Waterschap Noorderzijlvest roept hondenbezitters dringend op om hun hond niet los op de Waddenzeedijk te laten. Het waterschap stelt steeds vaker graafschade vast. Loslopende honden veroorzaken deze schade.

Loslopende honden rennen ook vaak achter schapen aan die op de dijk grazen en bezorgen de schapen en lammeren hiermee last. Vanaf half maart tot half november zijn er veel schapen op de dijk. En die schapen zijn belangrijk, want ze zorgen ze voor een sterke grasmat. Dus in deze periode is het extra belangrijk dat er geen honden op de dijk komen.

Gaten in de dijk

Loslopende honden graven jaarlijks veel gaten in de zeedijk. Deze gaten brengen de veiligheid van dijken in gevaar. Het waterschap dicht de gaten zo snel mogelijk, alleen blijven ze ook na het herstel nog lang een zwakke plek in de grasmat. Het gevolg kan zijn dat de toplaag van de dijk bij storm en hoogwater sneller uitspoelt. De gaten vormen ook een gevaar voor medewerkers van het waterschap, als die met tractoren onderhoud uitvoeren op de dijk.

Jaarlijks investeert waterschap Noorderzijlvest miljoenen euro’s in de veiligheid van de dijken. Dagelijks bestuurslid Eisse Luitjens: “Wij willen onze mooie dijken graag toegankelijk houden voor iedereen. En veilig, want het is onze taak om onze inwoners te beschermen tegen overstromingen. Daarom is het zo belangrijk dat we met elkaar op de dijk passen.”

Waar mag je hond wel mee de dijk op?

Op onze Waddenzeedijk geldt een verbod voor honden. De komende tijd gaan de handhavers en dijkbeheerders frequenter controleren en zullen ze mensen aanspreken, die hun hond los op de dijk laten. Hopelijk heeft dit voldoende invloed en hoeven de handhavers niet over te gaan tot het uitdelen van boetes.

Alleen in Delfzijl, tussen het Eemshotel en de Kustweg ter hoogte van de serviceflat Hoogwatum, mogen honden het hele jaar door op de dijk, maar alleen aangelijnd.