Noorderzijlvest geeft elk seizoen een kort overzicht van interessante projecten van het waterschap op het gebied van jeugd en educatie. Voor deze lente is er extra aandacht voor buiten leren over water.

Week van ons Water

Van 1 tot en met 16 mei staat de Week van ons Water gepland. Dit is een terugkerend evenement dat 2 keer per jaar plaats vindt rond de mei- en herfstvakantie. Er worden dan door het hele land tal van verrassende wateractiviteiten georganiseerd.

Noorderzijlvest opent tijdens de Week van ons Water na een lange winterstop voor het eerst weer de deuren van gemaal De Waterwolf in Lauwerzijl.

  • Vanaf zaterdag 8 mei is er een gratis expositie te zien in het kader van het 100-jarig bestaan van de Waterwolf.
  • Verder wordt iedereen in de meivakantie van harte uitgenodigd om fietsend ons mooie gebied te ontdekken. Dit kan met verschillende fietsroutes langs bijzondere cultuurhistorische objecten van het waterschap.
  • Voor jonge deelnemers aan de Week van ons Water wordt een natuurexpeditie op de Lauwersmeerdijk gelanceerd!

Het definitieve programma van de activiteiten in de Week van ons Water wordt in april bekendgemaakt.

Op water-expeditie!

Over schoon water in de natuur vertelt Noorderzijlvest graag in de klas, maar ook aan de waterkant of op het water zelf. Zodra de Corona maatregelen het weer toelaten gaan we deze lente daarom graag met leerlingen op water-expeditie!

  • Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de brugklas (leerlingen van 10-13 jaar) kan dan in de maanden mei en juni een slootjesexpeditie worden aangevraagd. Een expert van het waterschap vertelt hoe je kan onderzoeken of het water schoon is. Daarna mogen de leerlingen met schepnet en een loeppotje waterbeestjes vangen en herkennen.
  • Voor de klassen 2, 3 en 4 van het voortgezet onderwijs (leerlingen van 14-16 jaar) kunnen docenten in het voorjaar het Waterleerpad aanvragen (beperkt ruimte). Leerlingen gaan in deze praktijkles met een raftboot het water op om proeven uit te voeren. Een onvergetelijke samenwerkingsles!

JINC Bliksemstage

Als je niet weet wat er te koop is, kan je ook niet kiezen. Klinkt logisch, maar voor veel jongeren gaat dat niet op. Ze moeten namelijk wél kiezen. Ook als ze geen idee hebben wat ze kunnen en willen worden. Daarom organiseert JINC met samenwerkingspartners als het waterschap het project Bliksemstage. Leerlingen van de basisschool en het vmbo kunnen daarbij ontdekken wat voor sectoren en beroepen er bestaan.

Noorderzijlvest wil graag jonge mensen voor het boeiende watervak interesseren. Op 14 en 15 april mogen vmbo-leerlingen van het CSG Selion in Groningen daarom een bliksemstage doen bij het waterschap. Door de Corona maatregelen vindt dit helemaal online plaats in een interactieve gastles met verschillende opdrachtjes. Het is de bedoeling dat de leerlingen na anderhalf uur meer weten over waterveiligheid en hoe ze daar in de toekomst hun baan van kunnen maken.

Op pad

Zin om met waterschap Noorderzijlvest op pad te gaan, als de maatregelen het weer toelaten? Vraag naar de mogelijkheden en stuur een email naar educatie@noorderzijlvest.nl.

Week van ons water

Dompel je onder tijdens de week van Ons Water. Van 1 tot en met 16 mei 2021 zijn er weer vele leerzame en verrassende wateractiviteiten door het hele land. Vanwege de afspraken en beperkingen rond corona zijn de activiteiten vooral in de buitenlucht.

Het complete programma komt in april op de website van Ons water:

www.onswater.nl - week van ons water

Jinc

JINC strijdt voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Waarin íeder kind kansen krijgt. Om dat te bereiken, helpen ze jaarlijks meer dan 65.000 basisschool- en vmbo-leerlingen aan een goede start op de arbeidsmarkt. Via JINC maken ze kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren.

www.jinc.nl