Een unieke wandeling over de boezemdijk van gemaal De Waterwolf bij Oldehove naar Zoutkamp? Of in de voetsporen van Johan Dijkstra treden met het tekenen van het gemaal? Deze en andere bijzondere activiteiten organiseert Waterschap Noorderzijlvest in de maanden juli en augustus in en rondom gemaal De Waterwolf ter ere van het 100-jarig bestaan van dit gemaal.

Wandeling over boezemdijk

Bij de activiteiten staan het gemaal, water en landschap centraal. Zo is het op 10 juli mogelijk om mee te doen aan een wandeling over de boezemdijk van het gemaal naar Zoutkamp. Deze wandeling staat onder leiding van een ervaren gids. Een pendelbus brengt de deelnemers weer terug naar het gemaal. Er zijn verschillende starttijden mogelijk.

Workshops tekenen en natuurfotografie

Op 24 juli staat de creativiteit voorop. In de ochtend kan men deelnemen aan de workshop natuurfotografie. De fotografische ronde door de natuur vanaf het gemaal staat onder leiding van een professionele fotograaf. Met oog voor de bijzondere omgeving leren de deelnemers kneepjes van het vak. In de middag zijn er twee inschrijfmogelijkheden voor een tekenworkshop. Leg het gemaal vast vanaf de vogelkijkhut aan het Rietdiep, zoals ook Johan Dijkstra in vroeger tijden vanaf die plaats het gemaal heeft vereeuwigd. Tekenervaring is voor deze workshop niet vereist.

De pompen aan

Het gemaal is ook na honderd jaar nog het hele seizoen in gebruik. Op 14 augustus kunnen bezoekers op verschillende momenten zien en horen welke voorbereiding de beheerders treffen om het gemaal op te starten. En welke decibellen de pompen produceren wanneer het gemaal op volle toeren draait. Verschillende starttijden zijn mogelijk.

Gratis deelname

Voor alle activiteiten geldt dat deelname gratis is. Wel is het nodig dat iedere deelnemer zich opgeeft, want de groepsgrootte is beperkt. De wandeling, de tekenworkshop en het gemaal in werking kennen meerdere starttijden. De workshop natuurfotografie is beperkt tot 1 starttijd. Aanmelden is nu mogelijk via de pagina Jaar van De Waterwolf.

Save the Date – 28 augustus

Voor het grote publiek eindigt de viering van het honderdjarig bestaan 28 augustus op grootse wijze. Overdag organiseert Waterschap Noorderzijlvest een grote Open Dag. Jong en oud kunnen aan de hand van proefjes, rondleidingen, machines en apps meer te weten komen over bijvoorbeeld mobiel peilbeheer, vismigratie en de inzet van drones. Speciaal voor kinderen is onder andere een creatieve teken-, knutsel- en bouwhoek alsook springkussen aanwezig. De dag wordt ’s avonds afgesloten met een groot optreden van het Noordpoolorkest in samenwerking met Pé Daalemmer & Rooie Rinus en Marlène Bakker.