Ruim 300 leerlingen van technasiumscholen in Groningen, Friesland en Drenthe hebben afgelopen periode gewerkt aan klimaatbestendige oplossingen in stedelijk gebied. Leerlingen van De Nieuwe Veste in Coevorden wonnen met hun idee van verticaal planten, inclusief gebruik van insectenhotels, zonnepanelen en opvang van water.

Hard aan de slag!

De technasium leerlingen in het noorden kregen de opdracht om een gebied in hun omgeving zo in te richten dat het bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarnaast werd nagedacht over het vergroten van de biodiversiteit en het opwekken van groene energie. Een uitdagende en vooral actuele opdracht die ze kregen van echte opdrachtgevers, waaronder Waterschap Noorderzijlvest. Op 27 mei presenteerden de groepen op het JongerenEvent Water en Klimaat hun meest innovatieve, creatieve ideeën aan een deskundige jury. Leerlingen van De Nieuwe Veste in Coevorden wonnen met hun idee van verticaal planten, inclusief gebruik van insectenhotels, zonnepanelen en opvang van water.

Verticaal planten morgen al invoeren

Maud, Jara, Pleun en Anouk van De Nieuwe Veste uit Coevorden wisten met hun oplossing voor de inrichting van een stedelijk gebied de jury te overtuigen. Deze jury bestond o.a. uit bestuurders van de noordelijke provincies en waterschappen, waaronder gedeputeerde Nienke Homan en ons DB-lid Herman Beerda. De leerlingen van De Nieuwe Veste bedachten een compleet plan, geïnspireerd op de smalle straatjes in Italië, waar op geen andere manier beplanting mogelijk is. Het plan zou wat hen betreft ook hier in Noord Nederland morgen al ingevoerd kunnen worden. De meiden zijn blij en trots dat ze hebben gewonnen: "Het was echt een topdag, superleuk om weer aan zoiets mee te kunnen doen en dan ook nog te winnen!". 

Waterbazen impact laten maken

Via dit project in het voortgezet onderwijs maakt Noorderzijlvest samen met belangrijke partners jonge mensen nog bewuster van zeer actuele uitdagingen. De provincies, waterschappen en IVN boden de nodige ondersteuning via hun experts die bevraagd mochten worden en feedback gaven. Ook werden de leerlingen geïnspireerd door Trashpacker Tijmen Sissing, die bij het project betrokken was. Tijmen startte in zijn eentje acties om afval op te ruimen en creëerde daarmee een wereldwijde beweging. Hij laat zien dat grote impact vaak begint met iets kleins. Dit past precies bij de campagne Waterbazen, die de waterschappen momenteel voert. Hiermee worden onder andere jonge mensen uitgedaagd om met kleine aanpassingen steeds waterbewuster te leven. Zo hebben jongeren een stem in hun klimaatbestendige toekomst!

JongerenEvent Water en Klimaat

Het jongerenevent van de noordelijke waterschappen, provincies en IVN vindt jaarlijks plaats met honderden leerlingen op locatie. Dit jaar zag het event er door de RIVM maatregelen anders uit, maar was toch opnieuw erg geslaagd door de frisse denkkracht van de jongeren. Het werd dit jaar zeer toepasselijk gehouden in Nieuw Allardsoog, op het snijpunt van de 3 noordelijke provincies. Slechts de leerlingen met het beste idee per school mochten naar de locatie komen. Alle overige leerlingen, die maanden aan dezelfde opdracht hebben gewerkt tijdens het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O), konden meekijken via een livestream. Winnende groepjes die door corona omstandigheden niet naar de locatie konden komen mochten online presenteren.

Schets van het winnende idee van verticaal planten, inclusief gebruik van insectenhotels, zonnepanelen en opvang van water
Schets van het winnende idee van verticaal planten, inclusief gebruik van insectenhotels, zonnepanelen en opvang van water.
Foto van de winnende groep met daarom heen de juryleden, met vooraan in het midden DB-lid Herman Beerda
De winnende groep met daarom heen de juryleden, met vooraan in het midden DB-lid Herman Beerda