Wat is de Omgevingswet?

Vanaf 1 januari 2024 is er één wet die van alles regelt voor de ruimte waarin we wonen, werken en leven. De Omgevingswet. Deze nieuwe wet geldt voor alle inwoners en ondernemers in Nederland.

Onze omgeving maken we samen

Je krijgt met de Omgevingswet te maken als je iets wil veranderen in de leefomgeving. Er staan regels in voor veel van wat je buiten ziet, ruikt en hoort (milieu, bodem, water, wegen, monumenten, natuur, geluid en (nieuw)bouw).

Over wat de Omgevingswet betekent en regelt is informatie beschikbaar voor inwoners en bedrijven:

Onze omgeving maken we samen – de Omgevingswet

Ben je inwoner?

Je kunt naar het Omgevingsloket voor informatie over (vergunning)aanvragen en voor lokale informatie over jouw omgeving. Bijvoorbeeld over waterkwaliteit of geluidsnormen. Een vergunning aanvragen of melding doen, doe je bij het Omgevingsloket. Het is niet meer mogelijk om direct een vergunning aan te vragen bij het waterschap.

Ben je ondernemer?

Ondernemers/bedrijven kunnen de pagina Uitleg voor het bedrijfsleven op iplo.nl raadplegen. Daar staat waar informatie is te vinden over de Omgevingswet en het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet). De pagina verwijst zowel naar informatie op iplo.nl als op andere websites.

Meer informatie

Animatie Omgevingswet

In deze animatie krijg je een korte uitleg over de Omgevingswet. Je krijgt met de Omgevingswet te maken als je iets wilt veranderen in je leefomgeving vanaf 1 januari 2024.

Animatie-omgevingswet (aan de slag met de omgevingswet.nl)

Animatie Omgevingsloket

In deze animatie krijg je uitleg over het digitaal Omgevingsloket. Het nieuwe Omgevingsloket vervangt de bestaande loketten. Vanaf 1 januari 2024 kun je een aanvraag doen in het nieuwe Omgevingsloket.

Animatie-omgevingsloket (aan de slag met de omgevingswet.nl)

Heb je gevonden wat je zocht?