Schoolopdrachten

We helpen graag met een werkstuk of spreekbeurt over water of jouw profielwerkstuk of meesterproef. Vind hier ideeën voor onderwerpen, informatie plaatjes en handige websites.

Ideeën voor onderwerpen

Wil je een (profiel)werkstuk of meesterproef maken over water? Wij helpen je graag. Weet je nog niet precies waarover? Hieronder staan een paar ideeën voor je.

De sterke, slimme dijk van het waterschap

Het klimaat verandert. Dat merken we allemaal en overal. De waterschappen beschermen Nederland, dat grotendeels onder zeeniveau ligt. Moeten we alleen sterkere en hogere dijken maken? Jij kan onderzoeken of er ook nog slimmere oplossingen zijn.

Controleer hoe schoon het water bij jou in de buurt is

Is er bij je huis of je school een sloot, vijver of plas? Dan kan je controleren hoe schoon dit water is! In het water leven kleine waterdieren. Als je onderzoekt welke waterdieren er in jouw sloot, vijver of plas leven, kan je bepalen hoe schoon het water is.

Planten en dieren op een oever

Wij willen graag dat er veel planten en dieren op een oever leven. Het water wordt daar namelijk schoner van. Dit noemen we een natuurvriendelijke oever. Jij kan onderzoeken hoe het water daar nou precies schoner van wordt of bijvoorbeeld of een natuurvriendelijke oever goed is voor de recreatie.

Herontwerp een gemaal of een stuw

Als je opnieuw een gemaal of stuw zou ontwerpen, zou je dan andere materialen gebruiken, groene energie opwekken of de vissen helpen om langs het gemaal of de stuw te kunnen zwemmen in vispassages? Onderzoek hoe jij het aan zou pakken!

Handige websites

 • www.waterschappen.nl
  Hier vind je informatie over alle waterschappen in Nederland. Je leest over hun taken, projecten en geschiedenis.
 • www.onswater.nl
  Een website over het water in Nederland, veel informatie over bijvoorbeeld het waterbeheer in ons land, droogte en wateroverlast, zwemwater en wateractiviteiten.
 • www.watereducatie.nl
  Lesmateriaal, projecten en excursies over water en natuur, klimaatverandering, de waterkringloop, waterveiligheid en het schoonmaken van water.

Overstroom ik?

 • De waterhoogte in jouw buurt bij een overstroming
 • Hoe jij je kunt voorbereiden

overstroomik.nl

Logo website: overstroomik.nl

Heb je gevonden wat je zocht?