Individuele Behandeling Afvalwater (IBA)
Op de meeste plaatsen in Nederland wordt afvalwater via rioleringen naar een centrale plek gebracht waar het wordt gezuiverd. Op sommige plekken is het aanleggen van riolering moeilijk of heel duur. Daar worden kleine afvalwaterzuiveringen (IBA's) geplaatst. Deze zuiveren het water en lozen het op het oppervlaktewater of in de bodem. Een IBA is een Individuele Behandeling van Afvalwater, ook wel een minizuivering genoemd. Gebruik je een IBA? Hier vind je meer informatie.
Een gezonde leefomgeving
Schoon water is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. Als waterschap werken we hard aan schoner en gezonder water, maar dat kunnen we niet alleen. We hebben jouw hulp nodig! Wanneer je dagelijks gebruikmaakt van een IBA heb je ongemerkt grote invloed op de werking van de minizuivering. Het is daarom belangrijk te weten hoe de installatie te gebruiken, wie waarvoor verantwoordelijk is, wat je kunt doen bij een storing en hoe het onderhoud geregeld is.
Tips voor het onderhouden van jouw IBA
Heb je een minizuivering en wil je die beter onderhouden? Volg dan deze zes stappen die je daarbij kunnen helpen. Download de flyer en hang deze op een handige plek in huis.
Taakverdeling riool- en afvalwater
Het waterschap bepaalt hoe met huishoudelijk afvalwater moet worden omgegaan. Wij houden toezicht op lozing van water op het oppervlaktewater. De gemeente zorgt voor het aanleggen en het beheren van de riolering. Als bewoner (huishouden) zorg je ervoor dat je op het riool of een septictank bent aangesloten. Of dat je een andere voorziening hebt voor de individuele behandeling van jouw afvalwater.
Besluit lozing afvalwater huishoudens
In het besluit lozing afvalwater huishoudens zijn regels gesteld voor het lozen van huishoudelijk afvalwater op het oppervlaktewater. Denk aan toiletwater en afwaswater. Afhankelijk van de situatie (riolering gepland of niet, nieuwe of bestaande woning) gelden specifieke voorschriften. De regelgeving voor het lozen van huishoudelijk afvalwater van particulieren kun je vinden in onze Waterschapsverordening, onder bijlage 5.