De waterschapsverordening van ons waterschap is gepubliceerd en treedt op 2 januari 2024 in werking.

Bekendmaking Waterschapsverordening waterschap Noorderzijlvest 2023

Het dagelijks bestuur van Waterschap Noorderzijlvest maakt bekend dat de op 6 december 2023 door het algemeen bestuur vastgestelde Waterschapsverordening is gepubliceerd op overheid.nl Waterschapsblad 2023, 15834 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl)(externe link) Ook maakt het dagelijks bestuur van Waterschap Noorderzijlvest bekend dat de digitaal toepasbaar gemaakte Waterschapsverordening is gepubliceerd in Digitaal Stelsel Omgevingswet(externe link)
De Waterschapsverordening treedt op 2 januari 2024 in werking, een dag nadat de Omgevingswet in werking treedt.

Wat is de Waterschapsverordening?

Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Waterschap Noorderzijlvest moet op grond van deze wet een Waterschapsverordening vaststellen. De Waterschapsverordening vervangt de huidige Keur van het waterschap. In de Waterschapsverordening beschrijft het waterschap o.a. de regels voor het uitvoeren van de meest voorkomende activiteiten in ons beheergebied. Dit doen we door in de regels aan te geven wanneer de activiteit is toegestaan. Ook de regels voor het onderhoud van oppervlaktewaterlichamen, bergingsgebieden, waterkeringen (dijken), (ondersteunende) kunstwerken en zuiveringtechnische werken zijn opgenomen in de Waterschapsverordening.

Wat verandert er met de inwerkingtreding van de Waterschapsverordening?

De belangrijkste verandering in vergelijking met de huidige situatie is dat de Waterschapsverordening digitaal toepasbaar is gemaakt in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Dit is een online platform waarin alle regels van bestuursorganen van het Rijk, de provincie, de gemeente en het waterschap, via ‘’Regels op de kaart’’ te vinden zijn. Via de kaart van Nederland kan daarnaast iedereen een locatie intekenen waar hij of zij een activiteit zou willen uitvoeren. Via de ‘’vergunningcheck’’ biedt het DSO de mogelijkheid om te bekijken of die activiteit uitgevoerd mag worden zonder melding of vergunning bij het bevoegd gezag óf dat voor die activiteit juist een melding nodig is of een vergunning moet worden aangevraagd. Tot slot moet iedereen die een melding moet doen of een vergunning moet aanvragen dit via het DSO doen. Het DSO vervangt daarmee het huidige Omgevingsloket.