Als het erg warm is, kunnen blauwalgen ontstaan. Mens en dier worden er ziek van als ze er mee in aanraking komen.

Blauwalgen zijn bacteriën die eruit zien als algen. Ze zijn giftig. Deze bacteriën zitten altijd in natuurwater. In de warmere maanden kunnen ze veel overlast veroorzaken. Bij hogere temperaturen kunnen de blauwalgen namelijk tot bloei komen. Er ontstaan blauwgroene lagen die als olie op het water drijven. Als de blauwalgen vervolgens afsterven kunnen ze gaan stinken en kunnen gifstoffen in het water terechtkomen. Deze gifstoffen kunnen (ernstige) gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen en dieren.

Blauwalg en het Paterswoldsemeer

De zon schijnt de temperatuur stijgt. Wat is lekkerder dan verkoeling te zoeken in het water. Maar soms kan blauwalg de pret aardig verstoren. Hoe zit het precies met blauwalg in het Paterswoldsemeer? In nog geen 4 minuten weet je het!

Waarschuwingsborden

Op plekken waar blauwalg is geconstateerd, probeert het waterschap met extra aanvoer van water de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Waar het kan, scheiden we besmet water af van andere wateren. Blauwalg verdwijnt doorgaans zodra het minder warm wordt.

Waarschuwingsbord blauwalg Paterswoldsemeer
Voorbeeld waarschuwingsbord: Waarschuwing kans op huisirritatie en maag-/darmklachten bewerken

Wat moet je doen als je in aanraking komt met blauwalgen?

  • Ben je in aanraking geweest met blauwalgen? Spoel je dan goed af onder de douche. Blauwalgen die afsterven en opdrogen op de huid kunnen zorgen voor een geïrriteerde huid en ogen.
  • Heb je water met blauwalgen binnengekregen? Dan kun je klachten krijgen als koorts, misselijkheid, buikkrampen, diarree en braken.
  • Ga bij klachten altijd naar de dokter. Laat ook je huisdieren niet zwemmen in of drinken van het water. We adviseren we je daarom om alleen te zwemmen op officiële zwemlocaties. Het water van deze zwemplassen wordt regelmatig gecontroleerd op bacteriën als blauwalg.
  • Kijk voordat je gaat zwemmen op zwemwater.nl(externe link).

Lastig te bestrijden

Het is moeilijk om blauwalgen te bestrijden. Veel factoren spelen een rol: ligging, wind, bodemlagen, hoeveelheid voedingsstoffen in het water, doorstroming, diepte, temperatuur. We weten steeds meer over blauwalgen. Helaas is er nog geen oplossing om alle blauwalgen afdoende te verwijderen.  

Blauwalg is wereldwijd een probleem. De verwachting is dat het probleem alleen maar groter wordt. Dat komt doordat de aarde opwarmt en er meer voedingsstoffen in het oppervlaktewater zitten waarop blauwalgen goed groeien. We houden de nieuwste manieren om blauwalgen te bestrijden goed in de gaten. We zijn op zoek naar een methode die niet schadelijk is voor andere planten en dieren in het water. Daarom kunnen we niet zomaar alles uitproberen.

Algensensor

Met een algensensor kunnen we blauwalg beter voorspellen en bestrijden. De sensor registreert continu de kleur van het water en hoe helder het water is. Deze ‘Ecowatch’ sensor laat ons snel zien waar in het meer algen zijn en hoe ze zich verplaatsen of verspreiden. Dat levert voordeel op:

  • Zwemlocaties hoeven minder vaak dicht als gevolg van blauwalgen. Met de sensor zien we eerder dat blauwalg verdwijnt bij zwemlocaties. We hoeven onderzoek van het water door een laboratorium niet af te wachten.
  • We kunnen beheerders van zwemplassen beter adviseren over maatregelen om blauwalg te voorkomen en mogelijk te bestrijden.
  • We kunnen gebieden beter inrichten om blauwalg te helpen voorkomen.

Sensor Paterswoldsemeer en Lauwersmeer

  • Het Paterswoldsemeer heeft in de zomer vaak last van algengroei, zoals de blauwalg. Veel zwemmers, watersporters, bewoners en anderen die van het meer willen genieten hebben daar last van. Bijvoorbeeld bij een negatief zwemadvies of een zwemverbod vanwege blauwalg.Deze algensensor bevalt goed. Daarom gaan we de sensor vanaf het komende zwemseizoen 2021 ook inzetten in het Lauwersmeer, hoogstwaarschijnlijk bij strand de Meerkoet.

Heb je gevonden wat je zocht?