Het sluizencomplex met twee bruggen ‘De Aduarderzijlen’ is in matige staat van onderhoud. Daarom worden deze gerestaureerd. Naast de restauratie zijn er ook ideeën om de omgeving aantrekkelijker te maken voor recreatie. Daarvoor zijn we in contact en overleg met het dorp Aduarderzijl.

De geschiedenis van Aduarderzijl

Wat gaan we doen

Het project ‘Aduarderzijlen’ bestaat uit 4 verschillende onderdelen:

 1. Vervangen en restaureren van de bruggen. Omdat het om een Rijksmonument gaat, worden deze op authentieke wijze gerestaureerd. 
 2. Restaureren en of opknappen van de Aduarderzijlen. Het voegwerk en metselwerk is op veel plaatsen slecht. Een en ander moet hiervoor worden drooggezet. Dit is een omvangrijk onderdeel van de uitvoering omdat de vaarweg hiervoor een aantal maanden moet worden afgesloten. Wanneer dit gaat gebeuren, communiceren wij dit zo vroeg mogelijk.
 3. ‘Aanpassingen in het landschap en het realiseren van kleinschalige recreatieve voorzieningen. Hiervoor wordt een landschapshistoricus en landschapsarchitect ingezet.
 4. Het realiseren van natuuroevers bij de Aduarderzijlen langs het Aduarderdiep. Vanuit KRW wordt in principe het hele Aduarderdiep voorzien van natuuroevers. 

Planning

 1. Momenteel bezig: Bruggen

  Januari 2022 – februari 2023

 2. Nog te doen: Zijlen

  Februari 2023 - december 2023

 3. Nog te doen: Overige werkzaamheden

  Juli 2023 - december 2024

Locatie Aduarderzijlen

Sla de kaart over en ga naar de tekstversie van: Locatie Aduarderzijlen

Tekstversie

Sluis Aduarerzijl

Locatie

Antumerweg, 9892 TE Aduarderzijl

Adres

Antumerweg, 9892TE, Aduarderzijl, NL

Documenten

Wanneer je de documenten om een of andere reden niet kunt lezen of als je vragen hebt stuur een e-mail naar 

Naar aanleiding van de 2e inloopavond in Aduarderzijl in december 2022, is het inrichtingsplan voor de kleinschalige, recreatieve en landschappelijke onderdelen aangepast.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief ontvangen?

Projectinformatie

Projectleider: Derk Bijmolt

Heb je gevonden wat je zocht?