Noorderzijlvest geeft elk seizoen een kort overzicht van interessante projecten van het waterschap op het gebied van jeugd en educatie. 

Speuren en fietsen

bovenaanzicht Lauwersmeerdijk

Een dijk lijkt misschien op een grote heuvel met stenen en gras, maar wist je dat er ook dieren op leven? Er zijn heel veel verschillende soorten insecten, krabben, vissen en planten op en om de dijk te ontdekken! Een goede manier voor kinderen om van alles over de dijk bij de Lauwersmeerhaven te leren is de Zintuigenspeurtocht. Met opdrachtjes, kijken, ruiken en goed luisteren kunnen zij erachter komen wat er allemaal leeft in dit gebied.

Op de pagina lezingen en uitstapjes vind je een handige printversie van de speurtocht. Op deze pagina staat ook een hele leuke fietsroute om bij de dijk te komen. De route loopt van het boezemgemaal de Waterwolf naar het Activiteiten centrum Lauwersnest via 8 cultuurhistorische objecten, zoals de Hunsingosluis, compleet met sluiswachtershuisje en de speciale golfbrekers bij Zoutkamp.

Klimaatplannen van waterbazen

4  Leerlingen van De Nieuwe Veste in Coevorden laten trots hun overwinning zien

Afgelopen tijd ontwierpen 300 leerlingen van technasiumscholen in Noord Nederland een klimaatadaptief plan voor een zelf gekozen plek. Noorderzijlvest was mede opdrachtgever. De leerlingen presenteerden hun plannen tijdens het JongerenEvent Klimaat & Water op 27 mei. Leerlingen van De Nieuwe Veste in Coevorden wonnen met hun idee van verticaal planten, geïnspireerd op beplanting in de smalle straatjes in Italië. Het zou wat hen betreft ook hier in Noord Nederland morgen al ingevoerd kunnen worden.

De leerlingen werden dit jaar geïnspireerd door Trashpacker Tijmen Sissing. Hij startte in zijn eentje acties om afval op te ruimen en creëerde daarmee een wereldwijde beweging. Tijmen liet de leerlingen zien dat grote impact vaak begint met iets kleins. Dit past precies bij de campagne Waterbazen, die onder andere jonge mensen uitgedaagd om met kleine aanpassingen steeds waterbewuster te leven!

Plastic in ons water pilot

Leerlingen van de groepen 8 van OBS Ter Borch uit Eelderwolde ruimen plastic op rond het water in hun wijk.

In juni startte Noorderzijlvest met een pilot om jongeren zich bewust te laten worden van plastic in ons water. Met de zeer enthousiaste leerlingen van de groepen 8 van OBS Ter Borch uit Eelderwolde gingen we het eerste op pad om plastic op te ruimen rond het water in hun wijk.

Elke dag komt er zo’n 12 miljoen plastic in de oceaan terecht. Daarvan begint 80 procent op het land. Door de regen en de wind stroomt het in het water in de natuur en uiteindelijk in zee. Om dit te voorkomen wil Noorderzijlvest met jonge mensen beginnen bij de bron en het plastic oprapen voordat het drijfvuil wordt. De pilot is gestart in samenwerking met het project Groningen Schoon Dankzij Mij van de Gemeente Groningen. Zij leverden grijpers en schepnetten en kwamen met de milieustewards kijken bij de gastles die werd gegeven over plastic soup. Na de zomer wordt de pilot verder uitgerold en geëvalueerd.

Interesse?

Stuur een email naar educatie@noorderzijlvest.nl