Ons land zit vól Waterbazen: mensen die iets doen om te zorgen voor schoon of voldoende water in Nederland. Bijvoorbeeld door afval uit het water te vissen of groene daken aan te leggen. Of tegels in de tuin te vervangen door planten. Als waterschap zijn wij hartstikke blij met al die Waterbazen. Want hoe meer waterbewuste Nederlanders, hoe beter.

Kinderen spelen in zand op het schoolplein
Steeds meer scholen maken watervriendelijke pleinen. Dat is leuk voor kinderen én zorgt dat regenwater langzamer wegzakt.
Twee vrouwen van rond de dertig zijn bezig een geveltuintje te maken voor hun huis.
Je straat beter voorbereiden op hevige regenval? Steeds meer buren maken geveltuintjes.

Doe je mee aan de Waterbazen wandelingen?

Iedereen is aan de wandel op dit moment. Logisch, het is bijna het enige dat we veilig kunnen doen: op afstand van elkaar, in de buitenlucht. Om wat afwisseling te brengen tijdens het wandelen, lanceren de waterschappen de ‘Waterbazen Wandelingen’. Met een gratis Doe en ontdek-gids kun je al wandelend aan de slag met opdrachten en waterweetjes. Onderweg ontdek je wat jij kunt doen voor schoon en voldoende water, check je de waterkwaliteit of spot je tegeltuinen, regentonnen of wadi’s. Kies zelf waar je gaat wandelen: op de dijk, in de natuur of in de stad. Hoe meer opdrachten je doet, hoe meer je een Waterbaas wordt!

Doe en ontdek-gids

De Doe en ontdek-gids van de Waterbazen Wandelingen is gratis te downloaden en speciaal geschikt voor op de mobiele telefoon.

Wandel- en fietstochten in de buurt

Er zijn veel wandelroutes in Groningen, Drenthe en Friesland. Noorderzijlvest heeft een stadswandeling langs uiteenlopende plekken en straten door de stad Groningen gemaakt. Deze plekken hebben allemaal iets met water te maken. De wandeling is 3,5 km lang en duurt ongeveer anderhalf uur om te lopen.

Ga je liever fietsen dan wandelen? Dat kan ook in ons gebied. In 2020 vierden we 100 jaar gemaal De Waterwolf. Toen hebben we vier fietsroutes gemaakt. Vanaf het gemaal De Waterwolf kun je naar iedere windstreek een route fietsen. Elke route leidt langs acht cultuurhistorische objecten van ons waterschap.

 

Hoe kun jij een Waterbaas worden?

Wil jij ook bijdragen aan schoon en voldoende water? Dat is makkelijker dan je denkt! Met kleine aanpassingen in en om het huis kun je al veel bereiken. Denk aan plastic afval langs de waterkant weghalen, of regenwater opvangen met een geveltuintje, regenton of groen dak. Of door geen frituurvet door de toilet te spoelen. Benieuwd wat jij kunt doen? Bekijk dan onderstaande tips:

 • Groene daken
  Leg een groen dak aan. Groen is goed en je bespaart ook nog eens energie. In de zomer zorgt het voor isolatie, dan is het tot 30% koeler en in de winter tot 10% warmer: www.groendak.nl/subsidie het groeimiddel voor groendaken
 • Tegels eruit, planten er in
  Tegels door groen vervangen. Hierdoor kan regenwater direct in de bodem wegzakken en gaat het niet naar het riool. En de planten zijn blij met het water. Infoblad gazon
 • Regenwatervijvers
  Vijvers aanleggen zodat regenwater opgevangen wordt. Zo zakt het langzaam weg in de ondergrond. Infoblad regenwatervijver
 • Grindstroken
  Grindstroken aanleggen zodat regenwater tijdelijk wordt opgevangen. Het zakt dan langzaam in de bodem weg. Infoblad waterpasserende verharding
 • Open voegen
  Klinkers en tegels met een open voeg gebruiken. Hierdoor kan het regenwater in de grond wegzakken en blijft het niet liggen. Infoblad waterpasserende verharding
 • Open goten
  Open goten aanleggen zodat regenwater kan worden afgevoerd. Bijvoorbeeld naar een onverhard of lager gelegen deel van de tuin. Infoblad maak een goot
 • Infiltratiekratten
  Infiltratiekratten gebruiken. Deze zorgen ervoor dat het opgevangen regenwater langzamer naar de bodem zakt. Stappenplan infiltratiekratten
 • Regenton
  Een regenton of regenwaterschutting gebruiken. Hiermee kun je het water opvangen en later gebruiken, bijvoorbeeld om je planten water te geven. Infoblad plaats een regenton
 • Hoogteverschillen
  Hoogteverschillen in de tuin aanbrengen. Hierdoor loopt het regenwater naar lager gelegen delen in de tuin en zakt het daar in de grond. Infoblad hoogteverschillen in je tuin
 • Dakgoot schoon houden
  Houd je dakgoot schoon. Dan raakt de regenwaterafvoer niet verstopt en loopt het water niet over de dakgootrand.

