Op 15 maart 2023 vinden de waterschapsverkiezingen plaats. Het is een belangrijke dag! Op die dag kun jij namelijk meebeslissen over het werk van ons waterschap. Want jouw stem of jullie stemmen bepalen wie er straks in het nieuwe bestuur van het waterschap komt. Wat vind jij, waar moet dat bestuur aandacht aan besteden en geld voor uittrekken?

Jouw stemt telt

Water speelt een enorm belangrijke rol in Nederland. En jij kunt meebeslissen over hoe we daar in ons gebied mee omgaan. Door de klimaatveranderingen wordt de rol van het waterschap steeds groter. Hoe denk jij dat we het beste met heftige neerslag om kunnen gaan? Hoe voorkomen we wateroverlast en gaan we om met droogte? Door te stemmen zorg jij dat de persoon of partij die hetzelfde over wateronderwerpen denkt als jij, een grotere kans krijgt op een plek in het algemeen bestuur.

Waarom zijn er waterschapsverkiezingen?

Nederland is een democratie. In een democratie kiezen burgers hun eigen volksvertegenwoordigers. Elke vier jaar zijn er waterschapsverkiezingen, op dezelfde dag als de verkiezingen voor Provinciale Staten. Op 15 maart 2023 mogen we weer naar de stembus. Je kunt dan stemmen op inwoners van ons gebied die op een kandidatenlijst staan. Op basis van de stemmen wordt voor ieder waterschap in Nederland een nieuw algemeen bestuur gekozen. Het algemeen bestuur beslist over de koers en de uitgaven van het waterschap. En het algemeen bestuur controleert het dagelijks bestuur. Het nieuwe waterschapsbestuur wordt gekozen voor een periode van 4 jaar.

Wat doet een waterschap eigenlijk?

Nederland telt 21 waterschappen. Waterschap Noorderzijlvest is daar één van. Wij dragen elke dag bij aan veilig leven met water. Om ons tegen het water te beschermen, maken en onderhouden we dijken en kades. Soms valt er veel regen in korte tijd. Wat teveel is, houden we vast in gebieden die daarvoor zijn ingericht. Ook werken we aan schoon en gezond water. We maken het afvalwater weer schoon. En we zorgen voor voldoende water in elk seizoen.

Wil jij kandidaat zijn voor de verkiezingen?

Deelnemen als kandidaat aan de waterschapsverkiezingen is mogelijk. Er kan alleen op jou gestemd worden als je op de kandidatenlijst staat van een partij die aan de verkiezingen voor Waterschap Noorderzijlvest mee doet. Zorgen dat je op een kandidatenlijst terecht komt is dus de eerste stap.

Wil jouw partij zich verkiesbaar stellen?

Lees dan verder op de pagina over kandidaatstelling verkiezingen:

Ben je benieuwd welke partijen er nu in het algemeen bestuur zitten en waar die voor staan? 

Vragen en antwoorden verkiezingen 

Wil je meer weten over de verkiezingen? Bekijk de lijst met vragen en antwoorden over de waterschapsverkiezingen:

Contactinformatie

Heb je vragen over de verkiezingen? Stuur een e-mail naar:

Heb je gevonden wat je zocht?