De Week van Ons Water vindt plaats van maandag 1 mei tot en met zondag 14 mei. Tijdens de Week van Ons Water worden er door heel Nederland leuke en leerzame wateractiviteiten georganiseerd met als thema waterkwaliteit. Ook Waterschap Noorderzijlvest doet mee en organiseert rondom de Week van Ons Water verschillende activiteiten.

Kleurplaat

Voor de kleintjes hebben we een leuke waterdiertjes-kleurplaat!

Afbeelding van de kleurplaat waterdiertjes

Waterdiertjes vangen

Ontdek het waterleven bij jou in de buurt! Pak je schepnet, vang waterdiertjes, geef ze door en krijg een score voor de waterkwaliteit. Je meting komt voor iedereen zichtbaar op de kaart en zo help je wetenschappers en waterbeheerders. Meer informatie: waterdiertjes.nl(externe link)

Haal je eigen schepnetpakketje op!

Vanaf maandag 24 april kun je bij het waterschapshuis (Stedumermaar 1, Groningen) je eigen schepnetpakketje ophalen. Het pakketje bevat:

  • Schepnet met bamboesteel
  • Witte onderzoeksbak
  • Zoekkaart Waterdiertjes
  • ‘I used to be a plastic bottle’ tas

Operatie Schepnet - 8 t/m 13 mei

Heb jij hart voor schoner water? Doe van 8 tot en met 13 mei mee aan Operatie Schepnet! Schep rommel uit de Groningse wateren vanaf de kade, je sup, een bootje of je kano. Met op zaterdag 13 mei van 10.00 tot 14.00 uur de spetterende slotdag aan het Paterswoldsemeer bij Teuntje de Slak (Kaapse Baan 1a, Haren).

Programma slotdag 

  • Om 10:00 uur welkom met koffie en thee
  • Opening door bestuurders en goochelaar Nico en zijn Kliko
  • Zwerfvuil wandelroute en waterroute (sups, zeilboten en kajaks zijn beschikbaar)
  • Muziek en kinderprogramma aanwezig
  • Van 13.00 tot 14.00 uur feestelijke afsluiting

Programma kinderen

  • 10.30 - 12.00 uur - Zeil clinic en waterdiertjes spotten (leeftijd 7 tot en met 10 jaar, 10 plekken vrij)
  • 10.30 - 12.00 uur - Beachfun met GSDM (leeftijd 6 tot en met 9 jaar, vrije inloop)
  • 10.30 - 12.00 uur - Zeil- en windsurf clinic (leeftijd 11 t/m 15 jaar, 10 plekken vrij)

Programma volwassenen

  • 10.30 - 13.00 uur - Zwerfvuil opruimen op een wandelroute langs het Paterswoldsemeer (vrije inloop)
  • 10.30 - 13.00 uur - Zwerfvuil opruimen uit het water met 10 sups, 5 duo kajakken, 4 zeilbootjes en 10 plekken op een rondvaartboot

Aanmelden kan via robert.rozema@groningen.nl. Meld je zo snel mogelijk aan voor de activiteiten, want vol is vol! 

Busexcursie Schoner Water - 11 mei

Op 11 mei 2023 kun je mee op busexcursie naar gemaal De Drie Delfzijlen, project Noria in Delfzijl en Nieuwe Statenzijl. Aanmelden kan via robert.rozema@groningen.nl

Tijdstip

Activiteit

11.30 uur

Vertrek met bus vanaf Kardinge

12.00 uur

Aankomst bij Gemaal De Drie Delfzijlen voor een lunch

12.30 uur

Rondleiding Gemaal De Drie Delfzijlen

  • De Drie Delfzijlen is een groot boezemgemaal met drie grote schroefpompen. Is in het gebied achter het gemaal teveel water? Dan loost het gemaal dat water op zee. Het water gaat dan door grote buizen, de spuikokers. Is de waterstand op zee laag genoeg? Dan stroomt het water vanzelf naar beneden. De pompen hoeven alleen aan als het water op zee hoger is dan het water achter het gemaal.