Wat een waterbaas: goed bedacht!

Hevige regenbuien kunnen zorgen voor veel wateroverlast. Langere tijden van droogte kunnen leiden tot watertekorten en hittestress. We zullen ons moeten aanpassen aan deze veranderende weersomstandigheden. Kunnen we dat doen terwijl we ook rekening houden met biodiversiteit en groene energie? Ruim 300 leerlingen van technasiumscholen in Noord Nederland bedachten oplossingen voor een gebied in hun directe omgeving: wat een waterbazen!

In opdracht van de drie noordelijke provincies en de 4 waterschappen in het noorden ontwiepen de leerlingen een creatief en vernieuwend klimaatadaptief plan voor een zelf gekozen plek. Hierbij verwerken ze klimaatadaptatie, biodiversiteit en groene energie. Gekozen plekken zijn bijvoorbeeld het Sontplein en de Westerhaven in Groningen, treinstation Leeuwarden en het centrum van Meppel en Stadskanaal. De leerlingen presenteerden hun plannen tijdens het JongerenEvent Klimaat & Water op 27 mei. Leerlingen van De Nieuwe Veste in Coevorden wonnen met hun idee van verticaal planten, inclusief gebruik van insectenhotels, zonnepanelen en opvang van water. 

 

Het plan is geïnspireerd op de smalle straatjes in Italië, waar op geen andere manier beplanting mogelijk is. Het zou wat hen betreft ook hier in Noord Nederland morgen al ingevoerd kunnen worden. Over waterbazen gesproken.

In 2020 wonnen onder andere de leerlingen van het Montessori Lyceum in Groningen. Zij hadden volgens de jury bestaande uit bestuurders het beste plan en dat ging over het Raadhuisplein in Haren. Volgens de leerlingen staat dit plein op de 12e plek van lelijkste pleinen, alleen al reden om het plein aan te pakken. De bestuurdersjury prees toen vooral de totaalaanpak van de leerlingen. Aan jong en oud was gedacht en zowel hittestress als wateroverlast werden aangepakt met buffertegels, zonnepanelen, een fontein en veel groen.

De leerlingen werden dit jaar geïnspireerd door Trashpacker Tijmen Sissing, die bij het project betrokken was. Tijmen startte in zijn eentje acties om afval op te ruimen en creëerde daarmee een wereldwijde beweging. Hij laat zien dat grote impact vaak begint met iets kleins. Dit past precies bij de campagne Waterbazen, die onder andere jonge mensen uitgedaagd om met kleine aanpassingen steeds waterbewuster te leven. Zo hebben jongeren een stem in hun klimaatbestendige toekomst!

Word waterbaas bij het waterschap!

Bij het waterschap werken ook veel waterbazen. Mensen die werken aan waterveiligheid, voldoende en schoon water. Werk dat ertoe doet! Lijkt het je wat, werken bij waterschap Noorderzijlvest? We hebben regelmatig vacatures en stageplekken. Dus houd de website in de gaten. 

Schoon en voldoende water in elk seizoen

Zelf werken we elke dag aan goed waterbeheer. Wil je meer weten over ons werk?

Blij met alle waterbazen!

Heb je zin om mee te helpen? Wil je ook je steentje bijdragen om te zorgen voor schoon en voldoende water? En zoek je daarbij nog wat inspiratie? Bekijk dan de filmpjes en voorbeelden op:

www.waterschappen.nl/waterbazen

Heb je gevonden wat je zocht?