Esther - Inkoopadviseur

“Ik werk nu vijf jaar bij het waterschap en ben hier als trainee begonnen vanuit mijn studie facility management. Ik wilde graag verder leren, inkoop is een specialistisch vak en het leek me interessant. Je zet opdrachten in de markt, kijkt hoe je meer waar voor je geld krijgt en ook hoe alles duurzamer kan. Twee jaar lang kon ik kennis opdoen en leren in de praktijk. Dat was een mooie kans. En nu draai ik volledig mee als inkoopadviseur.

‘Mijn specialisatie is duurzame inkoop’

Streepje voor

Eén van mijn taken is duurzame inkoop binnen grond-, weg- en waterbouw projecten. Ik vind het een uitdaging om bij aanbestedingen te kijken hoe we aanbieders kunnen prikkelen om zo duurzaam mogelijk te produceren. Het gaat natuurlijk ook om kwaliteit, prijs en samenwerkingsvormen. Maar als de aanpak van bedrijven milieuvriendelijk is, hebben zij een streepje voor. In onze aanbestedingstrajecten krijgen zij meer punten als zij bij hun werkzaamheden minder CO2 uitstoten of materialen hergebruiken.

Ester de Boer zit op een bank met haar laptop op schoot in gesprek met een klant

‘Omdat ik van een boerderij kom, was ik al bekend met het waterschap’

Ik kom van een boerderij, dus ik wist al vroeg wat de taken zijn van een waterschap. De maatschappelijke waarde en impact spreken me aan. Daarom werk ik graag voor de overheid, hier kan ik een verschil maken.

Overheid heeft voorbeeldfunctie

Als publieke organisatie hebben we een voortrekkersrol. We moeten dus zelf het goede voorbeeld geven. We vragen bijvoorbeeld aan organisaties met wie we samenwerken om hun CO2-uitstoot te verminderen. Het is dan belangrijk dat we dat zelf natuurlijk ook doen. Daarom zijn we gecertificeerd voor de CO2-prestatieladder, we beperken onze eigen uitstoot binnen onze organisatie. En we willen dus vooral samenwerken met organisaties die ook inzetten op duurzaamheid. 

Ik adviseer collega’s uit verschillende teams bij hun aanbestedingen. Naast financiële kennis en kennis van contracten en wetgeving moet je goed kunnen samenwerken en stevig kunnen adviseren. Het gaat vaak om grote, belangrijke trajecten.

Volop kansen bij het waterschap

Inkoop is een jong en gemotiveerd team. Dat inspireert mij. Er zijn volop kansen bij het waterschap. Je moet daar wel zelf een beetje je nek voor uitsteken. Maar als je weet wat je wil en pro-actief bent, is hier veel mogelijk.”

Kies jij ook voor waterwerk?

Wij werken samen aan de juiste balans van het water. Maar een goede werkbalans vinden we net zo belangrijk! Bij ons combineer je betekenisvol werk met werkplezier en goede arbeidsvoorwaarden.

Onze vacatures