13.00 uur

Vertrek naar de ligplek van de CirCleaner van Noria in Delfzijl

  • Steeds meer plastic komt in de natuur en het water terecht. Dit is slecht voor mens en milieu. Noria Sustainable Innovators heeft de CirCleaner ontwikkeld. Dit is een gesloten rad dat plastic afval uit het water schept.
13.15 uurUitleg project Noria

13.45 uur

Vertrek naar Nieuwe Statenzijl

14.15 uur

Ontvangst bij Nieuwe Statenzijl met koffie en rondleiding Nieuwe Statenzijl, glasaal programma en vogelobservatiehut ‘De kiekkast’

  • In het uiterste puntje van Nederland vind je het sluizencomplex van Nieuw Statenzijl. Het bestaat uit een schutsluis voor de scheepvaart en uit een vis vriendelijke spuisluis. Deze sluis is de verbinding tussen de Dollard en de Westerwoldse Aa en grenst aan Duitsland.

15.15 uur

Vertrek met de bus terug naar Groningen

16.00 uurAankomst Kardinge

Rondleiding Dubbele Dijk - 13 mei

Op zaterdag 13 mei organiseren we samen met Provincie Groningen rondleidingen op de Dubbele Dijk in Bierum. Deze bijzondere dijk combineert veiligheid, natuur, landbouw en recreatie. De Dubbele Dijk is een proef met een alternatief voor het verhogen en verbreden van dijken.

Aanmelden

Programma

  • De rondleidingen starten om 11.00 uur, 12.00 uur of 13.00 uur en duren ongeveer anderhalf uur.
  • Startpunt is het informatiecentrum aan de dijkweg (vlakbij Nieuwstad) in Bierum.
  • Van daaruit lopen bezoekers naar het proefgebied voor zilte teelt en aquacultuur. Daar vertellen onderzoekers over hun proeven met bodemverbetering en de teelt van zeewier en gewassen die beter tegen zout kunnen.
  • Vervolgens gaat de tocht naar de plek waar de getijdenduiker komt. Door deze opening in de dijk kan zout water het gebied in en uit stromen. Momenteel doet het waterschap er proeven met klei uit de kern van de dijk.
  • Voor kinderen zijn er leuke spelletjes op het plein voor het informatiecentrum.

Meer informatie

Om de kust te beschermen tegen overstromingen is in 2019 de dijk tussen Delfzijl en de Eemshaven versterkt. Daarbij is een bijzondere dijk ontwikkeld: de Dubbele Dijk. Achter de zeedijk is landinwaarts een lagere dijk aangelegd. Tussen beide dijken komt een gebied waar zout water in- en uitstroomt en slib bezinkt. Dat maakt de ontwikkeling van nieuwe brakwater-natuur, zilte landbouw en aquacultuur mogelijk.

Gastles over waterdiertjes - 22, 23 en 26 mei

Op 22, 23 en 26 mei geven wij lessen over waterdiertjes! Een expert van het waterschap komt in de klas uitleggen waarom schoon water in de natuur belangrijk is. Daarna gaan we naar buiten om aan de waterkant waterdiertjes te vangen en de meting door te geven aan waterdiertjes.nl(externe link). Voor deze unieke les is plek voor 5 scholen, dus meld je snel aan! Opgeven kan via een mail naar educatie@noorderzijlvest.nl.

Meer informatie

De Week van Ons Water wordt georganiseerd door waterschappen, waterbedrijven, watermusea, Rijkswaterstaat, provincies en gemeentes. Deze week vindt twee keer per jaar plaats, rond de meivakantie en de herfstvakantie. De voorjaarseditie staat in het teken van schoon en gezond water, de najaarseditie van waterveiligheid en wateroverlast. Door het hele land worden tijdens de Week van Ons water leerzame en verrassende wateractiviteiten georganiseerd.