Harry - Handhaver Omgevingswet

“Ik was internationaal chauffeur en daarna planner in de transportsector. Vaak werkte ik zeven dagen per week. Eigenlijk wilde ik wel iets anders. Met meer ruimte voor mijn privéleven. Ik had nooit aan de overheid gedacht, maar werd benaderd door iemand die ik ken uit mijn dorp. Of ik geen handhaver bij het waterschap wilde worden?

‘Geen dag is hetzelfde’

Verdiepen in de Omgevingswet

Ik had geen ervaring, maar heb toch de stoute schoenen aangetrokken onder het mom van ‘alles valt te leren.’ En gelukkig maar, want ik kreeg hier een mooie kans. Ik heb eerst meegelopen met ervaren handhavers en ben me gaan verdiepen in de Omgevingswet. Al snel kon ik zelf langs bij agrarische bedrijven. Vroeger heb ik ook op het land gewerkt. Ik heb affiniteit met de sector, spreek dezelfde taal.”

Harry staat langs de sloot de waterkwaliteit te meten

‘Ik trok de stoute schoenen aan, alles valt immers te leren’

Geen dag is hetzelfde, dat vind ik erg leuk aan mijn baan. In de ochtend doe ik bijvoorbeeld een aantal erfcontroles bij veehouders. Is de opslag voor voer en mest in orde en de afvoer van water? In de middag werk ik dan op kantoor aan een advies of beantwoord ik vragen. Als er klachten zijn over stinkend water of dode vissen in de sloot, neem ik een kijkje op de locatie. Ik heb eigenlijk mijn eigen winkeltje en hou dat draaiende.

Politieagent en psycholoog

Niet alle agrariërs zitten te wachten op mijn komst. Je wordt soms gezien als een soort politieagent. Ik vind dat niet erg. Vaak draaien mensen na een gesprek bij. Uiteindelijk willen we meestal hetzelfde. Dat zaken op het erf goed geregeld zijn en voldoen aan de wet. Ik zet zelden mijn politiepet op. Liever ga ik in overleg en denk ik mee over oplossingen. Zo vloeide er laatst bij een veehouder wat melk naar de sloot. Nadat ik was langs geweest heeft hij dat netjes opgelost.

Je bent soms net een psycholoog. Als mensen je een beetje kennen, vertellen ze hun hele levensverhaal. Dat contact met mensen vind ik leuk. Verder heb je als handhaver vooral een dosis gezond verstand nodig. En de wil om bij te leren. Ik volg de opleiding Handhaving Omgevingswetging. Ik ben boven de vijftig, maar blijf me lekker ontwikkelen. En die 36-urige werkweek, daar is mijn gezin ook heel blij mee.”

Kies jij ook voor waterwerk?

Wij werken samen aan de juiste balans van het water. Maar een goede werkbalans vinden we net zo belangrijk! Bij ons combineer je betekenisvol werk met werkplezier en goede arbeidsvoorwaarden.

Onze vacatures