Noorderzijlvest wil in 2025 een energieneutraal waterschap zijn. Een bijdrage, om dit doel te halen, is dat we zonneparken aanleggen op de terreinen van rwzi’s. Door zelf duurzaam energie op te wekken, hoeven we minder fossiele energie in te kopen en zorgen we voor een lagere CO2-uitstoot.

Aanleg van kleinschalige zonneparken op rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi's)

Op 7 locaties zonnepanelen

  • Bij de rwzi's hebben we te maken met een continu en hoog stroomverbruik. Bij een aantal is ruimte om op eigen grond zonnepanelen te plaatsen, en zo zelf een flink deel van de ter plekke benodigde energie duurzaam op te wekken. We gaan als eerste zonnepanelen aanleggen op terreinen van de RWZI Eelde, Feerwerd, Onderdendam, Wehe den Hoorn, Leek, Winsum en Delfzijl.
  • In het Westerkwartier gaan we op de locatie Gaarkeuken een nieuwe zuiveringsinstallatie in gebruik nemen. Deze gaat dan de huidige installaties in Marum, Zuidhorn en Gaarkeuken vervangen. Tijdens de nieuwbouw van deze installatie, worden ook hier zonnepanelen geplaatst.

Er komen in totaal circa 4.000 zonnepanelen op de genoemde zeven locaties, met 1,7 MWp aan vermogen. Ze kunnen ongeveer 1.500.000 kWh per jaar opwekken.

Als straks ook de zonnepanelen bij de nieuwe RWZI Westerkwartier zijn geplaatst, produceren we 12% van de energie die het waterschap gebruikt zelf én duurzaam met zonnepanelen.

Planning

Start mei 2019 - afronding juni 2021

  • In december 2020 starten we met de aanleg van zonnepanelen op terreinen van de RWZI Eelde, Feerwerd, Onderdendam, Wehe den Hoorn, Leek, Winsum en Delfzijl.

Subsidie

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft voor dit project een SDE subsidie beschikbaar gesteld.

www.rvo.nl/subsidie en financieringswijzer/stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie-sde

Samenwerking

Heb je gevonden wat je zocht?