Woensdagavond 6 april was de finale van de Circular Challenge van BlueCity. Zes teams presenteerden een nieuwe, circulair prototype dat zij ontwikkelt hebben met een water gerelateerde reststroom van een van de deelnemende organisaties. Het winnende team krijgt de mogelijkheid om het product verder door te ontwikkelen en gebruik te maken van de faciliteiten van Blue City.

In de circulaire challenge kun je een probleem voorleggen waar je graag een circulaire oplossing voor wilt. Waterschap Noorderzijlvest deed mee met de grote waternavel en werd uiteindelijk tweede.

Waarom de grote waternavel?

In onze watergangen hebben we last van exoten. Dit zijn planten die van oorsprong hier niet thuis horen en zich invasief gedragen. Dit houdt in dat ze andere soorten overgroeien en hard groeien waardoor dit problemen geeft voor de biodiversiteit en onze doorstroming. De grote waternavel is hier een van. We halen deze plant nu uit onze watergangen en leggen deze op de kant. Normaal gesproken gaan de plantenresten naar een afvalverwerker om te verbranden, wat momenteel erg veel geld en brandstof kost. In het kader van circulariteit zou het mooi zijn om deze plant te kunnen verwerken tot iets herbruikbaars.

Studenten gingen aan de slag

Een groepje van vier studenten ging aan de slag met de grote waternavel ingezonden door Noorderzijlvest. Onder begeleiding van pioniers uit het netwerk van BlueCity kregen de studenten zes weken de tijd om een schaalbaar product te ontwikkelen uit een water gerelateerde reststroom. De studenten kwamen met compeat, de eerste duurzame potgrond. Ze gingen aan de slag met de peat free growing medium solution. Hierbij gaan ze de grote waternavel eerst composteren, drogen en vermalen waardoor de plant niet weer terug kan komen. Hierna is het een goede vervanger voor potgrond. Om normaal potgrond te maken worden er hele veengronden afgegraven in bijvoorbeeld Letland. Ze vermengen dan ons materiaal met ander biobased restmateriaal tot duurzame potgrond. 

Tweede plek

Helaas heeft de grote waternavel niet gewonnen en eindigden we op de tweede plek. Waterschap Noorderzijlvest zal met de studenten gaan verkennen hoe we verder gaan met het ontwikkelde product. De eerste plek ging naar modulaire wanden gemaakt van de aziatische duizendknoop ingezonden door Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Deelnemende organisaties

In totaal deden zes organisaties mee. Prototypes uit de volgende reststromen werden tijdens de finale op 6 april gepresenteerd:

  • Aziatische duizendknoop - Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
  • Hardhout - Hoogheemraadschap van Rijnland
  • Bellen beluchters - Waterschap Hollandse Delta
  • Baggerspecie - Provincie Gelderland
  • Kluwen haar - Waterschap Brabantse Delta
  • Grote waternavel - Waterschap Noorderzijlvest

Over de Circular Challenge 

Met de Circular Challenge biedt BlueCity gevestigde organisaties de kans om kennis te maken met de circulaire economie door binnen zes weken een schaalbaar product te ontwikkelen uit een eigen reststroom. Onder begeleiding van pioniers uit het netwerk van BlueCity, ontwikkelt een team van young professionals een business case en een tastbaar prototype.