzijlvest

---